Grand Theft Auto V Review (+Online)

21 Σεπτεμβρίου 2013

Η σειρά Grand Theft Auto είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά να παίξει έναν από τους τίτλους της. Μέχρι στιγμής η σειρά μετράει 15 τίτλους από τους οποίους ξεχωρίζουν οι: Grand Theft Auto: Vice City, San Andreas


και φυσικά το Grand Theft Auto IV το οποίο μας κρατάει συντροφιά από το 2008 που κυκλοφόρησε. Υπεύθυνη για τα πιο επιτυχημένα games της σειράς είναι η Rockstar North (πρώην DMA Design) η οποία είναι και η προγραμματιστική εταιρία που δημιούργησε το πρώτο Grand Theft Auto το 1997.

Μόλις ανακοινώθηκε το Grand Theft Auto V, οι gamers όλου του κόσμου το έβαλαν υψηλά στην λίστα με τα επόμενα video games που σκοπεύουν να αγοράσουν και έτρεξαν σε διάφορα forums για να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Η Rockstar έχοντας καταλάβει την ανυπομονησία των οπαδών της σειράς για τον νέο της τίτλο, άρχισε να κυκλοφορεί φήμες και φωτογραφίες οι οποίες μαρτυρούσαν λίγο από το gameplay. Βέβαια όσα είδαμε στα διάφορα trailers και τα screenshots δεν μας έκαναν τρομερή εντύπωση καθώς έδειχναν όσα θέλαμε να δούμε από έναν τίτλο σαν και αυτόν, δηλαδή μεγάλο κόσμο με άπειρες επιλογές.

Παλιές φιλίες και ληστείες


Το Grand Theft Auto V πρωτοτυπεί στο σενάριο καθώς μας παρουσιάζει campaign με τρεις πρωταγωνιστές και όχι έναν όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Ο Nico Belic μπορεί να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες των gamers αλλά σε αυτό το GTA αντικαθίσταται από τους Michael, Franklin και Τrevor. Το σενάριο δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά και θα πρέπει να το παίξετε περίπου μέχρι το 40% για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.


Ο Michael De Santa και ο Trevor Philips ήταν φίλοι παλιά και διοργάνωναν μαζί ληστείες σε τράπεζες οι οποίες ήταν και επιτυχείς. Μια ημέρα όμως το σχέδιο τους δεν εξελίχθηκε όπως το περίμεναν και ενώ έβγαιναν από τη τράπεζα την οποία είχαν μόλις ληστέψει, οι αστυνομικοί τους πρόλαβαν και πυροβόλησαν τον Michael. Ο Trevor έτρεξε να σωθεί και πίστευε ότι ο Michael πέθανε. Αντιθέτως ο Michael ήταν ζωντανός , απλώς εξαφανίστηκε, δημιούργησε μια οικογένεια και απομακρύνθηκε από τον κόσμο του εγκλήματος. Παρόλα αυτά, οι λάθος επιλογές του τον έχουν βάλει σε μια δύσκολη θέση και βρίσκει τον εαυτό του να χρωστάει χρήματα σε άτομα που καλό είναι να μην μπλέξει κανείς.



Ο Trevor απομονώνεται και μένει μόνος του σε ένα τροχόσπιτο στην ερημιά. Ταυτόχρονα αρχίζει να παίρνει ναρκωτικά και να αναπτύσσει συμπεριφορά που του δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο τρίτος πρωταγωνιστής του GTA V, Franklin, είναι ένας νεαρός ο οποίος δουλεύει σε μια εταιρία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Η εργατικότητά του αναγνωρίζεται σε σπάνιες περιπτώσεις και συνεχώς ψάχνει νέους τρόπους για να βγάλει περισσότερα χρήματα.

Προχωρώντας στο κύριο σενάριο, ο Michael συναντάει τον Franklin, εκτιμά την εργατικότητά του και τις προσπάθειές του για να ζήσει αξιοπρεπώς και αρχίζει να τον βλέπει σαν γιό του. Έτσι του προσφέρει διάφορες δουλειές και οι δυο τους έχουν άριστες σχέσεις. Ο Trevor μαθαίνει όμως ότι ο Michael είναι στη πραγματικότητα ζωντανός και τον ψάχνει για να τον βρει. Μετά τη συνάντηση, ο Michael προτείνει στον Trevor και τον Franklin να αρχίσουν τις ληστείες μαζί έτσι ώστε να ξεχρεώσει ο ίδιος και οι άλλοι δύο να βγάλουν εξτρά χρήματα.
Η πρώτη επαφή με το GTA V

Βάζοντας το blu-ray στο PS3 περιμέναμε να δούμε το κεντρικό μενού με τις επιλογές του και την ωραία ξανθιά παρουσία που διακοσμεί τον δίσκο. Αντιθέτως, χρειάστηκε ένα installation που κράτησε περίπου ένα τέταρτο και ακολούθως παίξαμε την πρώτη αποστολή η οποία και μας έβαλε λίγο απότομα στο κλίμα. Ο Michael με τον Trevor και έναν ακόμη συνεργό επιχειρούν να ληστέψουν μια τράπεζα και στη συνέχεια να ξεφύγουν από την αστυνομία. Εσείς θα μπορέσετε να χειριστείτε αρχικά τον Michael αλλά στη συνέχεια θα δείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και να επιλέξετε τον Trevor εάν το επιθυμείτε.


Παίζοντας μόλις 20 λεπτά, θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε πως είναι η οδήγηση, το shooting system, θα μάθετε να κρύβεστε πίσω από covers αλλά και να αλλάζετε μεταξύ των πρωταγωνιστών. Πέρα από αυτό θα καταλάβετε από νωρίς ότι το χιούμορ και οι βρισιές κάθε είδους θα είναι άφθονες κατά τη διάρκεια του campaign!

Ο χειρισμός

Έχοντας παίξει προηγούμενα games της σειράς Grand Theft Auto, περιμέναμε ο χειρισμός να ήταν ο ίδιος αλλά κάναμε λάθος αφού σε μερικά σημεία είναι τελείως διαφορετικός. Μπορείτε να οδηγήσετε κάποιο όχημα με το R2, να μπείτε σε cover με το R1, να σημαδέψετε και να πυροβολήσετε με τα L2 και R2 αντίστοιχα, να τρέξετε κρατώντας το Χ πατημένο (ή πατώντας το γρήγορα) και να σκαρφαλώσετε με το τετράγωνο. Το τρέξιμο με το Χ δυστυχώς δεν αλλάζει, ενώ όσον αφορά στο σύστημα μάχης η στόχευση είναι ευτυχώς με αυτόματη εστίαση προς διευκόλυνσή σας. Επιπλέον, δεν θα χτυπάτε τους αντιπάλους με το τετράγωνο και το Ο αλλά με το Χ και το Ο. Με το τετράγωνο απλώς θα κάνετε evade για να αποφύγετε τα χτυπήματα των αντιπάλων σας καθώς το A.I είναι αρκετά ανεπτυγμένο, τόσο ώστε να κινδυνεύετε να πεθάνετε ακόμα και από έναν τυχαίο πολίτη. Ένα επίσης αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πλήρους αλλαγής των controls, αλλά μόνο ορισμένων εξ αυτών. Το τρέξιμο με το Χ θα πρέπει αναγκαστικά να το δεχτείτε.
Η εναλλαγή μεταξύ των πρωταγωνιστών γίνεται κρατώντας πατημένο το κάτω βελάκι από το D-pad και διαλέγοντας με το δεξί analog τον ήρωα που θέλετε. Κάτι σημαντικό για την εναλλαγή μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι ότι όταν οι ήρωες βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, μπορείτε να διαλέξετε όποιον θέλετε άμεσα ενώ αν οι ήρωες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του χάρτη, τότε θα περιμένετε όσο γίνεται loading. Η προσθήκη αυτής της επιλογής είναι αρκετά χρήσιμη αφού έτσι μπορείτε να κάνετε αποστολές όποιον από τους ήρωες θελήσετε σε περίπτωση που βαρεθείτε να παίζετε με κάποιον από αυτούς ή αν η ιστορία κάποιου σας φανεί πιο ενδιαφέρουσα.

Μεγάλος κόσμος με άπειρες δραστηριότητες

Το Grand Theft Auto V είναι ένα Action-Adventure όπου ελέγχετε τους τρεις πρωταγωνιστές σε κάμερα τρίτου προσώπου. Ο κόσμος στον οποίο διαδραματίζονται και οι τρεις ιστορίες όπως και τα side missions είναι το τεράστιο Los Santos (Los Angeles). Το campaign αποτελείται από πολλές αποστολές, κύριες και δευτερεύουσες. Μέσα στον κόσμο του Los Santos θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε πολλά μέρη, να αγοράσετε καταστήματα, να ντυθείτε, να κλέψετε τράπεζες, να πάτε σε strip clubs και άλλα πολλά στην μεγαλύτερη πόλη που είδαμε ποτέ σε GTA.


Ένα από τα πιο διαφημισμένα χαρακτηριστικά του Grand Theft Auto V είναι οι άπειρες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να πάρετε μέρος. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι καθώς όχι μόνο αποτελούν εναλλακτικές λύσεις διασκέδασης σε περίπτωση που κουραστείτε από το κύριο campaign, αλλά προσφέρουν πολλά στο endgame. Πρόκειται για κάτι που έλειπε από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, ακόμα και από το Grand Theft Auto IV. Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να παίξετε τρίαθλο (τρέξιμο, κολύμπι και ποδήλατο), γκολφ, τένις με την γυναίκα του Michael (προσοχή γιατί είναι καλή σε αυτό) ακόμα και να κάνετε scuba diving. Όταν τα βαρεθείτε όλα αυτά, μπορείτε πάντοτε να πάρετε μια μηχανή και να τρέξετε πάνω σε βουνά για όση ώρα θελήσετε. Πρέπει να προσέξετε όμως γιατί όλοι οι ήρωες παίρνουν falling damage και πεθαίνουν. Ξεχάστε δηλαδή όσα ξέρατε από το Saints Row IV.

Is this an RPG?


Κάθε πρωταγωνιστής στο Grand Theft Auto V έχει την δική του ιστορία, μοναδικό χαρακτήρα και κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά, δικά του skills. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Special, Stamina, Shooting, Strength, Stealth, Flying, Driving και Lung Capacity. Όσο εξασκείτε τα skills αυτά ανεβαίνει και το αντίστοιχο attribute. Αν για παράδειγμα τρέχετε τότε ανεβαίνει το Speed, αν βαράτε γροθιές το Strength, αν κάνετε καταδύσεις το Lung Capacity κ.ο.κ.


Κάθε πρωταγωνιστής έχει επίσης και τα δικά του special abilities. Οι ήρωες μπορούν να εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και να γίνουν ακόμα καλύτεροι σε αυτές όπως για παράδειγμα το τρέξιμο, η οδήγηση κτλ. Συνολικά τα abilities είναι οχτώ για τον κάθε ήρωα και με το όγδοο από αυτά να αποτελεί το special ability ενός από τους ήρωες. Το special ability του Michael σας βάζει σε bullet-time έτσι ώστε να μπορέσετε πετύχετε τους στόχους σας πιο εύκολα όταν βρίσκεστε σε μάχη. Ο Franklin μπορεί να κάνει slow motion όταν οδηγάει ενώ ο Trevor έχει την δυνατότητα να προκαλεί περισσότερο damage στους εχθρούς στην μάχη και ο ίδιος να παίρνει το μισό damage από όσο θα έπρεπε κανονικά.

Το background

Ας δούμε λίγα περισσότερα στοιχεία για την προσωπική ζωή των τριών πρωταγωνιστών. Ο Michael είναι όπως είπαμε οικογενειάρχης ο οποίος παρά τον πλούτο που φαίνεται να έχει δεν περνάει καθόλου καλά. Στη πραγματικότητα είναι πνιγμένος στα χρέη και προσπαθεί να ζήσει όσο καλύτερα γίνεται. Ο γιος του είναι κολλημένος με τα video games και δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του ενώ η κόρη του φαίνεται να ασχολείται με άλλες δραστηριότητες οι οποίες είναι αρκετά προκλητικές. Όσο για την γυναίκα του, δεν είναι και η πιο πιστή που υπάρχει αφού έχει απιστήσει με περισσότερους από πέντε άντρες.
Ο Trevor είναι μέσα στη τρέλα. Κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και βρίσκεται συνέχεια σε μπελάδες, κυρίως λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Patricia η οποία είναι γυναίκα ενός μεγάλου μαφιόζου. Τέλος, ο Franklin είναι το αδικημένο καλό παιδί της ιστορίας και αυτός που διατηρεί τις ισορροπίες. Έχει βαρεθεί να βοηθάει τον φίλο του Lamar o οποίος μπλέκει όλη την ώρα σε μπελάδες και προσπαθεί να δουλέψει τίμια για να ζήσει σωστά.

Grand Need for Speed και Grand Theft Duty

Το κύριο campaign μπορεί να μην αποτελεί το μοναδικό στοιχείο του παιχνιδιού αλλά είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του. Έτσι οι προγραμματιστές φαίνεται να έδωσαν την πρέπουσα προσοχή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Πλέον θα μπορείτε να κάνετε customize τα πάντα, από την εμφάνισή σας μέχρι και τα όπλα που θα χρησιμοποιήσετε.


Ένα από τα πράγματα που άλλαξαν κατά πολύ και το ευχαριστηθήκαμε είναι η οδήγηση. Μπορεί οι στροφές να παραμένουν δύσκολες και απότομες αλλά ο χειρισμός των οχημάτων έχει αλλάξει κατά πολύ και προς το καλύτερο (χωρίς να στρίβετε λες και τα αμάξια είναι…βάρκες όπως στο GTA IV). Πλέον θα μπορείτε να οδηγήσετε στην αποστολή σας άνετα και με στυλ γιατί μην ξεχνάμε ότι επέστρεψε το customization στα αυτοκίνητα! Είναι κάτι το οποίο είχαμε να δούμε από εποχές San Andreas και έκανε αρκετά δυναμική επιστροφή. Θα αναβαθμίζετε το αμάξι σας, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά αφού μπορείτε να το βάψετε, να αλλάξετε την μηχανή, τα λάστιχα και άλλα πολλά.

Κατά την άποψή μας, μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες είναι επιτέλους η δυνατότητα να κάνετε customize ακόμα και τα όπλα σας. Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κάτι τέτοιο στη σειρά GTA. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα όπλων όπως για παράδειγμα Sniper, Assault Rifles, Uzi κτλ. Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον θα μπορείτε να προσθέσετε attachments για να σας διευκολύνουν όπως silencers, scopes, flashlight, extended clip, grips και camo. Πέρα από τα κλασικά όπλα, μπορείτε να περάσετε καλά χρησιμοποιώντας και άλλα είδη που πωλούνται στο κατάστημα με τα όπλα όπως χειροβομβίδες, sticky bombs και δακρυγόνα.

Mission Complete


Οι αποστολές του Grand Theft Auto V ακολουθούν τη κλασική δομή. Θα πρέπει να βρείτε ένα αμάξι, να φτάσετε στον προορισμό σας και απλώς να εκτελέσετε την αποστολή σας επιτυχώς. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, είναι ο τρόπος στον οποίο έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Βέβαια τώρα θα το διασκεδάσετε περισσότερο καθώς δεν θα είστε μόνοι στις αποστολές αλλά θα έχετε παρέα κάποιον NPC όπως για παράδειγμα τον Lamar ή έναν από τους άλλους πρωταγωνιστές. Έτσι στον δρόμο προς την αποστολή θα ανταλλάζετε ιδέες, θα μιλάτε και θα βρίζεστε.


Πολλές φορές καταντάει γελοίο το πόσο προβλέψιμες μπορούν να γίνουν οι αποστολές. Για παράδειγμα όταν κάποιος NPC ξεφύγει με το όχημά του, εσείς θα πρέπει να τρέξετε να τον προλάβετε με το δικό σας. Βέβαια υπάρχουν και εκείνες στις οποίες θα πρέπει να σκεφτείτε το επόμενό σας βήμα προσεχτικά και να δώσετε μεγάλη προσοχή στους διαλόγους αλλιώς δεν θα έχετε ιδέα το τι πρέπει να κάνετε με αποτέλεσμα να κολλήσετε.

Τα strip clubs του Theft Auto V είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε ολόκληρη τη σειρά. Περάστε μια βόλτα, δεν θα απογοητευτείτε.

Εκείνο όμως που όντως προκαλεί το ενδιαφέρον είναι η δυνατότητα να εκτελέσετε μια αποστολή με τον τρόπο που σας αρέσει χρησιμοποιώντας όποιον ήρωα θελήσετε. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής μπορείτε να αναθέσετε στον κάθε πρωταγωνιστή από ένα task για να ολοκληρώσει. Για παράδειγμα μπορεί ο ένας να βρίσκεται κοντά στους εχθρούς για να τους πυροβολήσει και να τραβήξει τη προσοχή τους τη στιγμή που ο άλλος θα οδηγάει το όχημα και ο τρίτος θα ολοκληρώνει την αποστολή.

Για το τέλος κρατήσαμε τα heists τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του gameplay. Πρόκειται για side missions τα οποία είναι μεγάλες δουλειές, κυρίως κλεψιές, οι οποίες οργανώνονται και από τους τρεις πρωταγωνιστές μαζί. Michael, Trevor και Franklin ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κλέψουν τράπεζες, αμάξια και διάφορα άλλα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Τα λεγόμενα heists είναι συνολικά έξι και αν τα πετύχετε τότε θα κερδίσετε πολλά εκατομμύρια. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι θα έχετε τον πλήρη έλεγχο ενός heist όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης έτσι ώστε να γίνει η δουλειά όπως την θέλετε εσείς. Το κύριο campaign διαρκεί περίπου 25 με 30 ώρες αλλά τα side missions και τα heists προσθέτουν ακόμα αρκετές ώρες για να παίξετε.

Το User Interface


Πρώτα από όλα αξίζει να πούμε συγχαρητήρια στην Rockstar North για την αναβάθμιση στον χάρτη αφού τώρα είναι πολύ πιο κατανοητός, εύκολος να τον μάθετε και φυσικά μεγάλος. Η εταιρεία ανάπτυξης δήλωσε ότι ο χάρτης του Los Santos θα είναι μεγαλύτερος από τον χάρτη των Red Dead Redemption, San Andreas και Grand Theft Auto IV μαζί! Όπως καταλαβαίνετε έχει τεράστιες διαστάσεις γεμάτες δραστηριότητες και παράξενα μέρη για να εξερευνήσετε.


To User Interface είναι πολύ minimal έτσι ώστε να αφήνει αρκετό χώρο στην οθόνη για να μπορέσετε να δείτε καθαρά το τοπίο. Τα μόνα σημεία που καλύπτονται από το UI είναι το κάτω αριστερά μέρος της οθόνης όπου βρίσκεται ο χάρτης και το πάνω δεξιά όπου μπορείτε να δείτε πόσα χρήματα έχετε. Κάτω από τον χάρτη υπάρχουν τρεις μπάρες οι οποίες είναι: Health Bar, Bulletproof bar για να δείτε πόσες σφαίρες μπορείτε να δεχτείτε πριν αρχίσετε να παίρνετε damage και Focus bar.

Πέρα από αυτά που ήδη φαίνονται στην οθόνη, μπορείτε να εμφανίσετε άλλο ένα εικονίδιο το οποίο παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο στο gameplay. Πρόκειται για το Smartphone σας το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αποστολών. Η επιφάνεια εργασίας του θυμίζει Android κινητό και μέσα από αυτό μπορείτε να καλέσετε όσους έχετε στις επαφές σας, να απαντήσετε σε email και μηνύματα αλλά και να κάνετε quick save χωρίς να είναι ανάγκη να γυρίσετε στο κρησφύγετο για να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας.


Grand Theft Auto Online

Το Grand Theft Auto V έχει σημειώσει ήδη μεγάλη εμπορική επιτυχία αφού μέχρι τώρα έχουν πουληθεί πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα. Το GTA Online αποτελείται από ένα ξεχωριστό campaign που περιλαμβάνει δικά του objectives, καθώς και από μεμονωμένες αποστολές εκτός του campaign τις οποίες ολοκληρώνετε ξεχωριστά αν το επιθυμείτε. Έχετε τη δυνατότητα να παίξετε με 16 άτομα ταυτόχρονα εάν το θελήσετε, παρόλα αυτά ο κάθε server χωράει κατά πολύ περισσότερους χρήστες. Το GTA Online δεν ήταν διαθέσιμο από τις 17 Σεπτέμβρη, όταν και κυκλοφόρησε το παιχνίδι, αλλά την 1η Οκτωβρίου. Βέβαια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως τα είχε προγραμματίσει η Rockstar καθώς τα disconnections και τα bugs μας δυσκόλεψαν κατά πολύ τις πρώτες ημέρες.
Λίγα λόγια για τα αρνητικά του Grand Theft Auto V Online. Την πρώτη ημέρα μπήκαν τόσα πολλά άτομα να παίξουν που έγινε πανικός και έπεσαν οι servers. Η Rockstar αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους fans της που αντιμετώπισαν πρόβλημα στο να παίξουν online και κυκλοφόρησε 2 ημέρες αργότερα ένα patch το οποίο υποτίθεται ότι θα διόρθωνε όσα προβλήματα υπήρχαν. Για κακή μας τύχη όμως, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και όλοι όσοι ανυπομονούμε να παίξουμε το GTA V Online θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τα disconnections, τα bugs που πολλές φορές δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις και άλλα πολλά. Πέρα από τα χοντρά εμπόδια, θα βρείτε και άλλα μπροστά σας τα οποία αν και είναι μικρότερης σημασίας πάλι καταντούν κουραστικά όπως για παράδειγμα το πολύωρο loading στις αποστολές ή ακόμα πιο σπάνια το corruption του save file, κάτι που θα σας αναγκάσει να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή.
Περνάμε τώρα στα θετικά και γενικά στα κομμάτια τα οποία κάνουν το online κομμάτι του GTA V ενδιαφέρον. Το character creation είναι μακράν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουμε συναντήσει. Τις περισσότερες φορές σας δίνεται ένας χαρακτήρας με δυνατότητα επιλογής φύλου καθώς και διαφόρων customizations. Εδώ όμως για να ολοκληρώσετε την εμφάνιση του χαρακτήρα που επιθυμείτε να φτιάξετε θα πρέπει να διαλέξετε τους παππούδες και τους γονείς του ήρωα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καθενός θα διαμορφώσετε την εμφάνισή του. Στη συνέχεια διαλέγετε το φύλο και μετά κλασικά θα μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα του μαλλιού, των ματιών, το μακιγιάζ σε περίπτωση που δημιουργήσετε γυναικείο χαρακτήρα και μικρά αξεσουάρ όπως καπέλα ή γυαλιά.
Τέλος, για να ολοκληρώσετε το προφίλ του χαρακτήρα σας θα πρέπει να ξοδέψετε τους πόντους σας, οι οποίοι είναι μεταφρασμένοι σε ώρες, σε διάφορες δραστηριότητες. Μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι πόντοι λειτουργούν σαν skills και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα σας όπως τον θέλετε. Αν για παράδειγμα θέλετε να είστε καλός στις ληστείες, θα πρέπει να βάλετε πολλούς πόντους στην κατηγορία που αφορά τις παράνομες δουλειές. Αν πάλι θέλετε ο χαρακτήρας να είναι ήρεμος, σωστός και να γυμνάζεται θα πρέπει να ξοδέψετε τους πόντους στις κατηγορίες του ύπνου, της γυμναστικής και της δουλειάς.
Το θέμα όλων είναι το τι θα μπορούν να κάνουν στο GTA V Online. Καταρχάς θα παίξετε κάτι σαν δεύτερο campaign απλώς αυτή τη φορά δεν θα χειρίζεστε τον Michael, τον Trevor ή Franklin αλλά έναν ήρωα που έχετε δημιουργήσει. Στην αρχή σας υποδέχεται ο Lamar ο οποίος σας δείχνει τα κατατόπια και σας οδηγεί στην πρώτη αποστολή σας όπου θα πρέπει να τον νικήσετε σε αγώνα τρεξίματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξερευνήσετε μόνοι σας to Vinewood, την πόλη δηλαδή στην οποία θα περάσετε τις υπόλοιπες ώρες σας.
Είναι επιλογή σας το αν θα συνεχίσετε το campaign του online ή αν θα ασχοληθείτε με τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να παίξετε το online campaign θα αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία, θα μάθετε τον χάρτη και τα κρυφά μέρη καλύτερα και θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε χαρακτήρες από το κύριο campaign. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εξερευνήσετε τις υπόλοιπες επιλογές που έχετε, δεν θα βγείτε χαμένοι. Θα μπορείτε να κάνετε αποστολές με φίλους, να πάρετε μέρος σε αγώνες ταχύτητας μαζί τους αλλά και εναντίον τους ή να τους τηλεφωνήσετε μέσω του smartphone για να οργανώσετε heists (μεγάλες οργανωμένες ληστείες) μαζί. Όσο κλέβετε παντοπωλεία, οργανώνετε ληστείες και εκτελείτε αποστολές, κερδίζετε RP (Reputation Points) και χρήματα. Τα RP είναι κάτι ανάλογο με το XP αφού όσα περισσότερα μαζεύετε ανεβαίνετε level.
Με τα χρήματά σας, μπορείτε να αγοράσετε σπίτια, οχήματα, ρούχα και όπλα. Επίσης, έχετε την δυνατότητα να κάνετε customize τα αυτοκίνητά σας για να φαίνονται πιο ωραία και φυσικά να τα ασφαλίσετε για να μην σας τα κλέψουν οι άλλοι παίχτες…GTA είναι αυτό! Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι άλλοι παίκτες μπορούν να σας σκοτώσουν αν σας βρουν μπροστά τους και να σας κλέψουν τα χρήματα που έχετε πάνω σας εκείνη τη στιγμή. Γι' αυτό είναι σωστό να τα βάζετε πάντα στη τράπεζα έτσι ώστε να είστε ασφαλής.
Αχανή τοπία

Η Rockstar μας έδειχνε κάθε τρεις και λίγο διάφορες in-game φωτογραφίες οι οποίες εξ αιτίας της μεγάλης λεπτομέρειας τους πολλές φορές φαινόντουσαν να ήταν ψεύτικες. Έτσι ανεβήκαν κατά πολύ οι προσδοκίες μας με αποτέλεσμα να περιμένουμε γραφικά πολύ υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι το οποίο έχει άπειρα μέρη για εξερεύνηση, τουλάχιστον όχι στις κονσόλες της τωρινής γενιάς.


Ο οπτικός κόσμος του Grand Theft Auto V είναι αρκετά ικανοποιητικός αλλά δεν καταφέρνει να πάρει το πολύπόθητο 10 για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι τα γραφικά δεν είναι τόσο βελτιωμένα όσο θα τα θέλαμε αλλά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε απλώς ανώτερα του GTA IV. Πολλές φορές παρατηρήσαμε προβλήματα με το collision detection αφού όταν πέσαμε οδηγώντας πάνω σε μικρά στερεά αντικείμενα ήταν σαν να περνούσαμε από μέσα τους και ακολούθως εξαφανίζονταν. Το Anti-aliasing επίσης είναι έντονο αλλά μόνο σε σημεία που δεν προσέχει ο μέσος gamer όπως για παράδειγμα οι γωνίες. Άλλο ένα από τα αρνητικά που βρήκαμε στα γραφικά είναι τα flat textures σε ορισμένα σημεία του χάρτη όπως οι τοίχοι ή τα ρούχα των λιγότερο σημαντικών χαρακτήρων. Τα shadows παρουσιάζουν επίσης χαμηλή ανάλυση.

Πέρα από αυτά, εκείνο που κάνει εντύπωση είναι το animation των χαρακτήρων και ο σχεδιασμός τους. Για πρώτη φορά βλέπουμε τους χαρακτήρες του Grand Theft Auto να περπατάνε με τόσο ρεαλιστικό τρόπο που να μην μπορεί να ξεχωρίσει κανείς αν βλέπει κάποιο cutscene εκείνη τη στιγμή ή όχι. Όσον αγορά τα μοντέλα των πρωταγωνιστών, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως άψογα σχεδιασμένα αφού δεν βρήκαμε κάποιο ψεγάδι. Εκτός από το animation, τα facial expressions είναι εξίσου ικανοποιητικά και λεπτομερή δίνοντας έτσι περισσότερο χαρακτήρα στον κάθε ήρωα.



Βάλε λίγη μουσικούλα


Ο ηχητικός τομέας του Grand Theft Auto V είναι μεγαλοπρεπής από κάθε άποψη. Το σπικάζ είναι από τα πιο επαγγελματικά που έχουμε συναντήσει, όχι μόνο στη συγκεκριμένη σειρά αλλά γενικά σε video game. Κάθε ήρωας έχει χαρακτηριστική φωνή και έναν ιδιαίτερο τρόπο ομιλίας, κάτι που τον κάνει συμπαθή και τόσο μοναδικό ώστε να μπορέσετε να τον αναγνωρίσετε ακόμα και αν δεν κοιτάτε την τηλεόραση σας καθόλου. Όσον αφορά το θέμα της αυθεντικότητας, είναι γνωστό ότι η Rockstar προσέλαβε πραγματικούς gangsters από συμμορίες για να υποδυθούν τα μέλη επικίνδυνων οργανώσεων μέσα στο παιχνίδι. Η ερμηνεία όλων υπόλοιπων ηθοποιών συμπεριλαμβανόμενου εκείνων που υποδύονται τους λιγότερο κύριους ρόλους είναι πειστική, αυθεντική και περιέχει αρκετή δόση χιούμορ.


Ένα μεγάλο μέρος του Grand Theft Auto θα το περάσετε μέσα σε οχήματα έτσι ώστε να φτάσετε γρήγορα στις αποστολές σας. Έτσι θα αναγκαστείτε να ακούσετε διάφορα τραγούδια από το ραδιόφωνο, κάτι που έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν της σειράς. Παρατηρήσαμε ότι η λίστα των τραγουδιών περιέχει γνωστά κομμάτια τόσο από την δεκαετία του 80, όσο και από σημερινά τραγούδια. Μερικά παραδείγματα είναι τα: Radio Ga Ga από Queen, Glamorous από Fergie και Ludacris, I Like It από Enrique Iglesias, Madness από Muse, Work από Kelly Rowland, Scandalous από Mystique και Ambitionz Az a Ridah από 2pac.

Bad Boys


Όσοι αγοράσετε το Grand Theft Auto V ετοιμαστείτε για αρκετές ώρες διασκέδασης. Μέσα από το campaign που διαρκεί περίπου 25 με 30 ώρες θα έχετε τη δυνατότητα να παίξετε με τρεις διαφορετικούς πρωταγωνιστές, να κλέψετε τράπεζες, να πάτε σε strip clubs, να παίξετε ξύλο, τένις και άλλα πολλά. Όταν βαρεθείτε, υπάρχουν πάντα και τα side missions τα οποία σας επιτρέπουν να μάθετε καλύτερα τον κάθε ήρωα ξεχωριστά και να ανεβάσετε τα skills του.


Οι καινοτομίες κυριαρχούν στο GTA V και φαίνεται να γίνεται μια επιστροφή στα παλιά. Η πόλη του Los Santos και το customization στα οχήματα επιστρέφουν για να σας προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στον αχανή χάρτη του παιχνιδιού. Με τόσο μεγάλη διάρκεια και άπειρες δραστηριότητες, το Grand Theft Auto V αποτελεί έναν τίτλο που άνετα μπορεί να διεκδικήσει τo βραωείο του Game of The Year.

Θετικά:

- Μεγάλη διάρκεια στο campaign
- Αρκετά side missions και παράπλευρες δραστηριότητες
- Βελτιωμένα animations
- Μεγάλη γκάμα από γνωστά τραγούδια
- Customization στα όπλα και τα οχήματα
- Πιο εύκολο σύστημα οδήγησης
- Βελτιωμένο σύστημα μάχης
- Άφθονες δόσεις χιούμορ

Αρνητικά:


- Η μη δυνατότητα πλήρους customization στα κουμπιά

- Μερικά προχειροφτιαγμένα textures και frame rate με μικρές αστάθειες

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.5

Το Grand Theft Auto V αποτελεί ίσως τον καλύτερο τίτλο της σειράς και είναι ικανό να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία τόσο στους φανατικούς όσο και στους νεότερους.



Η πόλη έχει νέο αφεντικό! Προπαράγγειλε τώρα το νέο GTA!


Χριστιάνα Θάνου @GameWorld
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger