Το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει πια σε αστικά κέντρα

19 Ιουλίου 2014

Αν ζείτε στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πάτρα ή το Ηράκλειο, μπορεί να χαρείτε αν μάθετε πως ανήκετε στο 54% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει συγκεντρωθεί σε αστικά κέντρα. Και ότι αυτό το ποσοστό, μέχρι το 2050, θα φτάσει το 66%. Είναι λόγος να χαρείτε;

Η ετήσια έκθεση που δημοσιεύουν τα Ηνωμένα Έθνη με τίτλο Έκθεση για την Παγκόσμια Αστικοποίηση, αποδεικνύει ξεκάθαρα τις τάσεις που έχει ο παγκόσμιος πληθυσμός, να συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε αστικά κέντρα και λιγότερο σε αγροτικές περιοχές. Τάση που ξεκίνησε να μετρά από το 1950.
Το 1950 το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζούσε σε μεγάλα αστικά κέντρα ήταν μόλις 30%. Το 2014 το ποσοστό αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ παράλληλα έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κατοίκων αυτού του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των αστών αυτού του κόσμου ζει σε αστικά κέντρα με πληθυσμό μικρότερο των 500.000 κατοίκων, ενώ οι τεράστιες πόλεις του κόσμου με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων είναι 28. Μέχρι το 2050, οι “mega-cities” θα είναι 41.
Η αναφορά αυτή επισημαίνει, πέρα από τους αριθμούς, και το γεγονός ότι η μετακίνηση του πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές σε αστικά κέντρα, μπορεί να γίνεται με την προοπτική της καλύτερης ζωής και των περισσότερων ευκαιριών, αλλά είναι η ζωή στα αστικά κέντρα που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ του πληθυσμού. Με την άναρχη επέκταση των πόλεων, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε αυτές χωρίς καθόλου υποδομές. Υπολογίζεται ότι το 2050, περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα ζουν σε αστικά κέντρα που δεν ετοιμάστηκαν εγκαίρως να τους υποδεχτούν, θα ζουν χωρίς αποχέτευση, ηλεκτρισμό ή παροχές υγείας.
Σημειώστε πως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο παραμένει το Τόκυο στην Ιαπωνία, με 38 εκατομμύρια κατοίκους.
Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις σε αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να γίνουν φυσικά στις περιοχές εκείνες που διατηρούν ακόμα μεγάλο ποσοστό αγροτικού πληθυσμού: την Ασία και την Αφρική. Η Ευρώπη που θεωρείται «παλιός» πολιτισμός, φαίνεται να έχει κρατήσει τα ποσοστά αύξησης της αστικοποίησης της και οι τάσεις για το μέλλον να παραμένουν περίπου το ίδιο.
Τι πιστεύετε; Η αστικοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι λύση για να «χωρέσουμε» όλοι σε αυτό τον πλανήτη; Η μετακίνηση σε αστικό κέντρο, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης;
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger