Παρουσίαση Google Nexus 5

13 Φεβρουαρίου 2014

Το πρόγραμμα Nexus της Google συνεχίζεται ακάθεκτο, παρουσιάζοντας smartphones και tablets τα οποία διαθέτουν την τελευταία έκδοση της πιο επιτυχημένης mobile πλατφόρμας, του Android χωρίς κάποιο πρόσθετο γραφικό περιβάλλον.

H Google φέτος συνεργάζεται για δεύτερη..
φορά με τον ίδιο κατασκευαστή για τη δημιουργία ενός Nexus smartphone όπως είχε κάνει παλαιότερα με τη Samsung και έτσι μετά την αρκετά επιτυχημένη πρώτη συνεργασία με την LG πέρσι, οι δύο εταιρείες παρουσιάζουν φέτος το Nexus 5.

Η περσινή προσπάθεια με το Nexus 4, παρά τις όποιες ελλείψεις (π.χ 4G LTE modem), κρίνεται αρκετά επιτυχημένη κυρίως για την LG η οποία είδε το μερίδιο της σε μια πολύ απαιτητική αγορά να αυξάνεται και κυρίως να κάνει αισθητή την παρουσία της ως ένας από τους μεγάλους κατασκευαστές του χώρου. Όπως συνέβη και πέρυσι με τα Nexus 4 και LG Optimus G, έτσι και φέτος το Nexus 5 έχει αρκετά κοινά σημεία με το LG G2, μολονότι αυτά περιορίζονται στο hardware ως επί το πλείστον.

Για να δούμε, αν το Nexus 5 μπορεί να προσφέρει "αυτό το κάτι παραπάνω" για να αποτελέσει το επόμενο μας smartphone.




Αισθητική - Ποιότητα κατασκευής

Το Nexus 5 δείχνει οικείο, επειδή διατηρεί τον αψιδωτό σχεδιασμό στο πάνω και στο κάτω μέρος που χαρακτηρίζει τις συσκευές της σειράς της Google. Μοιάζει με το προηγούμενο Nexus 4 ωστόσο είναι και αρκετά διαφορετικό. Η έλλειψη της γυάλινης επιφάνειας στο πίσω μέρος ενδεχομένως να απογοητεύσει κάποιους ωστόσο το μαλακής αίσθησης υλικό με την "βελουδένια" αίσθηση που βρίσκεται στο πίσω μέρος αλλά και περιμετρικά της συσκευής είναι αρκετά ποιοτικό, προσφέροντας πολύ καλό "κράτημα".

Αν και μας αρέσει η χρήση γυαλιού στο πίσω μέρος, όπως στην περίπτωση των iPhone 4s και Sony Xperia Z και Xperia Z1 (κυρίως), στο Nexus 4, σε συνδυασμό με τον "μυώδη" σχεδιασμό του κινητού δεν είχε, τουλάχιστον κατά την δική μας άποψη, το επιθυμητό αποτέλεσμα τουλάχιστον όσο αφορά στην αισθητική.

Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά πιο κομψή, πιο λεπτή και σίγουρα πιο όμορφη κατασκευή και νομίζουμε ότι το σχέδιο κρίνεται επιτυχημένο, επειδή πάνω από όλα "δεν φωνάζει". Επιπλέον έχει την αίσθηση και μίας αρκετά ποιοτικότερης κατασκευής. Στην περίπτωση του λευκού μοντέλου έχει χρησιμοποιηθεί στο πίσω μέρος άσπρου χρώματος, σκληρή επίστρωση, ενώ περιφερειακά έχει προτιμηθεί γυαλιστερό φινίρισμα (glossy). Αν και ο ασπρόμαυρος συνδυασμός κρίνεται επιτυχημένος η αίσθηση που σου αφήνει το μαλακό, σχεδόν βελούδινο πλαστικό στο μοντέλο με το μαύρο χρώμα είναι ανώτερη.

Δημοσιευμένη Εικόνα




Μία λεπτομέρεια επίσης είναι ότι στο λευκό μοντέλο, το χρώμα στο ακουστικό είναι λευκό και αυτό το κάνει να ξεχωρίζει ακόμα και αν το κοιτάζετε από μπροστά. Στο πίσω μέρος, και στις δύο περιπτώσεις, διακρίνουμε με μεγάλα, ανάγλυφα γράμματα την ονομασία "nexus" ωστόσο το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι η στρογγυλή, μαύρου χρώματος "κορνίζα" με την μεγάλη επιφάνεια γυαλιού που προστατεύει τον φακό της κάμερας. Το "δαχτυλίδι" είναι επίσης βαμμένο σε μαύρο χρώμα και εξέχει περίπου μισό χιλιοστό από την υπόλοιπη κατασκευή. Δεν είμαστε σίγουροι αν το χρώμα στο μεταλλικό "δαχτυλίδι" που προστατεύει το γυαλί μπορεί να "ξεφτίσει" με την καθημερινή σκληρή χρήση, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε τη πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Το Nexus 5 είναι απλό, λιτό αλλά όχι βαρετό ενώ στην καλή εικόνα συνεισφέρει και η στιβαρή -παρόλο που είναι εξολοκλήρου σχεδόν κατασκευασμένο από πλαστικό- αίσθηση που προσφέρει. Είναι αρκετά πιο καλοφτιαγμένο και ποιοτικό από το Nexus 4.




Οι διαστάσεις του είναι 137.9 x 69.2 x 8.6 χιλιοστά ενώ το βάρος του (130 γραμμάρια) βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα για μία συσκευή αυτού του μεγέθους ωστόσο σε αυτό συνεισφέρει και η μικρότερης χωρητικότητας, και επομένως όγκου και βάρους, μπαταρία. Τα πλήκτρα επίσης αριστερά και δεξιά για την λειτουργία απενεργοποίησης/ ενεργοποίησης της συσκευές και της αυξομείωσης της έντασης του ήχου είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό και έχουν ανώτερη αίσθηση από τα πλαστικά που βρίσκουμε συνήθως στις υπόλοιπες συσκευές του ανταγωνισμού.

Στην περίπτωση του λευκού μοντέλου που είχαμε στην διάθεση μας ήταν πιο χαλαρά πάντως και... "κροτάλιζαν" κατά την δόνηση ωστόσο στη μαύρη έκδοση που είχαμε στα χέρια μας ήταν "σφιχτά" και εξείχαν ελαφρώς περισσότερο. Σε σχέση με τον προκάτοχο του, το Nexus 5 πέρα από την υψηλότερη ποιότητα υλικών -παρά την έλλειψη γυαλιού στην "πλάτη"- επιδεικνύει και καλύτερη, ακριβέστερη, συναρμολόγηση και δεν παρουσιάζει τους... απίθανους είναι η αλήθεια, τριγμούς του παρελθόντος που είχαμε συναντήσει στο Nexus 4.

Στην δεξιά πλευρά και κάτω ακριβώς από το πλήκτρο Power On/Off βρίσκεται η υποδοχή για τη κάρτα microSIM (αφαιρείται "συρταρωτά" με την βοήθεια ενός εξολκέα που υπάρχει στην συσκευασία). Στο πάνω μέρος της κατασκευής υπάρχει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά/ hands-free ενώ στο κάτω μέρος έχουμε την υποδοχή microUSB 2.0.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Τα μικρά σχετικά περιθώρια γύρω από την οθόνη συνεισφέρουν επίσης ώστε οι διαστάσεις του κινητού να κρατηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα ώστε να διευκολύνεται ο χειρισμός ακόμα και... με το ένα χέρι.
Στο κάτω μέρος της πρόσοψης, είναι κρυμμένο ένα LED το οποίο αναβοσβήνει όταν έχετε κάποια ειδοποίηση. Με την χρήση κάποιας εφαρμογής όπως είναι η LightFlow, μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο χρήσιμο, ώστε να αναβοσβήνει με διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το είδος της ειδοποίησης (κλήση, μπαταρία, μήνυμα, email κ.ά).

Οθόνη

Πέρα από την ύπαρξη της πλέον σύγχρονης έκδοσης του Android, 4.4.2 KitKat, που αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα των συσκευών της σειράς Nexus, η μεγάλη 5 ιντσών οθόνη -4.95 ιντσών για την ακρίβεια- είναι πιθανόν το προσόν της συσκευής.

H 5" True HD IPS+ LCD είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο που μάλιστα λόγω της απόδοσης της, αφήνει αρκετά καλές εντυπώσεις. Η υποστηριζόμενη Full HD ανάλυση (1080 x 1920 pixels) σε συνδυασμό με την διαγώνιο ισοδυναμεί με πυκνότητα εικονοστοιχείων ανά ίντσα 445ppi και είναι με διαφορά η καλύτερη οθόνη που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε Nexus smartphone.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Τα χρώματα της είναι πιο κοντά στους φυσικούς τόνους και δεν "φωνάζουν" με την έννοια ότι αυτό που πρεσβεύει η τεχνολογία της, διαφέρει σημαντικά από την υπερβολή μίας αντίστοιχης AMOLED. Παρόλα αυτά δείχνει να είναι ελάχιστα πιο... ουδέτερη όσο αφορά στην χρωματική της απόδοση αν τοποθετηθεί δίπλα στο LG G2 ή στο HTC One και στο iPhone 5s. Μιλάμε για σχεδόν ανεπαίσθητη διαφορά και δεν αξίζει να δώσουμε περισσότερη σημασία επειδή η οθόνη του είναι ομολογουμένως αρκετά φωτεινή, ιδιαίτερα ευκρινής ενώ επιπλέον αποδεικνύεται και ιδιαίτερα ακριβής. Οι αντανακλάσεις δεν είναι πολλές και έτσι σε συνδυασμό με την καλή φωτεινότητα δεν θα έχετε κάποιο σημαντικό πρόβλημα να χειριστείτε το smartphone υπό το έντονο φως του ηλίου. Όσο αφορά στις γωνίες θέασης, είναι πολύ καλές και δεν παρατηρήσαμε κάτι ιδιαίτερο που αξίζει να αναφέρουμε.

Νομίζουμε ότι στην πλειονότητα τους, οι χρήστες θα μείνουν ικανοποιημένοι από την οθόνη του Nexus 5, η οποία προστατεύεται από Gorilla Glass 3. Μπορεί σε θέματα αντοχής, τα Gorilla Glass 2 και 3 να μην έχουν σημαντικές διαφορές, ωστόσο η 3η έκδοση σύμφωνα με αναφορές είναι περισσότερο ανθεκτική στις γρατσουνιές.

Hardware

Το Nexus 5 βασίζεται σε κορυφαίο hardware και ο εξοπλισμός του έχει πολλές ομοιότητες με αυτόν του LG G2. Κάτι τέτοιο ισχύει σχεδόν για όλα τα κορυφαία smartphones που παρουσιάστηκαν κοντά στο 2ο εξάμηνο του 2013, και θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι ο κύκλος πια είναι εξαμηνιαίος για κάποιους κατασκευαστές.

Το Nexus 5 βασίζεται στο Qualcomm Snapdragon 800 SoC, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει τέσσερις πυρήνες γενικής χρήσης Krait 400 με συχνότητα λειτουργίας 2.3GHz, γραφικά τύπου Adreno 330, WiFi 802.11a/b/g/n/ac αλλά και 4G LTE modem. Συνοδεύεται από 2GB RAM ενώ ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος 16GB που όπως και στο LG G2 δεν επεκτείνεται (δεν προσφέρεται υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD), ένα «κουσούρι» των smartphones της σειράς Nexus. Όπως και με το LG G2, η LG σε συνεργασία αυτή την φορά με τη Google -και με τη Wind που θα διαθέσει αποκλειστικά το Nexus 5 από το δίκτυο καταστημάτων της- δεν πρόκειται να φέρει επίσημα την έκδοση με τα 32GB αποθηκευτικού χώρου στην χώρα μας και δεν είναι σίγουρο αν υπάρχουν σχέδια για να το κάνει.



Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Φυσικά είναι εξοπλισμένο με GPS (υποστηρίζεται A-GPS, Glonass), με microUSB2.0 υποδοχή για τη σύνδεση με υπολογιστή και τη φόρτιση που υποστηρίζει OTG (On-The-Go). Η μπαταρία του, που όπως και στο G2 δεν αφαιρείται, προσφέρει χωρητικότητα 2300mAh, αυξημένη σε σχέση με την χωρητικότητα των 2100mAh του Nexus 4, ωστόσο η αύξηση δεν βρίσκεται σε αναλογία με τις βελτιώσεις που έγιναν στους τομείς του hardware και της οθόνης, αν και το "KitKat" υπόσχεται καλύτερη διαχείριση της ενέργειας. Παράλληλα δε κρύβουμε ότι είχαμε προσδοκίες για παρόμοια κορυφαία αυτονομία με αυτή που συναντήσαμε στο LG G2, με το τελικό όμως αποτέλεσμα να μας διαψεύδει.

Υποστηρίζεται επίσης ασύρματη φόρτιση, και αυτό το χαρακτηριστικό συμπεριλαμβάνεται στα πλεονεκτήματα της συσκευής. Είχαμε τον ασύρματο φορτιστή στη διάθεση μας και διαπιστώσαμε ότι λειτουργεί περίφημα. Χρειάζεται με την βοήθεια των μαγνητών να "κουμπώσει" η συσκευή σε συγκεκριμένο σημείο για να ξεκινήσει η διαδικασία της ασύρματης φόρτισης, ωστόσο μόλις αυτό γίνει δεν θα χρειαστεί παρά να περάσουν περίπου 2.5 με 3 ώρες για να φορτίσει πλήρως το Nexus 5.

Η απόδοση του Nexus 5, δεν αντικατοπτρίζεται από τα screenshots με τα benchmarks που τρέξαμε. Πρόκειται για μία ταχύτατη συσκευή που ανταποκρίνεται σχεδόν σε οτιδήποτε και να δοκιμάσαμε, είτε αυτό ήταν κάποιο απαιτητικό παιχνίδι, video ανάλυσης 1080p ή κατά την πλοήγηση στο Internet. Δεν μπορούμε να πούμε πάντως το ίδιο και για την αυτονομία, που με σχετικά συχνή χρήση θα σας αφήσει λίγο πριν το τέλος της ημέρας.

Τα πρώτα Nexus 5 είχαν κάποια προβλήματα στον ήχο -κάποιοι επίσης παρατήρησαν και προβλήματα με την ακρίβεια και την ταχύτητα του GPS- ωστόσο αυτά έχουν διορθωθεί στα τελευταία μοντέλα που παρήχθησαν από το εργοστάσιο. Έτσι, η παραμόρφωση όταν ακούμε μουσική στην μέγιστη ένταση έχει περιοριστεί σημαντικά ενώ και η ένταση είναι μεγαλύτερη.

Γενικά ο ήχος θα ικανοποιήσει τη πλειονότητα των χρηστών, ωστόσο απέχει σημαντικά από την απόδοση του συστήματος ήχου στο HTC One ενώ και τα Sony Xperia Z1 και iPhone 5s είναι καλύτερα στον συγκεκριμένο τομέα.

Κάμερα

Θα έλεγε κάποιος ότι τα 8.0 Megapixels στον αισθητήρα του Nexus 5, σε σύγκριση με τις τελευταίες προτάσεις του ανταγωνισμού είναι λίγα και αυτό επιβεβαιώνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων και στη πράξη. Η κάμερα πάντως δεν απογοητεύει όπως τα παλαιότερα μοντέλα Nexus και τα αποτελέσματα σε "macro" μπορεί να είναι εξαιρετικά αν έχετε καλό φωτισμό.

Όπου χάνει το hardware αναπληρώνεται από το λογισμικό και το αντίθετο θα λέγαμε στην συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα να επικρατεί σχετική ισορροπία. Στην έκδοση Android 4.4.1, η Google πραγματοποίησε βελτιώσεις στην κάμερα, οπότε δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για την απόδοση της πριν την αναβάθμιση. Σήμερα, η συσκευή δουλεύει αρκετά καλά, αλλά ορισμένα μειονεκτήματα, όπως αυτό της γρήγορης εστίασης δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

Ο αισθητήρας μπορεί να είναι "μικρός" με βάση τα σημερινά δεδομένα στην αγορά των high-end συσκευών (μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες ανάλυσης 3264 x 2448 pixels και video ανάλυσης 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο), ωστόσο συνοδεύεται από σύστημα οπτικού σταθεροποιητή εικόνας (OIS, Optical Image Stabilization) ενός χαρακτηριστικού που διαθέτουν μετρημένες στα δάχτυλα συσκευές στην αγορά (LG G2, Nokia Lumia 920, 925, 928, 1020 και 1520) και έτσι η απόδοση είναι καλύτερη όταν τραβάτε εν κινήσει είτε σε συνθήκες με σχετικά χαμηλά επίπεδα φωτισμού στο περιβάλλον.



  



  

Εξάλλου υπάρχει ένα ακόμα smartphone που δεν ακολουθεί αυτή την τάση των πολλών megapixel και αποδεικνύει, ότι ακόμα και με ένα αισθητήρα τέτοιας ανάλυσης, μπορούν να επιτευχθούν πολύ καλά αποτελέσματα, με τη συσκευή αυτή να μην είναι άλλη από το iPhone 5s. Βεβαίως υπάρχει και το HTC One, με την κάμερα UltraPixel (4MP) ωστόσο δεν θέλουμε να... ξανανοίξουμε την συζήτηση.

Η κάμερα πάντως είναι πολύ πιο γρήγορη από αυτή του LG G2 κατά το preview με υψηλότερο framerate και επομένως καθιστά την εμπειρία χρήσης αρκετά πιο ευχάριστη. Παρατηρήσαμε υστέρηση στην αυτόματη εστίαση, που μερικές φορές σε βάζει στον κόπο να πατήσεις στην οθόνη και να εστιάσεις χειροκίνητα, αλλά τίποτα το συνταρακτικό. Αυτό αντισταθμίζεται από το... κλείστρο που είναι τόσο γρήγορο, που σου επιτρέπει να πάρεις τρεις, τέσσερις φωτογραφίες από το ίδιο θέμα αρκετά γρήγορα ώστε να διαλέξετε τη καλύτερη οπότε ακόμα και αν... όλες είναι "out-of-focus" έστω μία θα την κρατήσετε.

Τα κυριότερα προβλήματα που συναντήσαμε είναι η υπερέκθεση σε κάποιες περιπτώσεις και η ύπαρξη θορύβου, που στην περίπτωση των λήψεων σε εσωτερικό χώρο έφτανε στα όρια του μη ανεκτού για μία ναυαρχίδα. Παρόλα αυτά, το HDR+, ένα από τα χρήσιμα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου smartphone, έρχεται να σώσει την κατάσταση αν απαιτηθεί. Αν και το βρήκαμε ελαφρώς παραπάνω "επιθετικό" σας προτείνουμε να το εκμεταλλευτείτε σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό, σε κοντινές λήψεις σε εσωτερικούς χώρους ενώ βοηθάει πολύ και σε συνθήκες με άπλετο φως. Δοκιμάστε το και στην περίπτωση που δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το φλας, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει καλή απόδοση αλλά δεν συγκρίνεται με τις dual LED ή Xenon προτάσεις της αγοράς.



    

Το λογισμικό είναι βελτιστοποιημένο για να αυτοματοποιεί τη διαδικασία λήψης φωτογραφιών, ωστόσο δεν απουσιάζουν τομείς που μπορείτε να πραγματοποιήσετε επεμβάσεις όπως στην ισορροπία λευκού, στην έκθεση, στη λειτουργία του φλας ή του HDR+ ενώ το παρόν δίνουν και οι επιλογές σκηνής.

Επίσης ο χρήστης έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει φίλτρα σε φωτογραφίες (τύπου Instagram), να χρησιμοποιήσει "κορνίζες", να περιστρέψει, να περικόψει ή να επέμβει στην έκθεση, στη φωτεινότητα, στην οξύτητα ή στο κορεσμό των χρωμάτων κ.ά.

Στην πρόσοψη και στο πάνω μέρος του κινητού, υπάρχει μία κάμερα 1.3 Megapixels για βιντεοκλήσεις με τυπική απόδοση για τον αισθητήρα που "φοράει".




Λογισμικό

Bloatware haterz, το Nexus 5 θα σας συγκλονίσει με την απουσία λογισμικού τρίτων εταιρειών. Είναι το ίδιο... σκέτο όσο ένας σκέτος φραπέ αχτύπητος. Οι φίλοι που περίμεναν πάντως ριζική ανανέωση σε σχέση με το... Jelly Bean θα απογοητευτούν, αφού οι αλλαγές στην αισθητική δεν είναι συνταρακτικές αλλά μάλλον διακριτικές. Παρόλα αυτά, ο "σκούρος" χαρακτήρας του Jelly Bean έχει αντικατασταθεί από πολλά "φωτεινά" σημεία στο KitKat.

Το Android 4.4 KitKat -και πιο συγκεκριμένα η έκδοση Android 4.4.2 KitKat- που φοράει η συσκευή μας είναι η πλέον σύγχρονη έκδοση του δημοφιλέστερου mobile λειτουργικού συστήματος της Google. Από την οθόνη κλειδώματος μπορείτε να προσεγγίσετε -χρησιμοποιώντας το σχετικό εικονίδιο- τις λειτουργίες της κάμερας ενώ εφόσον το θέλετε, μπορείτε να εξοπλίσετε την οθόνη κλειδώματος με διάφορα χρήσιμα widgets.

Η πλέον προφανής αλλαγή αφορά στα εικονίδια που είναι αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος ενώ μερικά είναι επανασχεδιασμένα, όπως αυτό της κάμερας. Όμορφοι είναι οι φάκελοι ενώ το "animation" κατά την μετάβαση στο μενού με τις εφαρμογές είναι πέρα από ωραίο, ιδιαίτερα στρωτό. Η εμπειρία χρήσης γενικώς με το Nexus 5 είναι στρωτή, και σε κανένα σημείο δεν παρατηρήσαμε καθυστερήσεις, frame drops ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να χαλάσει τη γενικότερη εμπειρία. Το stripe με τα πλήκτρα χειρισμού στο κάτω μέρος είναι διαφανές με αποτέλεσμα την αύξηση της ωφέλιμης επιφάνειας, ενώ παράλληλα κερδίζει πόντους και στον τομέα της αισθητικής με την σχετική αλλαγή.



    
Το dock μπορεί να παραμετροποιηθεί κατά μέρος και μπορείτε να δημιουργήσετε φακέλους με τις εφαρμογές που προσεγγίζετε τακτικότερα.

Η εμφάνιση στις επαφές έχει παραμείνει όμοια με εκείνη στο παρελθόν ωστόσο τώρα, όταν θέλετε να πραγματοποιήσετε κάποια τηλεφωνική κλήση, οι επαφές που χρησιμοποιείτε συχνότερα είναι στην διάθεση σας πάνω από όλες. Το Hangouts έχει γίνει η εξ' ορισμού εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων κειμένου (SMS) και εννοείται πως λειτουργεί χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο Internet.

Το κέντρο ειδοποιήσεων δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, και έτσι μπορείτε να "κλείνετε" τις ειδοποιήσεις με ένα πλήκτρο ή να προσεγγίζετε τις γρήγορες ρυθμίσεις (quick toggles) χρησιμοποιώντας το εικονίδιο πάνω δεξιά. Βεβαίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "two-finger swipe" για να κάνετε το ίδιο.

Μπορείτε να παραμετροποιήσετε τις "οθόνες" κρατώντας το δάχτυλο σας στην οθόνη για λίγη ώρα. Από εκεί θα μπορείτε να προσθέσετε νέες οθόνες, να αλλάξετε ταπετσαρία, να προσθέσετε ή να παραμετροποιήσετε τα widgets καθώς και να προσεγγίσετε τις ρυθμίσεις για το Google Now.

Όσο αφορά στο app drawer, υπάρχουν πέντε σειρές που χωρούν τέσσερα εικονίδια. Οι εφαρμογές είναι τοποθετημένες σε αλφαβητική σειρά και δεν υπάρχει δυστυχώς τρόπος να ταξινομηθούν διαφορετικά. Για να καταργηθεί μία εφαρμογή ακολουθείτε το γνωστό τρόπο. Μπορείτε να κρατήσετε το δάχτυλο σας πάνω στο εικονίδιο για λίγη ώρα και να σύρετε την εφαρμογή προς το πάνω μέρος της οθόνης όπου έχετε δύο επιλογές, ή να την καταργήσετε ή να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για αυτή.



    

Το Nexus 5 έχει προεγκατεστημένες μόνο τις εφαρμογές της Google αλλά και το Quick Office, που αναμφισβήτητα το εγκατέστησε η Google για να δώσει μία κάποια λύση απέναντι στην σουίτα Office της Microsoft που προσφέρει με τα Windows Phone smartphones ωστόσο όπως και να το κάνουμε, δεν είναι το ίδιο.

To "Google Now" έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς - μπορείτε να προσεγγίσετε τον καιρό, νέες ειδήσεις σε ιστοσελίδες που επισκεφτήκατε πρόσφατα και άλλα στοιχεία, σε μία ειδικά διαμορφωμένη "σελίδα" που εμφανίζεται με ένα swipe προς τα δεξιά, στην τελευταία αριστερή οθόνη. Φυσικά, εφόσον το θέλετε μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.

Το Google Now προσφέρει σχεδόν κάθε είδους πληροφορίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες, από πληροφορίες για ενημερώσεις σε ιστοσελίδες που επισκεφτήκατε πρόσφατα ή για την αγαπημένη σας ποδοσφαιρική ομάδα, για τον καιρό, έως για την διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε με το αυτοκίνητο ή με μέσα μαζικής μεταφορές και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να πάτε στο σπίτι σας ή στην δουλειά.

Ο ψηφιακός βοηθός όπως αναφέραμε έχει βελτιωθεί σημαντικά, και εφόσον επιλεγεί η Αγγλική ως κύρια γλώσσα στο κινητό, μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες χρησιμοποιώντας την έκφραση "OK Google" (χώρια ότι το κινητό θα σας... απαντάει) . Μάλιστα μπορεί να στείλει μηνύματα σε επαφές σας ή να πραγματοποιήσει κλήσεις αλλά και να εκκινήσει ακόμα και εφαρμογές (καταλαβαίνει το GMail, Maps, Play Store κ.ά) μεταξύ άλλων. Από προσωπική εμπειρία πάντως χρησιμοποιήσαμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αρκετά πιο συχνά απ’ ότι περιμέναμε, με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε γενικού ενδιαφέροντος ερωτήσεις όπως «Where is Guatemala». Οι επιδόσεις του Google Now είναι καλύτερες θα λέγαμε από αυτές της Siri που διαθέτει το iOS.

    
Συμπεράσματα

Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα αδικήσουμε κάποια άλλη συσκευή με Android, ωστόσο το Nexus 5 επιδεικνύει πιθανότατα τον καλύτερο λόγο απόδοσης/τιμής. Άλλωστε ο στόχος της Google είναι οι συσκευές Nexus να επιδεικνύουν την εμπειρία Android, και όταν το hardware είναι κορυφαίο, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, η εμπειρία με το smartphone μπορεί να είναι εξαιρετική.

Ψεγάδια έχουν όλα τα smartphones και όλες οι ναυαρχίδες που έχουν κυκλοφορήσει, οπότε το Nexus 5, που κοστίζει τα μισά λεφτά σχεδόν από κάποιες από αυτές, δεν θα μπορούσε να μην έχει. Μπορούμε να ζήσουμε άνετα με τους συμβιβασμούς που θα κάνουμε πάντως, αφού το αντίτιμο δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να βάλει... τρικλοποδιά στην ιδέα να το αποκτήσουμε. Οπότε που καταλήγουμε;

Αν θέλετε την "καθαρή" εμπειρία Android σε ένα απλό αλλά ελκυστικό και ελαφρύ περιτύλιγμα, τις ταχύτερες αναβαθμίσεις στο λογισμικό, πολύ δυνατό hardware, αξιοπρεπή κάμερα και δεν έχετε πρόβλημα να το φορτίσετε μέσα στην μέρα αν χρειαστεί, αυτή η συσκευή θα σας γοητεύσει. Το Nexus 5 σίγουρα αξίζει τα χρήματά του και συγκεκριμένα τα €399, κάνοντας το μια από τις καλύτερες Android smartphone προτάσεις.

Μας άρεσε

  • Η οθόνη
  • Η συνολική απόδοση
  • Android 4.4.2 KitKat
  • Η βελούδινη αίσθηση των πλαστικών (μαύρο)
  • Η τιμή
Δε μας άρεσε
  • Η χωρητικότητα της μπαταρίας (αυτονομία)
  • Έλλειψη υποδοχής microSD
  • Κάμερα κατώτερη των προσδοκιών

Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger