Έρχονται 4K Blu-Ray discs το 2015, για να αντιμετωπίσουν τα streaming media. Αλλά νοιάζεται κανείς;

14 Σεπτεμβρίου 2014


Όσοι θέλουν και αποζητούν την εξαιρετική ποιότητα εικόνας, θα ενθουσιαστούν με τον ερχομό των δίσκων 4K Blu-Ray στην αγορά την επόμενη χρονιά και οι οποίοι φέρνουν υψηλότερη
ανάλυση, πλουσιότερα χρώματα και υψηλότερο δυναμικό εύρος. Από την άλλη,
εκατομμύρια χρήστες είναι ευχαριστημένοι με τo streaming video, παρά τα μειονεκτήματα του.
Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν στροφή προς τις υπηρεσίες streaming video που προσφέρονται μέσω του Internet, ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Blu-Ray Disc Association, δεν πρέπει να ξεγράψουμε ακόμα τους δίσκους οπτικής τεχνολογίας. Η αδειοδότηση της τεχνολογίας σε ενδιαφερόμενες εταιρείες θα ξεκινήσει από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2015, ενώ οι πρώτοι 4K Blu-Ray players θα κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά τη περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ο Victor Matsuda, Πρόεδρος της επιτροπής παγκόσμιας προώθησης του Blu-Ray Disc Association, δήλωσε ότι η χρήση του φυσικού μέσου, σε αντίθεση με τις περιορισμένου bandwidth συνδέσεις Internet, εγγυάται τη καλύτερη δυνατή εικόνα με σημαντικά υψηλότερη ανάλυση, τέσσερις φορές μεγαλύτερο αριθμό εικονοστοιχείων, σε σχέση με το video 1080p που έχει επικρατήσει σήμερα.
Οι νέες προδιαγραφές θα βελτιώσουν το χρωματικό εύρος δραματικά ενώ θα προσφέρει υψηλότερο δυναμικό εύρος με αποτέλεσμα οι λεπτομέρειες σε σκιές ή σε highlights να είναι ευδιάκριες. Το νέο format επίσης θα δείχνει 4K video στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο συμπλήρωσε ο Matsuda.

"Το συσκευασμένο μέσο, και το κλειστό, σταθερό περιβάλλον... και αυτό είναι μέρος του να είσαι ο καλύτερος, ανάμεσα στους καλύτερους" είπε ο Matsuda επίσης.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από την αγορά θέλουν το καλύτερο από τα καλύτερα πάντως: οι χρήστες φαίνεται πως έχουν μαζικά επιλέξει τις υπηρεσίες streaming, παρά τις δυσκολίες με το bandwidth ή τη ποιότητα εικόνας. Με τις υπηρεσίες των Netflix, Amazon, Hulu, Google και άλλων, οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθούν video άμεσα και όποτε το θέλουν, αντί να χρειάζεται να βγουν έξω από το σπίτι τους για να πάρουν/νοικιάσουν ένα δίσκο. Με τις συνδρομές επίσης, οι χρήστες μπορούν να καταναλώνουν όσοι περιεχόμενο θέλουν ενώ μπορούν να βλέπουν δοκιμαστικά μέρη κάποιων τηλεοπτικών σειρών ή ταινιών, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν αντίτιμο. Επίσης τα streaming media έχουν γίνει πολύ βολικά με players όπως των Apple, Roku, Amazon και Google. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών NPD Group, το 17% των νοικοκυριών με Internet διέθεταν media streaming player στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Matsuda από την άλλη πιστεύει ότι αρκετός κόσμος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί οπτικούς δίσκους, αφού σύμφωνα με το Digital Entertainment Group, περίπου το 62% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ διέθεταν Blu-Ray player κάποιου είδους το 2014 (υποθέτουμε ότι συμπεριλαμβάνουν και τις παιχνιδοκονσόλες). Πολλοί χρήσυες πάντως προχωρούν σε θέματα τεχνολογίας πιο αργά, και έξω από τις ΗΠΑ, υπάρχει μία καθυστέρηση από έξι έως 12 μήνες.

Το νέο φορμά είναι συμβατό με τους σημερινούς δίσκους Blu-Ray των 50GB (είναι δυνατό να χωρέσει ταινία 4K σε ένα δίσκο σημερινής τεχνολογίας αλλά το πιθανότερο είναι ότι όσοι θελήσουν να μεταβούν στο νέο φορμά, θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην αγορά ενός νέου player αφού το πιθανότερο είναι, αν έχουν παλαιότερης τεχνολογίας να μην μπορεί να αναπαράγει νέους δίσκους ή να χρειάζεται αναβάθμιση στο λογισμικό, κάτι που όμως δεν είναι εγγυημένο). Σύντομα πάντως θα ανακοινωθούν μεγαλύτερες χωρητικότητες, των 66GB και 100GB σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ron Martin από το Holywood Lab της Panasonic, που είναι μέλος του Blu-Ray Disc Association. Οι νέοι 4K Blu-Ray players θα εξάγουν δεδομένα με 82 megabits το δευτερόλεπτο από δίσκους 50GB, 108Mbps από δίσκους 66GB και 128Mbps από δίσκους 100GB δίσκους) και θα εξοπλίζονται με αναβαθμισμένο σύστημα DRM ενώ από τη τεχνολογία συμπίεσης H.264/AVC έγινε μετάβαση στη νεότερη H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding).

Τα Χριστούγεννα του 2015, θα γνωρίζουμε αν το καταναλωτικό κοινό -τουλάχιστον στις ΗΠΑ αρχικά- θα αγκαλιάσει το νέο υψηλής ευκρίνειας πρότυπο 4K Blu-Ray ή αν θα συνεχίσει να προτιμάει τις υπηρεσίες streaming, ρίχνοντας τις προσπάθειες του Blu-Ray Association στο...κενό. Βεβαίως αυτά τα δύο πράγματα μπορούν και να συνυπάρξουν, αλλά οι πωλήσεις, όπως και να είναι, θα καθορίσουν το μέλλον του νέου προτύπου.

 Site: C|Net VIA Insomnia
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger