Paul Otlet. Ο άνθρωπος που οραματίστηκε το Internet από το... 1895

30 Μαΐου 2014

Ο Paul Otlet, ένας Βέλγος δικηγόρος, επιχειρηματίας και ακτιβιστής που γεννήθηκε το μακρινό1868, υπήρξε από τους πρώτους ανθρώπους που είχαν οραματιστεί το ... Διαδίκτυο, πολλά χρόνια πριν ο Tim Berners-Lee "εφεύρει" τον Παγκόσμιο Ιστό.

Πίσω στο 1895, ο Otlet "φαντάστηκε" για πρώτη φορά και άρχισε να εργάζεται πάνω στη δημιουργία μίας παγκόσμιας βιβλιοθήκης πληροφοριών, στην οποία θα μπορούσε να υπάρχειπρόσβαση εξ αποστάσεως, όπως διαβάζουμε και στο νέο βιβλίο "Cataloging the World" τουAlex Wright των "The New York Times".
Το όραμα του Paul Otlet είχε αρκετές ομοιότητες μ' αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Διαδίκτυο, τοποθετώντας τον κόσμο της γνώσης σ' ένα κεντρικό διασυνδεμένο σύστημα. Ο ίδιος ξόδεψε τέσσερις δεκαετίες από τη ζωή του (έως την κορύφωση του έργου του το 1935), μαζί με το συνεργάτη του, Henri La Fontaine (κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης), δουλεύοντας πάνω στο όραμά τους για τη δημιουργία μίας δικτυωμένης βάσης γνώσεων, καταφέροντας μάλιστα να πείσουν τη βελγική κυβέρνηση να τους δώσει τη στήριξή της.
paul-otlet-electronic-telescope
Οι δυο τους φαντάστηκαν ένα διασυνδεδεμένο σύστημα δικτυωμένων "υπολογιστών" -ή καλύτερα «ηλεκτρικών τηλεσκοπίων» όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτό- που θα μπορούσε να επιτρέπει στους ανθρώπους να πραγματοποιούν αναζητήσεις και να έχουν πρόσβαση στα εκατομμύρια των συνδεδεμένων εγγράφων και άλλου τύπου δεδομένων, με την ελπίδα να αποτελέσει ένα σύστημα που θα οδηγήσει στην "αναγέννηση" της γνώσης και τη σύνδεση ανθρώπων και ιδεών χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Έτσι, δημιούργησαν το"Mundaneum", ένα ίδρυμα με στόχο να συγκεντρώσουν όλη τη γνώση του κόσμου και να την κατηγοριοποιήσουν με βάση ένα σύστημα που ονομάστηκε Universal Decimal Classification.Θεωρήθηκε από πολλούς ως πρόδρομος του Διαδικτύου (και συγκεκριμένα ευρετηρίων όπως η Wikipedia ή η WolframAlpha) επιτρέποντας στους χρήστες του να εντοπίζουν συγκεκριμένα bits πληροφορίας και "συνδέοντας κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, βιβλιοπωλεία και άλλα ιδρύματα σε ένα ουτοπικό δίκτυο συνεργασίας". Ο Otlet πέθανε το 1944, λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, βλέποντας, δυστυχώς, το έργο του να έχει "θαφτεί" και έχοντας χάσει ήδη όλες τις πηγές χρηματοδότησής του.
Paul Otlet Traite de Documentation 1934
Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, στο Βέλγιο έχουν κάνει προσπάθειες να "φωτίσουν" και πάλι το έργο του. Το αριστούργημά του "Traite de documentation", ένα "ορόσημο" για την επιστήμη της πληροφορίας που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1934, ανατυπώθηκε το 1989, ενώ το 1998άνοιξε στο Mons του Βελγίου ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στο Mundeneum με αρκετά προσωπικά έγγραφα του Otlet, δίνοντας φως στις προβλέψεις του, κάποιες από τις οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβείς και "προφητικές" σχετικά με έννοιες που συναντάμε σήμερα στο Internet, όπως οι υπερσύνδεσμοι, οι μηχανές αναζήτησης, η απομακρυσμένη διαχείριση και τα social networks...
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger