Startups: Ένα παραμύθι γεμάτο δράκους

23 Φεβρουαρίου 2014

Δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε λίγο πριν από μία ακόμη διαδικτυακή φούσκα επιπέδου 2000, πάντως σίγουρα το πράγμα έχει παραφουσκώσει, με εταιρίες να μοιράζουν λεφτά (γκουχ γκουχ) και ιδέες επί ιδεών από επίδοξους MarkZucks.

Μαλάκα, είμαστε η Ελλάδα, μία χώρα που τα εκατομμύρια των online users οριακά χρειάζονται τα δάχτυλα του δεύτερου χεριού για να μετρηθούν και έχουμε (ούτε ξέρω πόσα) co-working spaces και events για start-ups. Και πολύ περισσότερους “μέντορες” σε σχέση με τις πραγματικά δημιουργικές ιδέες.

Θα μου πεις, ποιος είσαι εσύ να μιλάς; Θα πω οκ, έχεις δίκιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, ΓΑΜΩΤΟ, πριν πεις πως “ετοιμάζεις start-up”, σκέφτηκες να ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΕΙΣ την ιδέα σου; Μπας και υπάρχει ήδη; Μιλούσα τις προάλλες με “σταρ-τάπερ” (όπως είπε ένας καλός φίλος) που μου έλεγε πως ετοιμάζει εφαρμογή για το facebook, με μία λειτουργία που το facebook έχει ήδη (όχι στην Ελλάδα βέβαια) και δεν το ήξερε καθόλου. Και όμως είχε αξιολογηθεί ως εξαιρετική η ιδέα του από τους “γκουρού” και ο φίλος στην αλήθεια το πίστευε.

Και ένα βήμα παραπέρα: ποιος είναι αυτός που αξιολογεί τις ιδέες αυτές; Με ποια κριτήρια; Γιατί οι εταιρίες καίγονται να μοιράσουν τα λεφτά που μοιράζουν και τι εξυπηρετείται; Γιατί ΚΑΝΕΙΣ σε κανένα “συνέδριο” δε μιλάει για την αξία του να πάει κάποιος σε μία σχολή να ξεστραβωθεί;

Ναι, ΟΚ, είπε ο Jobs στην ομιλία των ομιλιών πως το Πανεπιστήμιο σκοτώνει τη δημιουργικότητα, όμως ποιος θα εξηγήσει τα “βασικά” της επιχειρησιακής στρατηγικής στα παιδιά που απλά πάνε με φόρα στον τοίχο για να κερδίζουν με άλλους τρόπους άλλοι; Και όταν λέω βασικά, εννοώ τα ΒΑΣΙΚΑ: Να ξέρεις πχ αν υπάρχει ανταγωνιστής σε αυτό που θες να κάνεις. Τέτοιο επίπεδο.

Τα τελευταία 5 χρόνια, προσωπικά έχω πει “wow” μόνο με 5-6 ελληνικές “σταρτάψ”. Είμαι σίγουρος πως αν τις βάλεις κάτω, θα συμφωνήσεις. Οι υπόλοιποι απλά συντηρούν (και φουσκώνουν) το “οικοσύστημα”. Οπότε, μην παίρνεις αέρα με το ουατσάπ. Ή μάλλον παίρνε. Αλλά όχι, ούτε το coworking space, ούτε το υφάκι, ούτε το hoodie θα σε ταΐσουν. Πόσο μάλλον να πουλήσεις εφαρμογή. Το πολύ πολύ να βρεις γκόμενα.

ΥΓ: Για κάθε (γιατί-δεν-υπάρχει-παρθενογέννεση-στην-τέχνη) αντιγραφή στο ελληνικό ουέμπ, ένα κακαόδεντρο πέφτει στον Αμαζόνιο.


[via]
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger