Επιστήμονες φέρνουν επανάσταση στη κβαντική τηλεμεταφορά χρησιμοποιώντας διαμάντια

30 Μαΐου 2014

Η κβαντική τηλεμεταφορά υπόσχεται άλματα στη νέα εποχή του computing, αλλά πρώτα θα πρέπει οι επιστήμονες και οι ερευνητές να τη κάνουν να λειτουργεί με συνέπεια. Ολλανδοί
επιστήμονες στο Kavli Institute of Nanoscience Delft κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν με
επιτυχία κβαντικές πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες σε ένα bit διαμαντιού σε ένα άλλο, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου τριών μέτρων. Και τώρα θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα.
Το κλειδί στη κβαντική τηλεμεταφορά είναι η δυνατότητα να μεταφέρεται η κβαντική πληροφορία –ονομάζεται qubit- από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς αυτή η πληροφορία να χρειάζεται να διανύσει το χώρο που μεσολαβεί ανάμεσα στο δύο σημεία. Αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο γνωστό με την ονομασία “κβαντική διεμπλοκή” [φαινόμενο κατά το οποίο, δύο αντικείμενα που δημιουργούνται μαζί όπως δύο ηλεκτρόνια μένουν σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο (αν στείλουμε το ένα από τα δύο στο άλλο άκρο του σύμπαντος και κάνουμε κάτι σε οποιοδήποτε από τα δύο, το άλλο αντιδρά ακαριαία. Έτσι, είτε πρέπει να δεχτούμε πως η πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει με άπειρη ταχύτητα είτε πως στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα βρίσκονται ακόμα σε «επαφή», σε σύνδεση μεταξύ τους, σε κατάσταση διεμπλοκής].Η κβαντική διεμπλοκή είναι υπαρκτό φαινόμενο και παρατηρείται σε πειράματα, όχι μόνο στο μικρόκοσμο, αλλά και σε μεγαλύτερες κλίμακες.

Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Science, η ομάδα περιγράφει πως χρησιμοποίησαν σωματίδια σε κατάσταση διεμπλοκής, για να μεταδώσουν δεδομένα με σταθερότητα από ένα εμποτισμένο σε άζωτο bit ενός διαμαντιού σε ένα άλλο.Έχουν υπάρξει στο παρελθόν και άλλες επιτυχημένες προσπάθειες κβαντικής τηλεμεταφοράς, αλλά υπήρχε πάντα το θέμα της αξιοπιστίας και της σταθερότητας, της συνέπειας. Όπως και να το κάνουμε, μία μέθοδος επικοινωνίας που λειτουργεί μία φορά στις χιλιάδες ή στις εκατομμύρια απόπειρες δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστική.

Η επανάσταση εδώ είναι ότι η ομάδα επιστημόνων στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρει ότι η μέθοδος κβαντικής τηλεμεταφοράς στη περίπτωση τους ήταν ιδιαίτερα σταθερή και αξιόπιστη σε σχέση με το παρελθόν. Τώρα η ομάδα θέλει να επαναλάβει το πείραμα σε αρκετά μεγαλύτερες αποστάσεις.

 Site: Engadget
 Site: Wikipedia via insomnia
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger