Χθες παρουσιάστηκε το iOS 8 η νέα έκδοση του mobile λειτουργικού της Apple, αναβάθμιση η οποία θα έρθει στους χρήστες το φθινόπωρο.
Πάμε να δούμε τι νέο προσφέρει, αλλά και πώς τα "νέα" αυτά χαρακτηριστικά συγκρίνονται με λειτουργίες του Android.
Sharing στο iOS 8
Για εμένα η σημαντικότερη αλλαγή στο iOS 8, είναι το Share extension. Μέχρι σήμερα στο iOS δεν γινόταν να κάνεις share περιεχόμενο μίας εφαρμογής, παρά μόνο σε κάποιες "επίσημες" εφαρμογές (Twitter, Facebook, Mail κτλ).
Δεκάδες φορές χρειαζόταν να κάνω Copy Paste κείμενο και urls από μία εφαρμογή σε μία άλλη, λόγω της συγκεκριμένης έλλειψης. Πλέον κάθε εφαρμογή από 3ους developers θα μπορεί να μπει στο "share menu".
Την συγκεκριμένη λειτουργία, φυσικά, την έχουμε στο Android από το Android 1.0 (2008?) χάρη στο Share Intent, και θεωρώ ότι η Apple άργησε πολύ να προσφέρει κάτι αντίστοιχο.
Εργοστασιακό πληκτρολόγιο και Custom keyboards στο iOS 8
Όσον αφορά τα πληκτρολόγια έγραψα και ξεχωριστό άρθρο, με το εργοστασιακό πληκτρολόγιο να αποκτάει "suggestions" (QuickType το ονόμασε η Apple) όπως έχουμε στο Android εδώ και χρόνια. Πολύ σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι το iOS 8 αποκτάει δυνατότητα εγκατάστασης πληκτρολογίων από 3ους developers, το οποίο ανοίγει δρόμο για Swype/SwiftKey και δεκάδες άλλα αξιόλογα πληκτρολόγια.
Φυσικά τα Input Methods υπάρχουν στο Android από το API level 3, δηλαδή το Android 1.5 (2008). Συνεπώς πάλι θεωρώ ότι η Apple άργησε πολύ να προσφέρει τις συγκεκριμένες λειτουργίες.
Widgtets στο iOS 8
Τα Widgets είναι ένα ακόμα "χαρακτηριστικό" στο Android που προσωπικά με βολεύει πολύ, δίνοντας σε πολλές εφαρμογές την δυνατότητα να "τρέξουν" πάνω σε οθόνες του launcher.
Η Apple όμως, ονόμασε Widgets κάτι διαφορετικό, το οποίο είναι αντίστοιχο με τα Expandable/Actionable Notifications στο Android. Στην ουσία εφαρμογές τρίτων developers θα έχουν πρόσβαση στην notification bar ώστε να εμφανίζουν εκεί πληροφορίες και να μπορούν να κάνουν ενέργειες.
Από το 4.1 (2012) έχουμε την συγκεκριμένη δυνατότητα στο Android, (και από το 1.5 - έτος 2008-τα widgets στον launcher) αλλά εδώ ένα σημαντικό point που οφείλω να αναφέρω: Θα ήθελα πολλές παραπάνω εφαρμογές στο Android να εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα APIs. Η Apple π.χ. έδειξε στην παρουσίασή της να κάνεις "bid" στο ebay από την Notification Bar, το οποίο δεν το παρέχει -ακόμα- η Android εφαρμογή. (Μπορούμε φυσικά να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με το "κανονικό widget στον launcher, τα οποία προφανώς προτιμάνε να φτιάχνουν οι devs στο Android)
iCloud Drive στο iOS 8
Η Apple ήθελε εδώ και καιρό να μπει "σοβαρά" στο παιχνίδι του Cloud Sharing και να την "μπει" στο Google Drive, (από εποχές Steve Jobs) οπότε σήμερα το κάνει με το .. iCloud Drive. Θεωρώ "παράξενη" την επιλογή ονόματος (λίγο περισσότερη φαντασία θα 'θελα απ' την Apple), χωρίς φυσικά να ισχυρίζομαι ότι η λέξη Drive αποτελεί .. trademark της Google.
Όπως και να χει, μία ακόμα επιλογή για Cloud αποθήκευση για τους κατόχους iOS συσκευών σε περίπτωση που δεν του έφτανε το Drive / Dropbox / OneDrive / Spideroak / SugarSync / Box κτλ.
Η Apple -παραδόξως- προσφέρει μόλις 5GB δωρεάν αποθηκευτικού Cloud χώρου, σε αντίθεση με το Google Drive που προσφέρει 15GB, οπότε δεν το θεωρώ και τόσο συμφέρουσα επιλογή.
Ένα τελευταίο point, ότι το iCloud Drive της Apple δεν είναι Cross Platform, το οποίο θεωρώ απολύτως απαραίτητο σε Cloud υπηρεσία. Και όχι, το να λες "θα πρέπει να πάρεις και Mac για να έχεις εμπειρία χρήσης" (πόσο μάλλον ξέροντας ότι η Apple θέλει να σε εγκλωβίσει) δεν είναι επιχείρημα.
Siri στο iOS 8
Το Siri εξ αρχής το θεωρούσα κακόγουστο αστείο, κι ας το είχαν παρουσιάσει ως κάτι "εκπληκτικό". Όπως και να χει, στο iOS 8 το Siri θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να πατήσουμε κάποιο κουμπί, αλλά απλά λέγοντας "Hey Siri".
Την συγκεκριμένη λειτουργία την έχουμε, φυσικά, εδώ και καιρό στο Android, με τις Galaxy συσκευές να "ακούνε" στο "Hi Galaxy", ενώ το καθαρό Android ακούει στο "Ok Google".
Επίσης μέσω του Siri θα μπορούμε να αναζητήσουμε το τραγούδι που παίζει, ενσωματώνοντας σ αυτό την λειτουργία του Shazam. Έχει ενδιαφέρον ότι το Android έχει επίσης εδώ και καιρό την συγκεκριμένη λειτουργία στο "αντίστοιχο του Siri" Google Now, λέγοντας "Whats this song", το οποίο μάλλον αντέγραψεεμπνεύστηκε η Apple.
(Παραδόξως η συγκεκριμένη λειτουργία του Google Now, για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα ποτέ (?) δεν είναι διαθέσιμη στην χώρα μας, χωρίς φυσικά αυτό να αλλάζει το "από πού πήρε την έμπνευση" η Apple").
Health στο iOS 8
Μπήκε λοιπόν και η Apple στον χορό των "Fitness Apps" με το Health να γίνεται κομμάτι του λειτουργικού, ταυτόχρονα όμως να χρειάζεται το wristband της Nike για να λειτουργήσει.
Όπως διαφώνησα όταν η Samsung (πριν 1,5 χρόνο) με το S-Health έκανε κάτι αντίστοιχο, έτσι βρίσκω λάθος και την κίνηση να ενσωματώνεις στο λειτουργικό μία τέτοια λειτουργία.
Αφήστε τα fitness apps που απαιτούν εξωτερικά αξεσούαρ στο εκάστοτε "Store", και μην τα ενσωματώνετε στο λειτουργικό.
Περιττό να πω ότι προφανώς ούτε εδώ έχουμε κάτι συναρπαστικό (ή νέο), και προσωπικά μου χτυπάει λίγο η .. "επιρροή" από την Samsung.
AppStore στο iOS 8
Πλέον οι developers που ανεβάζουν εφαρμογές στο AppStore της Apple θα μπορούν να ενσωματώσουν ένα σύντομο βίντεο στην περιγραφή της εφαρμογής τους, εκτός από Screenshots. (Ναι, ακριβώς όπως γίνεται στο Google Play εδώ και πολλά χρόνια.)
Κάτι νέο και χρήσιμο, είναι η δυνατότητα να αγοράσουμε μέσω του AppStore Bundles πολλών εφαρμογών σε μειωμένη τιμή. Κάτι αντίστοιχο στον κόσμο του Android κάνουμε με τα Humble Bundles, αλλά φυσικά μία επίσημη υλοποίηση στο "Store" είναι σαφώς καλύτερη. (Μπράβο Apple)
Επίσης μέσω του Family Sharing, μπορείς να "μοιραστείς" μία εφαρμογή που αγόρασες με (μέχρι 6) μέλη της οικογένειάς σου σε διαφορετικές συσκευές το οποίο στο Android δεν γίνεται με κομψό τρόπο.
Τελειώνοντας το κομμάτι του AppStore, η Apple "ζήλεψε" και το πρόγραμμα Beta της Google (που τρέχει εδώ και ένα χρόνο), όπου developers μπορούν να ανεβάσουν δοκιμαστικές εκδόσεις των εφαρμογών τους, και αν επιθυμούν οι χρήστες να τις δοκιμάσουν και να δώσουν feedback.
iMessage στο iOS 8
Είμαι σίγουρος ότι ο φίλος και συνεργάτης Θοδωρής θα με ρωτούσε αν το iPhone απέκτησε αναφορά παράδοσης στα SMS στο iOS 8, στο οποίο η απάντηση είναι όχι. Αφήνοντας την πλάκα στην άκρη πάμε να μιλήσουμε για τα iMessages.
Εδώ μπερδεύεται -λίγο- η κατάσταση καθότι δεν υπάρχει ακριβής αντιστοιχία εφαρμογών Android και iOS. Η Google στις τελευταίες εκδόσεις του Android έδωσε την δυνατότητα στα Hangouts να διαχειρίζονται τα SMS, εφαρμογή η οποία όμως γενικά είναι για video-calls και ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Internet.
Από την άλλη η Apple έχει το Facetime για βίντεο κλήσεις, και έχει ξεχωριστά την εφαρμογή μηνυμάτων SMS, η οποία όμως είναι και για μηνύματα μέσω WiFi (iMessages). Όπως και να χει, πλήθος δυνατοτήτων προστέθηκαν -λοιπόν- στα iMessages, από αποστολή σύντομων κλιπ ήχου και βίντεο, μέχρι διαμοιρασμός της τοποθεσίας μας.
Επίσης τα μηνύματά μας συγχρονίζονται στις υπόλοιπες i-συσκευές μας. Τα hangouts φυσικά έχουν location sharing ή εμφανίζονται στο Google Account μας και σε άλλες Android συσκευές (ή στον browser του PC μας) αλλά η σύγκριση δύο τόσο διαφορετικών "πραγμάτων (hangouts-imessages)" ίσως αδικεί λίγο την Apple.
Πολύ σημαντικό ότι πλέον στο iOS 8 θα μπορούμε να κάνουμε mute ένα group, το οποίο ομολογώ με χαροποίησε ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι η Apple βελτίωσε ουσιαστικά την υπηρεσία μηνυμάτων της στην νέα έκδοση του λειτουργικού της.
Metal στο iOS 8 (και περί OpenGL ES 3.0)
Μισό λεπτό να πάρω το καλό μου φτυάρι: Οι drivers της Qualcomm για το OpenGL ES 3.0 στο Android είναι επιεικώς προβληματικοί. Μην σας κάνει εντύπωση που δεν βλέπουμε πολλές Android εφαρμογές να το εκμεταλλεύονται.
Είμαι σίγουρος ότι η Apple έχει πολύ καλύτερη υλοποίηση drivers του OpenGL ES 3.0 και με το Metal πιθανότατα η GPU σε iPhone 5S/iPad Air να καταφέρνει ακόμα περισσότερα πολύγωνα και πολύπλοκα εφέ/ανακλάσεις.
Επίσης κατά την διάρκεια της παρουσίασης φάνηκαν για μία ακόμα φορά οι στενές σχέσεις Epic Games και ΕΑ με την Apple. (Τις οποίες καλώς ή κακώς γνωρίζαμε). Όλα αυτά τα points ίσως συνεπάγονται πολύ "δυνατό" Gaming στης επόμενης γενιάς iPad/iPhone.Να δώσουμε πόντο στην Apple εδώ παρακαλώ;
Λοιπές λεπτομέρειες στο iOS 8
Το iOS 8 φέρνει ακόμα πολλές ακόμα μικρο-διορθώσεις /βελτιώσεις/προσθήκες όπως π.χ. γρήγορη κλήση επαφών από την οθόνη του Multitasking, ή π.χ. βελτιώσεις στον Safari ή στο Spotlight, τα οποία δεν θεωρώ ότι χρειάζονται ανάλυση, και δεν δύναται να συγκριθούν άμεσα με κάτι.
(Δηλαδή αν πω για τα shortcuts των επαφών στην οθόνη του multitasking, θα χρειαστεί να τα συγκρίνω με shortcuts επαφών μέσω widgets στον launcher του Android, το οποίο δίνει αντίστοιχη χρηστικότητα, (γρήγορη κλήση), αλλά με διαφορετικό τρόπο).
Continuity στο iOS 8
Το όφελος του να έχεις λειτουργικό και σε υπολογιστές αλλά και σε laptop είναι το γεγονός ότι μπορείς να τα κάνεις να παίζουν "μπάλα" μεταξύ τους. Η Apple στην παρουσίασή της προώθησε πάρα πολύ το "Continuity":
Αν έχεις Mac, μπορείς να του στέλνεις αρχεία από το iPhone με το AirDrop. Αν έχεις Mac μπορείς να διαχειρίζεσαι από εκεί τα SMS σου. Αν έχεις Mac οι φωτογραφίες στο κινητό σου γίνονται αυτόματα Sync. Γράφεις ένα έγγραφο στο Mac, και το συνεχίζεις στο iPhone σου, και μετά στο iPad σου. Μέσω του Mac μπορείς να απαντάς τις κλήσεις του κινητού σου.
Τις περισσότερες λειτουργίες που αναφέρθηκαν στο κομμάτι αυτό της παρουσίασης τις έχουμε στο Android είτε προεγκατεστημένες με ταυτόχρονη λειτουργία σε PC από browser, είτε μέσω εφαρμογών στο Google Play. Κάποιος θα μου πει "ναι, αλλά στην Apple δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις τίποτα", το οποίο είναι ναι μεν αληθές, αλλά ταυτόχρονα κρύβει παγίδες.
Λύση σε ένα "πρόβλημα" (π.χ. να διαβάζεις τα SMS και να απαντάς σε SMS από τον υπολογιστή σου) ΔΕΝ είναι να δώσεις χίλια+ ευρώ, το οποίο ταυτόχρονα σε "εγκλωβίζει" σε μία μόνο εταιρεία, και σε ένα μόνο λειτουργικό.
Το να έχω την παραπάνω λειτουργία εγκαθιστώντας ένα extension στον Chrome, ή στην "χειρότερη" ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μου (υπόθεση τεσσάρων λεπτών) το θεωρώ απείρως προτιμότερο.
Είναι γνωστό ότι η Apple προσπαθεί να εγκλωβίσει τους χρήστες iOS συσκευών στο "οικοσύστημα" της (διά στόματος Steve Jobs), προβάλλοντας συνεχώς προς τα έξω ότι "μόνο αν έχεις Mac, iPad και iPhone θα έχεις "εμπειρία χρήσης", το οποίο όμως είναι ανακριβές.
Συμπεράσματα για το iOS 8
Η μεγάλη ένσταση που πάντα έχω στις παρουσιάσεις της Apple είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες, τις οποίες έχει εδώ και χρόνια ο ανταγωνισμός, ως κάτι καινοτόμο "που μόνο η Apple μπορεί να καταφέρει".
Ναι, πολύ ωραία που οι χρήστες iOS συσκευών σε 4-5 μήνες θα αποκτήσουν χρηστικότητα που σε άλλα mobile λειτουργικά συστήματα έχουμε από το 2008, αλλά κάτι τέτοια δεν θεωρώ ότι είναι καν άξιο αναφοράς, πόσο μάλλον να περιφανεύεσαι γι αυτό.
Για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι η Apple προσπαθεί να τρέχει να κάνει "catch up" με το Android όπως κάνει κάθε χρόνο, είτε αυτό ονομάζεται notification center, είτε actionable notifications, είτε quick toggles, είτε multitasking, είτε predictive input, είτε share intent.
Ακόμα πιο δυσάρεστο ότι ο ίδιος ο CEO της Apple κατέφυγε σε Trash Talking εναντίον του Android (και το οποίο έχει ξανακάνει) κατά την διάρκεια της παρουσίασης, το οποίο είναι "σάπια" και ταυτόχρονα ανήθικη τακτική marketing, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ όψην την "επιρροή" του λειτουργικού της Google στο iOS 8. Δηλαδή η Apple κοροϊδεύει κάτι, το οποίο όμως ταυτόχρονα αντιγράφει.
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)