Ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους/ USB flash drives

27 Ιανουαρίου 2013

Stickάκια (ή… στικάκια, ελληνιστί), σκληροί δίσκοι, λίστες, στοιχεία, διαγραμμένα αρχεία, ασφάλεια δεδομένων. Όροι με τους οποίους εμείς και εσείς μπορεί να είμαστε εξοικειωμένοι, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες μπήκαν μάλλον απότομα στις ζωές όλων των Ελλήνων χάρη στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» και τις όποιες παραποιήσεις που φαίνεται ότι είχε υποστεί. Και δωσ’ του αναλύσεις για τα USBάκια, φλασάκια, στικάκια ή όπως αλλιώς τα ονόμαζαν, και δωσ’ του ρεπορτάζ από ειδήμονες να απαντούν στην πιασάρικη ερώτηση «Πώς γίνεται να μάθουμε αν και πότε παραποιήθηκε ένα αρχείο» και άλλα τέτοια… επιστημονικά.

Εννοείται βέβαια πως στο DigitalLife.gr δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι στην όλη ιστορία, μόνο που προτιμήσαμε να κάνουμε κάτι ουσιώδες επί του θέματος και όχι μια επιφανειακή κάλυψή του. Θελήσαμε να μάθουμε λοιπόν τι παίζει με την ασφάλεια των δεδομένων μας όχι μόνο σε… USB sticks αλλά και σε σκληρούς δίσκους, πώς μπορεί κανείς να προστατέψει αποτελεσματικά τα αρχεία και τις πληροφορίες του και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν αν δεν είναι όσο προσεκτικός πρέπει.
Έτσι ζητήσαμε τη βοήθεια των πλέον ειδικών και συγκεκριμένα των ανθρώπων της TicTac Laboratories. Θελήσαμε να μάθουμε λοιπόν πόσο «ευαίσθητα» μπορεί να είναι τα σημερινά αποθηκευτικά μέσα: σκληροί δίσκοι υπολογιστών, USB sticks, δίσκοι κινητών και ταμπλετών. Τα όσα μάθαμε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αποτυπώνονται στο σύνολό τους στα όσα είπε ο κος. Παναγιώτης Πιέρρος, Διευθύνων Σύμβουλος της TicTac, μιλώντας στην κάμερα του DigitalLife.gr.

Κουβεντιάζοντας για USB sticks (που είναι και της μόδας)
Η κουβέντα φυσικά δεν θα μπορούσε να μην πάει και στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τα USB sticks και την ασφάλεια των δεδομένων που κρατούμε αποθηκευμένα σε αυτά. Εκεί τον λόγο πήρε ο κος. Μιχάλης Μίγγος, μηχανικός ανάκτησης δεδομένων στην TicTac, ο οποίος και ασχολήθηκε ειδικά με το θέμα της ανάκτησης δεδομένων, εξετάζοντάς το από μια πιο τεχνική σκοπιά. Ανάμεσα στα όσα ενδιαφέροντα πράγματα μας αποκάλυψε, ήταν και η υπηρεσία ασφαλούς διαγραφής αποθηκευτικών μέσων, δηλαδή η «sector by sector» διαγραφή δεδομένων προκειμένου ο χρήστης να είναι απόλυτα βέβαιος ότι κανείς δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πρόσβαση σε αυτά.

Ο κος. Μίγγος αναφέρθηκε και στα USB sticks που προσφέρουν κρυπτογράφηση δεδομένων και άρα μεγαλύτερη ασφάλεια για όποιον το επιθυμεί. Μας εξήγησε πως παρ’ ότι ακόμα κι αυτά δεν είναι 100% ασφαλή (αφού ορισμένοι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης έχουν ήδη διαρρηχθεί από ειδικούς), σε γενικές γραμμές ο τελικός χρήστης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ενώ δεν παρέλειψε να μας δώσει και τα «φώτα» του και σε θέματα ασφαλείας.
Από τη θεωρία στην πράξη
Επειδή όμως στα λόγια όλα δείχνουν εύκολα, θελήσαμε να δούμε και στην πράξη πόσο εύκολο είναι για κάποιον να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία θεωρούμε –λανθασμένα- πως έχουν διαγραφεί μια για πάντα. Πήραμε λοιπόν ένα USB stick στο οποίο αποθηκεύσαμε μερικές φωτογραφίες και το διαμορφώσαμε. Κατόπιν με ένα δωρεάν πρόγραμμα (και συγκεκριμένα το Recuva της Piriform) που μπορεί να βρει κανείς στο Διαδίκτυο, κάναμε την αναζήτησή μας και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε κι οι ίδιοι μια γεύση από το… πείραμα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο χρόνος που χρειάστηκε για την όλη διαδικασία, δεν ξεπέρασε τα 6-7 λεπτά…

Εν τέλει;
Νομίζετε ότι με μια απλή διαγραφή τα δεδομένα σας θα καταστραφούν; Πιστεύετε ότι το format είναι η λύση όλων των προβλημάτων; Τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε. Τα όσα μας είπαν και μας έδειξαν οι άνθρωποι της TicTac το δίχως άλλο θα σας βοηθήσουν. Η καθημερινότητά μας εξαρτάται πλέον σε τέτοιο βαθμό από τους υπολογιστές και τη διαχείριση των ψηφιακών μας δεδομένων (ραντεβού, επαφές, αρχεία, επικοινωνία κλπ) που δεν δικαιολογεί παιχνίδια και αμέλειες που μπορεί να αποδειχθούν εγκληματικές…

Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger