Τόσο το Root στο Android, όσο και το Jailbreak στο iOS δίνουν στον χρήστη δυνατότητα να παρακάμψει περιορισμούς στο εκάστοτε λειτουργικό.
Παρ' όλα αυτά, αν και εκ πρώτης όψης μοιάζουν αντίστοιχα, θέλω να σταθούμε σε ορισμένες διαφορές που υπάρχουν.
Πότε χρειάζεται να κάνει κάποιος Root ή Jailbreak
Τέλος έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε πότε ένας χρήστης θα χρειαστεί να κάνει Root ή Jailbreak σε κάθε πλατφόρμα. Στο iOS ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών που δεν υπάρχουν στο AppStore. (Ναι, εδώ περιλαμβάνονται και οι σπασμένες, με την θέση μου περί πειρατείας εδώ.)
Το παραπάνω γίνεται στο Android χωρίς Root, τσεκάροντας απλά μία επιλογή στις ρυθμίσεις. Παρ' όλα αυτά στο συγκεκριμένο άρθρο θέλω να σταθώ περισσότερο το πως αντιμετωπίζει η Google και οι κατασκευαστές του Android το Root, και πώς η Apple το Jailbreak.
Jailbreal στο iOS
Για αρχή το Jaibreak στο iOS αντιμετωπίζεται από την Apple ως το 7ο θανάσιμο αμάρτημα. Οκ, εδώ ίσως είμαι λίγο υπερβολικός, αλλά η Apple θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του τι συμβαίνει στις συσκευές της.
Μόλις βρεθεί κάποιο exploit, που επιτρέπει να κάνεις jailbreak, η Apple βιάζεται να διορθώσει το κενό ασφαλείας, το οποίο έχει ως συνέπεια δύο πράγματα:
Ως θετικό η συσκευή σου πια δεν είναι "τρύπια" στο συγκεκριμένο κενό ασφαλείας, αλλά από την άλλη μετά χάνεις την δυνατότητα για jailbreak.
Πολύ σημαντικό ότι στο iOS μπορείς να επιστρέψεις ανά πάσα στιγμή σε "εργοστασικό" τηλέφωνο, χωρίς να χάσεις την εγγύηση. (Samsung, Knox και E-Fuses για εσάς χτυπάει η καμπάνα.)
Root στο Android
Η Google στο Android είναι πολύ πιο δεκτική στο Root, απ' ότι η Apple στο iOS. Για την ακρίβεια οι Nexus συσκευές έρχονται με ξεκλειδώσιμους bootloaders, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε Root, εγκατάσταση άλλων ROMS κτλ.
Δηλαδή έχουμε δυνατότητες να τρέξουμε ό,τι θέλουμε στην συσκευή μας από το εργοστάσιο, και το Root (φλασάροντας το su package) είναι μία από τις δυνατότητες αυτές.
Εκτός από τις Nexus συσκευές, με ξεκλειδώσιμους bootloaders έρχονται και πλήθος ακόμα Android συσκευών, με την Sony ή και την Oppo (και πλέον μέχρι και την Motorola!) να είναι επίσης άψογες στον συγκεκριμένο τομέα.
Η Samsung πρόσφατα άρχισε ενεργά να προσπαθεί να αποτρέψει το Root στις συσκευές της, βάζοντας "λειτουργίες" όπως το Knox και έχει δεχθεί έντονη κριτική για αυτό. (Ιδαίτερα για όσους θυμόμαστε εποχές που έστελνε S2 σε devs της CM για να αναπτύξουν την ROM για συσκευές της)
Από μεριάς της Google, το γεγονός ότι το Root δεν αποτελεί θανάσιμο αμάρτημα, φαίνεται και από μία περιήγηση στο Google Play, όπου θα βρούμε πλήθος Root εφαρμογών για τις συσκευές μας.
Προσωπικά έχω αναφέρει ότι θεωρώ αυτονόητο το Smartphone που πλήρωσα να μπορεί να τρέξει ό,τι λειτουργικό θέλω εγώ, και να μην εξαρτώμαι από το τι "θέλει" ο εκάστοτε κατασκευαστής.
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)