Οκ, είναι το review που περιμένατε όλη τη χρονιά. Είναι το review της ναυαρχίδας της Samsung που προκαλεί ντελίριο άμα τη εμφανίσει της σε όλους τους οπαδούς του Android, που εμφανίστηκε στο μεγαλύτερο event του MWC της Βαρκελώνης, σε μια κατάμεστη
αίθουσα με 5.000 κόσμο, υπό τους ήχους live ορχήστρας. Είναι το Galaxy S5 και σας το παρουσιάζουμε όπως του αξίζει.
Σχεδιασμός και κατασκευή
Η «κατακραυγή» που γνώρισε το Galaxy S5 για το νέο, πίσω μέρος του, το οποίο πολλοί παρομοίασαν με...τσιρότο ή με ανατομικά παπούτσια, ήταν μάλλον αδικαιολόγητη. Αυτό, αν είχατε δεί το hands-on μας από το MWC, το γνωρίζατε ήδη, καθώς είναι πανεύκολο για τον όχλο να παρασυρθεί και να κάνει σχόλια χωρίς να έχει δεί καν τη συσκευή από κοντά, κρίνοντας από φωτογραφίες και τα σχόλια άλλων. Αν είστε κι εσείς ένας από τους προαναφερθέντες, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε, άλλωστε όλα είναι υποκειμενικά. Είχα στα χέρια μου το S5 για πολλές μέρες και πραγματικά μου άρεσε η κατασκευή του, σε κάποιο βαθμό, αν και έχει ακόμη τα ψεγάδια της.
Ναι, είναι ακόμη πλαστικό, αλλά σε καμία περίπτωση σαν το S3 ή το S4. Η πρόσοψη καλύπτεται από Gorilla Glass 3, ενώ στην πλάτη βρίσκουμε ένα καπάκι από υλικό που στην αφή θυμίζει τη δερματίνη του Note 3, αλλά στην εμφάνιση έχει μικροσκοπικές οπές που το κάνουν τουλάχιστον...ιδιόρρυθμο. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τονίσω πως αυτές οι οπές δε γίνονται αντιληπτές με το δάκτυλο, έτσι όταν κρατάτε το S5 στα χέρια σας, θα νομίζετε πως κρατάτε το Note 3. What you see is not what you get…Σε συνδυασμό με τα 4 διαφορετικά χρώματα του S5 (χρυσό, λευκό, μαύρο, ανοιχτό μπλέ) είναι μια ενδιαφέρουσα σχεδιαστική επιλογή που σίγουρα το κάνει ξεχωριστό. Είπαμε, είναι προσωπικά γούστα αυτά, αλλά σίγουρα το προτιμώ χίλιες φορές από το απλό πλαστικό που είχαμε συνηθίσει χρόνια τώρα. Αυτό που σαφώς δεν μου άρεσε καθόλου ήταν το χρωμιωμένο πλαστικό περίγραμμα της συσκευής, που, ακόμη χειρότερα, έχει και «αυλάκια»! Θυμίζει έντονα ψεύτικες συσκευές από...Κίνα μεριά και δε μιλάμε απαραίτητα για smartphones, δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε. Χαλάει το συνολικά καλό αποτέλεσμα που πέτυχε η Samsung, αχρείαστα πραγματικά, αφού θα μπορούσε να μπεί οποιοδήποτε άλλο υλικό εκεί και θα ήταν σίγουρα πιό όμορφο. Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι τι έχουν στο μυαλό τους οι σχεδιαστές...
Το power/lock πλήκτρο είναι στη δεξιά πλευρά και το διπλό πλήκτρο έντασης στην αριστερή. Πλαστικά, φυσικά, χρωμιωμένα και αυτά, θα θέλαμε να εξέχουν ελάχιστα περισσότερο καθώς είναι οριακά άνετα στη χρήση. Στο πάνω μέρος βρίσκουμε το ένα μικρόφωνο, τη θύρα υπερύθρων και το audio jack, ενώ στο κέντρο του κάτω μέρους ένα πλαστικό (χρωμιωμένο)καπάκι καλύπτει την, μεγάλη σε μήκος, microUSB 3.0 θύρα. Χάριν καλαισθησίας αλλά και επειδή έπρεπε η συσκευή να είναι προστατευμένη απέναντι στο υγρό στοιχείο, τοποθετήθηκε το καπάκι αυτό, το οποίο αφαιρείται σχετικά εύκολα, αν και θα παιδευτείτε λίγο με...κομμένα νύχια. Στο πίσω μέρος βλέπουμε την κάμερα, η οποία δυστυχώς εξέχει αισθητά και το κρύσταλλό της μοιραία θα φθαρεί εν καιρώ αφού ακουμπά σε επίπεδες επιφάνειες, άλλη μια αβλεψία των σχεδιαστών. Κάτω από την κάμερα υπάρχει το single-LED flash και δίπλα του ο αισθητήρας καρδιακών παλμών. Το ηχείο δείχνει πολύ...ταπεινό, με τις δύο κλασικές σχισμές στο κάτω-αριστερά μέρος της πλάτης, ενώ το καπάκι είναι αφαιρούμενο και αποκαλύπτει την μακρόστενη μπαταρία, την υποδοχή microSIM (πρέπει να βγεί η μπαταρία για να βάλετε κάρτα) και την microSD (hot-swappable ευτυχώς).
Όπως προείπαμε, το Galaxy S5 είναι προστατευμένο απέναντι στο νερό και τα υγρά γενικότερα με βάση το IP67 πρότυπο. Αυτό σημαίνει πως είναι πλήρως αδιάβροχο σε βάθος 1 μέτρου για έως 30 λεπτά αλλά και ανθεκτικό σε σκόνη και χώμα, το καλό είναι όμως πως το καταφέρνειχωρίς να αυξάνεται το πάχος και ο όγκος του! Χρήσιμη προσθήκη αφού με μια συσκευή των€759 δεν παίζουμε.
Οθόνη, hardware, software
Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε όσον αφορά το Galaxy S5. Πρώτον, η Super AMOLED οθόνη είναι ελάχιστα μεγαλύτερη, κατά 0,1 ίντσες, στις 5,1” συνολικά, αλλά η ανάλυση παραμένει ίδια στα 1080p. Δε χρειαζόταν κάτι περισσότερο σε καμιά απ’τις δύο περίπτωσεις, αφού έπειτα θα κινδύνευε να μεγαλώσει υπερβολικά η συσκευή, ενώ τώρα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και με το ένα χέρι. Είναι το γνωστό, Pentile matrix της Samsung, το οποίο σε γενικές γραμμές προσφέρει πολύ καλή φωτεινότητα και contrast, αλλά και ζωντανά χρώματα (που μπορείτε να ρυθμίσετε πάντως). Ωστόσο, περιμέναμε μεγαλύτερη ευκρίνεια υπό ήλιο, κάτι που δεν είδαμε: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το S5 σε συνθήκες έντονου φωτισμού αλλά σίγουρα δε θα το λέγαμε «άνετα», όπως για παράδειγμα με το HTC One. H αυτόματη φωτεινότητα λειτουργεί μια χαρά και υπάρχει “offset” ρύθμιση ώστε να παίζετε λίγο πάνω ή κάτω αν δε σας καλύπτει απόλυτα το εκάστοτε επίπεδο έντασης, ενώ σε σκοτεινούς χώρους μειώνεται ακόμη περισσότερο για εξοικονόμηση ενέργειας.
Από πλευράς επεξεργαστικής ισχύος, το Galaxy S5 έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, από το Snapdragon 600 στο 801, με τη μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας που θα μπορούσε να έχει, τα 2,5GHz δηλαδή. Το τετραπύρηνο chipset είναι η κορυφαία επιλογή αυτή τη στιγμή και σε συνδυασμό με τα 2GB RAM και το Adreno 330 GPU του προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις, όχι μόνο στα benchmarks (όπως θα δείτε παρακάτω) αλλά και σε real-life εφαρμογές. Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 16 ή 32GB, ανάλογα με την έκδοση, αλλά όπως είπαμε μπορεί να επεκταθεί μέσω microSD έως 128GB ακόμη! Η συσκευή υποστηρίζει 4G/LTE δίκτυα, έχει NFC, υπέρυθρες για να γίνεται remote controller, η microUSB 3.0 θύρα της υποστηρίζει USB On The Go και USB Host, Bluetooth 4.0 φυσικά, dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac με hotspot και Direct δυνατότητες αλλά και DLNA, GPS με A-GPS και GLONASS αλλά δυστυχώς όχι ραδιόφωνο FM.
Τα πλήκτρα είναι τρία, στο κάτω μέρος, με το κεντρικό hard button (Home) να έχει τοναισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ στα αριστερά βρίσκεται το Recent Apps πλήκτρο και δεξιά το Back, φωτιζόμενα και τα δύο αρκετά έντονα. Το νέο TouchWiz UI της Samsung συνεργάζεται αρμονικά με το Android 4.4.2 και το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως: Νέα κουμπιά, νέα παράθυρα και γραφικά, κάνοντας swipe από τα αριστερά εμφανίζεται το “My Magazine”, κάτι αντίστοιχο με το γνωστό Blinkfeed της HTC, στο οποίο μπορούν να εμφανίζεται online περιεχόμενο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας (μέσω Flipboard που είναι προεγκατεστημένο) το οποίο ανανεώνεται διαρκώς, αρκεί να έχετε σύνδεση στο Internet φυσικά, αλλά και τα updates από τα κοινωνικά σας δίκτυα. Η Samsung έμαθε από τα λάθη της HTC και έδωσε τη δυνατότητα απενεργοποίησης του My Magazine, για να κρατήσετε μόνο τις κλασικές Homescreens, αν το θέλετε.
Η οθόνη κλειδώματος δεν υποστηρίζει widgets αλλά μερικές ειδικές λειτουργίες/shortcuts μόνο. Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του S5 είναι και το “Multi-Window” mode, το οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε και από τα quick toggles και επιτρέπει το γρήγορο άνοιγμα έως 2 εφαρμογών σε κάθετο split-screen, διευκολύνοντας αρκετά το multi-tasking. Μπορείτε να δώσετε περισσότερο “χώρο” στη μία ή στην άλλη ή απλώς να τις έχετε στο 50-50 και είναι αρκετά βολικό αν θέλετε π.χ. να γράψετε ένα e-mail και ταυτόχρονα. Άλλο, ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το “Download Booster” το οποίο μπορεί να συνδυάσει τη σύνδεση Wi-Fi με το 3G/4G σήμα σας για να κατεβάσει αρχεία πολύ πιό γρήγορα απ’ότι συνήθως! Η Samsung διατείνεται πως με αυτό το feature μπορείτε να κατεβάσετε 1GB σε 30 δευτερόλεπτα και παρ’ότι αυτό είναι υπό ιδανικές συνθήκες πάντα, στην πράξη είδαμε σημαντικό όφελος. Επίσης, υπάρχει και η λειτουργία “Toolbox”. Ενεργοποιώντας την εμφανίζεται ένα μικρό, στρογγυλό εικονίδιο στην οθόνη σας, το οποίο μπορείτε να σύρετε όπου θέλετε για να μην ενοχλεί (όπως τα chat heads του Facebook Messenger, για να πάρετε μια ιδέα) και το οποίο “κρύβει” μια λίστα με apps για να τα ανοίγετε πιό γρήγορα αλλά και να γλιτώνετε τα shortcuts τους από την επιφάνεια εργασίας.
Λοιπές λειτουργίες περιλαμβάνουν το Kids Mode για μεγαλύτερη ασφάλεια και περιορισμό χρήσης της συσκευής από ανήλικα άτομα, το Private Mode στο οποίο μπορείτε να κλειδώσετε προσωπικά αρχεία/φακέλους/εφαρμογές αν θέλετε να δώσετε τη συσκευή σε κάποιον άλλον για λιγότερο ή περισσότερο αλλά και το Blocking Mode (κάτι σαν το Do Not Disturb άλλων συσκευών) ώστε να κάνετε φραγή ειδοποιήσεων/ήχων/κλήσεων/SMS κ.λπ. όποτε θέλετε, ή σε προγραμματισμένα διαστήματα κάθε μέρα, αλλά έχοντας και τη δυνατότητα εξαίρεσης κάποιων επαφών, των οποίων θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις. Με το Safety Assistance μπορείτε να ορίσετε μια επαφή ασφαλείας και να την ειδοποίησετε για μια περίπτωση ανάγκης πατώντας απλώς 3 φορές το power/lock πλήκτρο, στέλνοντάς της ένα SMS για βοήθεια το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και εικόνα από την κάμερα ή ηχητική καταγραφή, τη στιγμή που θα δώσετε την εντολή.
Φυσικά παρόντα είναι τα διάφορα Gestures χάρη στους αισθητήρες του Galaxy S5. Έτσι μπορείτε να απαντήσετε σε μια κλήση φέρνοντας τη συσκευή στο αυτί σας, να σας ειδοποιεί με δόνηση για αναπάντητες ή μηνύματα απλώς σηκώνοντάς την, να κάνετε γρήγορο mute με το χέρι σας, screen capture με swipe της οθόνης αλλά και διάφορα “air gestures”, όπως browsing στο internet με κινήσεις του χεριού χωρίς να αγγίζετε την οθόνη και πολλές δυνατότητες previewing στις Εικόνες, το Ημερολόγιο, τα Βίντεό σας κ.λπ., ξανά χωρίς να αγγίζετε την οθόνη!
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν φυσικά τα Samsung Apps για να κατεβάσετε αρκετές εφαρμογές ειδικά φτιαγμένες για τη συσκευή, το Smart Remote για να την χρησιμοποιήσετε ως τηλεκοντρόλ μέσω υπερύθρων, οι φωνητικές εντολές S Voice, το ChatON για messaging, τοS Planner και φυσικά το S Health, το οποίο είναι ανανεωμένο, αρκετά καλαίσθητο και λειτουργικό, ιδανικό για κάθε χρήστη που τον ενδιαφέρει το κομμάτι του fitness στην καθημερινότητά του. Για να το εκμεταλλευθείτε πλήρως, πάντως, οφείλετε να έχετε ένα από ταsmartwatches της Samsung στην κατοχή σας, αν και θεωρητικά μπορείτε να κάνετε τα πάντα με το S5. Έχει βηματόμετρο, μπορεί να κάνει καταγραφή των θερμίδων που κάψατε, έχει αισθητήρα σφυγμών, αλλά...αφ’ενός αυτός είναι σχετικά δύσχρηστος καθώς πρέπει να ακουμπάτε το δάχτυλό σας για αρκετά δευτερόλεπτα πάνω του και να μένετε ακίνητοι/σιωπηλοί, αφ’ετέρου πόσο βολικό είναι να τρέχεις με το S5 στο χέρι σου και όχι στην τσέπη;
Όσο για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο Home button, λειτουργεί με την ίδια λογική της «σάρωσης» που είδαμε και στο HTC One Max και όχι με απλό άγγιγμα όπως στο νέο iPhone. Αυτό μπορεί να προδιαθέσει αρνητικά κάποιους, αλλά οφείλουμε να πούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις αναγνωρίζει το αποτύπωμα ακόμη και με γρήγορο πέρασμα του δακτύλου από πάνω του και χωρίς να απαιτεί μεγάλη ακρίβεια στη σάρωση. Κοινώς, είναι ταχύς και άνετος στη χρήση, δε θα σας κουράσει ακόμη και για το ξεκλείδωμα του πληκτρολογίου. Μπορεί να δεχθεί στη μνήμη του έως 3 αποτυπώματα, αλλά το καλό είναι πως υποστηρίζονται αγορές μέσω του Samsung Store αλλά και μέσω PayPal (όχι ακόμη στην Ελλάδα), με τη χρήση αυτού του αισθητήρα. Ελπίζουμε σύντομα και μέσω Play Store…Το κακό είναι πως χρειάζεται κωδικός ασφαλείας για την περίπτωση που το δάχτυλό σας δεν αναγνωρίζεται, έτσι είναι μάλλον δώρο-άδωρο αφού αν κάποιος ξέρει ή βρεί τον κωδικό σας, το δακτυλικό αποτύπωμα μπορεί να παρακαμφθεί.
Όλα τα παραπάνω είναι extra λειτουργίες και εφαρμογές που μπορεί να μην χρησιμοποιούμε συχνά ή κάθε μιά να μην δείχνει τόσο σημαντική, αλλά δεν βρίσκονται εξ’ορισμού σε κανένα άλλο μοντέλα της αγοράς και σαφώς προσθέτουν πόντους στη συσκευή. Και αν μπορείτε να κατεβάσετε κάποια από αυτές μέσω 3rd parties (Play Store), σίγουρα η εμπειρία δεν θα είναι η ίδια.
Κάμερα, ήχος, αυτονομία
Η Samsung έδωσε σαφώς βάρος στην κάμερα του Galaxy S5 καθώς, πλέον, είναι ένα ζωτικό χαρακτηριστικό κάθε high-end smartphone. Ο αισθητήρας ISOCELL έχει ανάλυση μεγαλύτερη από του S4, στα 16 MPixels και ως αποτέλεσμα μπορεί να κάνει καλύτερες λήψεις εικόνων και video, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ανάλυση. Ειδικότερα η λήψη 4K video είναι κάτι που αρκετοί χρήστες ζητούν (αν και λόγω μεγέθους αρχείων το 1080p συνήθως είναι πιό βολική επιλογή, 30 δευτερόλεπτα 4K video είναι περίπου 180MB), αλλά συν τοίς άλλοις το S5 μπορεί να κάνει λήψη 1080p στα 60 FPS αλλά και “slow-motion” video 720p στα 120 FPS, το οποίο είναι εξ’ίσου σημαντικό. Δε θα πούμε πολλά για τις λήψεις καθώς μπορείτε να τις δείτε οι ίδιοι παρακάτω, θα σταθούμε απλά στο ότι το HDR κάνει τη δουλειά του καλά (ακόμα και σε video!) ενώ η Samsung προσπάθησε να δώσει τη δυνατότητα του re-focus, του αντίστοιχου χαρακτηριστικού του HTC One M8, αλλά χωρίς τη δεύτερη κάμερα προφανώς. Η διαδικασία γίνεται μέσω software και καθώς υπάρχει μόνο μια κάμερα, τέτοιου είδους λήψη κρατά μερικά δευτερόλεπτα, αλλά το αποτέλεσμα είναι σχετικά καλό δεδομένων των συνθηκών. Όσο για τις «κανονικές» λήψεις, είναι απλά ταχύτητες, με πολύ γρήγορη εστίαση, έτσι δύσκολα θα χάσετε την αποτύπωση εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής που θέλετε. Δείτε φωτογραφίες και video παρακάτω.
Αρχικά είχαμε τις αμφιβολίες μας για την ηχητική απόδοση του S5, για δύο λόγους: Πρώτον, το ηχείο παραμένει ένα και μοναδικό, τοποθετημένο «ασύμμετρα» στο πίσω μέρος της συσκευής και σε καμία περίπτωση δε σου γεμίζει το μάτι, όχι μόνο σε σχέση με τα stereo Boomsound ηχεία του One, αλλά και με τις αντίστοιχες υλοποιήσεις της Sony (άσχετα αν οι τελευταίες στην πράξη δεν εντυπωσιάζουν πάντα) κ.λπ. Και δεύτερον, η ανάγκη αδιαβροχοποίησης του S5 (IP67) μας έφερε στο μυαλό μας ακριβώς τη Sony και τη χαμηλή απόδοση των ηχείων στο Ζ1 και το Z2. Ευτυχώς εδώ δεν ισχύει το παραπάνω καθώς αποδίδει αρκετά ισχυρά και καθαρά, ενώ σε συνδυασμό με την κατασκευή μπορείτε να νιώσετε τις δονήσεις από το ηχείο στο πίσω καπάκι, όντας στη διαπασών! Ελπίζουμε στην επόμενη ναυαρχίδα της Samsung το ηχείο να είναι στο εμπρός μέρος και να έχει και...δίδυμο αδερφάκι.
HDR off vs HDR on
Στα της αυτονομίας, για να κλείνουμε σιγά-σιγά. Η μπαταρία του S5 είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από του προκατόχου του, στα 2.800mAh, από τις μεγαλύτερες σε χωρητικότητα για ένα τέτοιο smartphone και ως εκ τούτου, περιμέναμε να το κρατά σε λειτουργία για αρκετές ώρες μακριά από την πρίζα. Επιπλέον, διαθέτει όχι ένα αλλά δύο power-saving modes, ακριβώς όπως και το One M8 (οι ομοιότητες συνεχίζονται όπως βλέπετε...), το ένα «απλό» με εξοικονόμηση ενέργειας μέσω φωτισμού οθόνης/πλήκτρων, 3G/4G δεδομένων, GPS και CPU ενώ το δεύτερο είναι τo «Ultra power saving mode», στο οποίο εφαρμόζεται ένα μαύρο theme και μπορείτε να τρέξετε μόνο 6 εφαρμογές, τις απολύτως βασικές, για τηλέφωνο, χάρτες, μηνύματα, φακό κ.λπ. και στο οποίο κάθε τι «περιττό» σταματά να τρέχει για να μη σπαταλά ενέργεια. Το λειτουργικό σας ενημερώνει πριν μπείτε σε αυτό το mode για τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής, ενώ η Samsung διατείνεται πως το S5 αντέχει 24 ώρες σε αναμονή με το ultra power-saving mode και τη μπαταρία στο 10%. Το δοκιμάσαμε και όντως δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτή τη δήλωση, ενώ το καλό είναι πως μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ακόμη και με τη μπαταρία γεμάτη. Έτσι, μπορείτε να κρατήσετε το S5 σε αναμονή για πάρα πολλές μέρες χωρίς φόρτιση, αν και με περιορισμένη λειτουργικότητα φυσικά. Στην πράξη, με κανονική χρήση και χωρίς κάποιο power-saving mode, η συσκευή θα βγάλει άνετα 6+ ώρες διαρκούς χρήσης, ακόμα περισσότερες ώρες αναπαραγωγής βίντεο και σε γενικές γραμμές δε θα σας εγκαταλείψει σε ολόκληρο το απαιτητικό σας 24ωρο. Με λίγη σύνεση θα βγάλει και 2 μέρες χρήσης, αλλά σε αυτή την περίπτωση ίσως δε σας χρειάζεται καν ένα smartphone με τις δυνατότητες του S5.
Αυτό είναι το Samsung Galaxy S5, λοιπόν, ο Βασιλιάς που επέστρεψε να υπερασπιστεί το στέμμα του. Παρά την αρνητική κριτική που δέχθηκε από το πρώτο κιόλας βράδυ, όταν μας αποκαλύφθηκε στη Βαρκελώνη, κρίνοντας με ψυχραιμία πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη συσκευή σε σχέση με το S4. Το S4 είχε αρκετές «φανφάρες» που εν τέλει λίγοι χρησιμοποίησαν και ήταν περισσότερο για λόγους «βιτρίνας», ενώ το S5 ενσωματώνει πλειάδα ουσιαστικών αλλαγών. Ταυτόχρονα καταφέρνει να ξεφύγει από την απεχθή, πλέον, πλαστική κατασκευή, ακόμη κι αν με μια πρώτη ματιά δείχνει «περίεργο». Θεωρώ πως οι οπαδοί της Samsung όχι μόνο δε θα το μισήσουν, αλλά θα το εμπιστευθούν για ακόμη μια φορά και θα υποδεχθούν τα νέα του χαρακτηριστικά με ευχαρίστηση. Η τιμή του κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με των υπόλοιπων ναυαρχίδων, συγκεκριμένα στην Ελλάδα μεταξύ €700 και €760 περίπου, που φυσικά είναι υψηλή για τους περισσότερους χρήστες. Δε θα αποφανθούμε για το αν είναι «το καλύτερο smartphone» του κόσμου, καθώς τέτοιοι, πηχυαίοι, τίτλοι είναι ανούσιοι και δίνονται υποκειμενικά. Το Galaxy S5 είναι μεταξύ των κορυφαίων αυτή τη στιγμή και αν κάνετε σωστή έρευνα αγοράς πριν επιλέξετε, θα εκτιμήσετε τις δυνατότητές του, ενώ τα αδύναμα σημεία του είναι ελάχιστα. Η Samsung έβαλε στόχο να βελτιώσει το S4 αρκετά ώστε να μη «χάσει» την αγορά και τα κατάφερε με το S5.
Και περνάμε στο Gear 2, το δεύτερο smartwatch της Samsung που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με το S5 και μαζί με άλλα δύο μοντέλα, τα Gear 2 Neo και Gear Fit. Αν παρατηρήσατε την απουσία της λέξης “Galaxy” πριν το “Gear”, δεν είναι παράλειψη. Το νέο Tizen OS που έχει το ρολόι της Samsung διαφέρει από το Android που έτρεχε το πρώτο Gear και έτσι διαφέρει και από πλευράς interface, αλλά όχι σε βαθμό που θα δυσκολέψει τους κατόχους του προκατόχου του. Ίσα-ίσα, έχει γίνει πιό γρήγορο και αποκρίσιμο, με ελαφρώς περισσότερες λειτουργίες. Διατηρείται ωστόσο ο περιορισμός των 4 εικονιδίων ανά οθόνη, ενώ ο χειρισμός του εξακολουθεί να γίνεται με swipes, το οποίο ομολογουμένως μας άρεσε από το πρώτο Gear και χαιρόμαστε που διατηρήθηκε.
Ωστόσο, προσθέθηκε ένα κύριο πλήκτρο κάτω από την οθόνη, το οποίο σας μεταφέρει στη Homescreen και είναι αρκετά χρήσιμο, ακριβώς αυτό που έλειπε από το Gear. H κατασκευή παραμένει μεταλλική αλλά με πλαστικό στο κάτω μέρος και το λουράκι είναι άνετο,εναλλάξιμο για να καλύψει κάθε γούστο, ενώ βελτιωμένο είναι και το κούμπωμά του, πιόσταθερό πλέον και ταυτόχρονα άνετο. Το Gear 2 έχει μικρόφωνο και ηχείο όπως το πρώτο Gear, αλλά αυτά βρίσκονται πάνω στο κύριο σώμα του, όπως και η κάμερα αλλά και το IR blaster. Δυστυχώς η Samsung επιμένει να μην τοποθετεί microUSB θύρα στα ρολόγια της και αυτό σημαίνει πως στο κάτω μέρος του Gear 2 θα βρείτε τα pins τροφοδοσίας, τα οποία συνδέονται με τις αντίστοιχες επαφές του dock για να φορτίσει από εκεί μέσω microUSB. Ευτυχώς το ίδιο το dock είναι αρκετά μικρότερο και πιό εύχρηστο από του πρώτου Gear, και πάλι όμως θα πρέπει να το έχετε μαζί σας για να φορτίσετε το ρολόι. Όλες οι αλλαγές στην κατασκευή του Gear 2, είτε φαίνονται εύκολα, είτε όχι, έχουν ως αποτέλεσμα μια μείωση του βάρους του από τα 74 στα 68 γραμμάρια! Έτσι, πλέον, δεν βαραίνει τόσο το χέρι σας και σχεδόν ξεχνάτε πως το φοράτε, όπως ένα τυπικό ρολόι.
Οφείλουμε να αναφέρουμε πως, όπως και το Galaxy S5, έτσι και το Gear 2 είναι IP67-certified, δηλαδή πλήρως αδιάβροχο και ανθεκτικό σε σκόνη και χώμα, έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες!
Η οθόνη είναι ίδια σε διαστάσεις, 1,63 ίντσες, Super AMOLED και με ίδια ανάλυση, 320x320 pixels. Δε χρειάζεται περισσότερα άλλωστε, είναι πολύ ευκρινής και παρέχει υψηλή φωτεινότητα, ενώ διαθέτει και ειδική ρύθμιση με αλλαγή του contrast για χρήση υπό ηλιοφάνεια, η οποία λειτουργεί αρκετά καλά. Ο επεξεργαστής παραμένει διπύρηνος αλλά είναι πιό γρήγορος, στο 1GHz από τα 800MHz, ενώ η RAM παραμένει στα 512MB και ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης στα 4GB. Τα παραπάνω είναι υπέρ-αρκετά για μια τέτοια συσκευή και έτσι το Gear 2 διατηρεί τον τίτλο του πιό γρήγορου smartwatch.
Μια προσθήκη στο Gear 2 είναι ο αισθητήρας σφυγμών στο κάτω μέρος του. Πριν τρομοκρατηθείτε, δεν λειτουργεί ακουμπώντας το δάχτυλο πάνω του, όχι, ευτυχώς. Χρειάζεται να «πιάνει» τους παλμούς σας από τον καρπό σας, είτε το φοράτε «κανονικά», είτε ανάποδα, αρκεί να μην είναι ο αισθητήρας πάνω από το οστό του χεριού σας. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί και όταν τρέχετε σαν παλαβοί στο γυμναστήριο ή στην ύπαιθρο, μετρά τους σφυγμούς σας και βγάζει στο τέλος τον μέσο όρο, αλλά και σας τους προβάλλει real-time. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο από ένα fitness gadget και έτσι δε θα έπρεπε να του δώσουμε τα εύσημα επειδή κάνει το αυτονόητο, ενώ επίσης πρέπει να πούμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις ο αισθητήρας «έχανε» στη μέτρηση, αλλά κατ’εξαίρεση. Αν βρείτε το σωστό σημείο στο χέρι σας και κουμπώσετε καλά το ρολόι, δε θα έχετε πρόβλημα.
Ακόμη μια προσθήκη είναι η θύρα υπερύθρων, με την οποία μπορείτε να κάνετε το Gear 2τηλεχειριστήριο για την τηλεόραση, το DVD σας, τον media player σας κ.λπ. Διαθέτει και τη σχετική εφαρμογή προεγκατεστημένη, έτσι μπορείτε να χαλαρώσετε στον καναπέ σας και να κάνετε όλα τα παραπάνω χωρίς το remote control των συσκευών ή το smartphone σας.
Η κάμερα παραμένει στα 2 MPixels και μπορεί να κάνει λήψη φωτογραφικών και video 720p, με την ποιότητα να είναι σε «αναμενόμενα» επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως για τα δεδομένα της συσκευής είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την κάμερά της, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να αντικαταστήσει μια 5άρα ή 8άρα κάμερα smartphone, φυσικά, αλλά είναι ιδανική για γρήγορη λύση «ανάγκης».
Το ηχείο αποδίδει αρκετά ισχυρά στη μέγιστη ένταση ενώ ρυθμίζεται και σε μεγάλη κλίμακα, σε κάθε περίπτωση είναι ικανοποιητικό σε καθαρότητα και ένταση, ενώ υπάρχει και δόνηση για να μη χάνετε ειδοποιήσεις σε καμία περίπτωση.
Όσο για την αυτονομία του Gear 2, συμβαίνει κάτι το οξύμωρο: Η μπαταρία του είναι ελαφρώς μικρότερη από του Galaxy Gear (300 έναντι 315mAh), το οποίο θα θυμάστε πως είχε απελπιστικά μικρή αυτονομία. Ωστόσο, χάρη στο Tizen OS και τις βελτιστοποιήσεις των μηχανικών της Samsung, το νέο της smartwatch θα βγάλει άνετα το 24ωρό σας και αν του κάνετε σχετικά απλή χρήση, μπορεί να αντέξει και 2 μέρες χωρίς φόρτιση! Ήταν ομολογουμένως το πιό αδύνατο σημείο του Gear και ευτυχώς για όλους μας, δεν υφίσταται πιά, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν smartwatches με μεγαλύτερη αυτονομία στην αγορά.
Το Samsung Gear 2 είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο Gear και όσο περνάει ο καιρός διαπιστώνουμε πως ένα smartwatch αποτελεί ιδανικό σύντροφο σε πολλές περιπτώσεις της καθημερινότητάς μας. Ακόμα περισσότερο τώρα που πάνω από 15 συσκευές της Samsung υποστηρίζουν τα ρολόγια της, συγκεκριμένα τα Samsung Galaxy S5 / Galaxy Grand 2 / Galaxy Note 3 / Galaxy Note 3 Neo / Galaxy Note 2 / Galaxy S4 / Galaxy S3 / Galaxy S4 Zoom / Galaxy S4 Active / Galaxy S4 mini / Galaxy Mega 6.3 / Galaxy Mega 5.8 / Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) / Galaxy NotePRO (12.2) / Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4). Ακόμη κοστίζει υπερβολικά πολλά (€299) αλλά παραμένει το κορυφαίο, ενώ αν θέλετε να γλιτώσετε -αρκετά- χρήματα μπορείτε να προτιμήσετε το Gear 2 Neo (χωρίς την κάμερα, πλαστικό και πιό ελαφρύ στα 55 γραμμάρια) έναντι €199. Και φυσικά για όσους θέλουν κυρίως τις “fitness” δυνατότητες, υπάρχει το Gear Fit στα €199, αλλά πολύ πιό compact από τα άλλα δύο smartwatches.
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)