The Matrix: 15 χρόνια μετά

02 Απριλίου 2014

Στις 31 Μαρτίου του 1999 έκανε την εμφάνισή της μία ταινία που κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως για την υπόλοιπη χρονιά θα τον έβαζε να τεστάρει την ευλυγισία της μέσης του προσπαθώντας να "αποφύγει" σφαίρες ως άλλος Keanu "Neo" Reeves.

Μπορεί οι δύο συνέχειές της να ήταν απογοητευτικές, ωστόσο εκείνη η έμπνευση των αδελφών Wachowski αποδείχθηκε ο «Πόλεμος των Άστρων» της γενιάς του Play Station. Δεν είχε καμία σχέση με τα άλλα τυπικά φιλμ του είδους εκείνης της εποχής, δηλ. ξεκινάμε να ρίχνουμε με τα λέιζερ για να δικαιολογήσουμε κανένα εικοσάλεπτο. Εδώ φώλιασε στη μνήμη σου η πράσινη απόχρωση του υπολογιστή, τα cool γυαλιά, η αργή κίνηση, τα εκατοντάδες όπλα που καταφθάνουν μπροστά σου από το πουθενά. Σε μία εποχή που οι “science fiction” σεναριακές προτάσεις γίνονταν όλο και πιο φαιδρές, το «What Is The Matrix?» ερώτημα ήρθε και τάραξε τα νερά, με εκατομμύρια geeks να προσπαθούν να αναλύσουν τα ψαρωτικά λόγια του Μορφέα (Laurence Fishburne) για το γιγάντιο τεχνητό σύστημα που έχει παγιδέψει το μυαλό του κόσμου και του έχει ξεκλέψει κοντά στα 200 χρόνια. Την ίδια ώρα η θεά Trinity (Carrie-Anne Moss) ανάσαινε μέσα στο τόσο σέξι και ασφυκτικό leather συνολάκι της (έστω κι αν ήταν από φτηνό PVC) και ο Neo κανόνιζε με το ένα χέρι τον πολύ σίγουρο για τον εαυτό του πράκτορα Smith (Hugo Weaving).
Πάνω απ' όλα όμως παραμένει ένα απόλυτο παράδειγμα κινηματογραφικής δυστοπίας. 15 χρόνια μετά θυμόμαστε facts της ταινίας που εγκλώβισε την φαντασία του κινηματογραφικού κοινού και δεν την άφησε να κουνηθεί ρούπι.
* Οι Wachowski είχαν πει στον παραγωγό Joel Silver πως θέλουν να κάνουν γυρίσουν έναanimation αλλά στον πραγματικό κόσμο. Λάτρευαν το πως μπορείς να ρίξεις τους ρυθμούς στα κόμικς, αλλά και την action δουλειά των martial arts ταινιών του Hong Kong. Ήθελαν να τα συνδυάσουν αυτά σε μία ιστορία όπου όλοι θα είχαν υπεράνθρωπη χάρη.
* Οι Wachowski δούλευαν την ιδέα τους για πάνω από 5 χρόνια, έχοντας γράψει 14 draftsτου σεναρίου. Για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκαν 500 storyboards.
* Όταν ο Zach Staenberg ξεκίνησε την έρευνά του για το πως θα κινηθεί στο μοντάζ της ταινίας, οι Wachowski του έδωσαν έναν πάκο από kung fu ταινίες "παραγωγής" Hong Kongγια να κινηθεί ανάλογα.
* Από την αρχή το όνειρο των Wachowski ήταν να δουλέψουν με τον martial arts χορογράφοYuen Woo-ping (Fists of Legend, Kill Bill: Vol 2). Επειδή εκείνος δεν είχε δει με καλό μάτι αρχικά το project σκέφτηκε να ζητήσει ένα τρελό πόσο για να αποτρέψει τους αδελφούς. Εκείνοι όμως δέχθηκαν και έτσι όλοι οι ηθοποιοί πέρασαν έξι μήνες σκληρής προετοιμασίας υπό την επίβλεψη της stunt ομάδας του. Ο Hugo Weaving, που πίστευε πως η δοκιμασία δεν θα ξεπερνούσε τις 4 με 5 εβδομάδες, βρήκε την εμπειρία εξαντλητική. Στο τέλος όλο το καστ έμοιαζε πως ήξερε πολεμικές τέχνες από μικρή ηλικία. 
* Η Carrie-Anne Moss (Trinity) συγκεκριμένα τα κατάφερε τόσο καλά την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων της πρώτης εντυπωσιακής σκηνής που ανοίγει το φιλμ, που οι Wachowski της έδωσαν ένα μπουκάλι σαμπάνια λέγοντάς της "Συγχαρητήρια, είσαι πλέον μία action hero". 
* Ανάμεσα στους ηθοποιούς που είχαν απορρίψει το ρόλο του Neo, ήταν οι Will Smith και Nicholas Cage, ενώ ο Sean Connery είχε πει όχι στο ρόλο του Morpheus. Ο Smith έχει να το λέει για την χαζομάρα που έκανε να αφήσει το φιλμ για να γυρίσει το Wild, Wild West. Όταν ακούς την γυναίκα σου αυτά παθαίνεις.
* Στα 45 πρώτα λεπτά της ταινίας ο Keanu Reeves είχε 80 γραμμές στο σενάριο. Οι 44 ήταν ερωτήσεις, δηλαδή περίπου μία ερώτηση το λεπτό. 
* Αυτή η σκηνή γυρίστηκε με τόσο έντονο φωτισμό σε σημείο που κανείς δεν μπορούσε να παρατηρήσει εάν υπάρχει πάτωμα ή τοίχος. 
800px-Matrixsnap
* Οι Wachowskis είχαν γενικά διατηρήσει πιστά το χρονοδιάγραμμά τους. Όταν κάποια στίγμη ξέφυγαν λίγο και άρχισε η μουρμούρα από το στούντιο, έστειλαν τα πρώτα πέντε λεπτά της ταινίας στους παραγωγούς. Τα σαγόνια τους έπεσαν στο πάτωμα και έκτοτε δεν ξαναμίλησαν. 
* Για το Matrix εργάστηκαν 565 άνθρωποι. Για τα Reloaded και Revolutions3300!
* Μετά την προβολή της ταινίας η πιο hot φράση στο Hollywood ήταν η "bullet time" τεχνική, που έκτοτε κοπιαρίστηκε ασύστολα.
* H σκηνή όπου ο Neo δοκιμάζει αποτυχημένα να μάθει να πηδάει ψηλά, ήταν εμπνευσμένη από το διάσημο Κογιότ!
* Το 20% της ταινίας είχε περάσει από ψηφιακή επεξεργασία.
* Τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν στο φιλμ ήταν το Nokia 8110. 
* Όταν κυκλοφόρησε σε DVD ήταν το πρώτο που ξεπέρασε ποτέ το ένα εκατομμύριο πωλήσεις στην Αμερική.
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger