iOS 8 Wish list: Τι θα θέλαμε να ακούσουμε στο WWDC 2014

06 Μαΐου 2014

Το iOS 8, με την κωδική ονομασία Okemo, αποτελεί την επόμενη γενιά του λειτουργικού συστήματος της Apple για iPhone και iPad, που αναμένεται να παρουσιαστεί στη WWDC 2014 στις 2 Ιουνίου και να κυκλοφορήσει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014.

Αν και απέχουμε αρκετά ακόμα από τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το iOS 8 αναμένεται να διαθέτει νέες δυνατότητες, καθώς και βελτιώσεις στο σχεδιασμό, τα animations και τη λειτουργικότητα με βάση πάντα το ανασχεδιασμένο iOS 7 που παρουσιάστηκε πέρυσι.

Τα φημολογούμενα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη νέα εφαρμογή Healthbook, τις γνωστές εφαρμογές TextEdit και Preview από το OS X, μια ξεχωριστή εφαρμογή για το iTunes Radio, ενώ βελτιώσεις περιμένουμε να δούμε στους Χάρτες, τη Ροή Φωτό, το Κέντρο Γνωστοποιήσεων, το Μαγνητόφωνο, τα Μηνύματα και το CarPlay, συνοδευόμενες από την πολυαναμενόμενη επικοινωνία μεταξύ των εφαρμογών (inter-app communication).

Χάρτες, συγκοινωνίες, χαρτογράφηση εσωτερικών χώρων και εικονική πραγματικότητα

Οι Χάρτες της Apple θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ενημερωμένοι με βελτιωμένα και πιο ακριβή δεδομένα. Όταν η Apple άφησε τα δεδομένα χαρτών της Google και σύναψε συμφωνία με την TomTom και άλλες εταιρίες, οι τοποθεσίες και οι πληροφορίες δεν ήταν και τόσο ολοκληρωμένες με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένες ανακρίβειες. Πολλά από αυτά θα διορθωθούν.


Όσον αφορά στις συγκοινωνίες, η Apple αναγκάστηκε να μείνει πίσω όταν σταμάτησε τη συνεργασία με τη Google, χάνοντας την παροχή πληροφοριών για λεωφορεία, τρένα, μετρό και προαστιακούς σιδηρόδρομους. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι γενικά δύσκολο να αποκτηθούν, αφού ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα παρόχων/πηγών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι. Ωστόσο, η Apple έχει προχωρήσει στην εξαγορά αρκετών υπηρεσιών σχετικών με μέσα μαζικής μεταφοράς και διαθέτει την οικονομική δυνατότητα ώστε να εισέλθει δυναμικά και στον τομέα αυτό.

Εξελίξεις αναμένεται να δούμε, επίσης, στη χαρτογράφηση εσωτερικών χώρων, όπου σε συνδυασμό με το iBeacon, είναι δυνατή η καθοδήγηση μέσα σε μουσεία, πάρκα, κτίρια γραφείων και πολλά άλλα.

Τέλος, η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο πάνω στους χάρτες για τις κοντινές μας περιοχές. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε ένα ξενοδοχείο στο χάρτη θα φαίνονται δίπλα του σε ζωντανή προεπισκόπιση τα διαθέσιμα δωμάτια και οι τιμές τους.

Ροή φωτογραφιών

Η Ροή Φωτό κρατά έως και 1000 από τις φωτογραφίες μας στους iCloud servers της Apple, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες άμεσα σε όλες τις συσκευές μας και κυρίως στους υπολογιστές Mac, όπου αποθηκεύονται μόνιμα. Το iOS 7 πρόσθεσε κάποιες βασικές "social" λειτουργίες, όπως σχόλια και likes. Ωστόσο, η Ροή Φωτό παραμένει μια υπηρεσία φωτογραφιών περιορισμένων δυνατοτήτων.

Με το iOS 8, η Apple έχει την ευκαιρία να κάνει τη Ροή Φωτογραφιών μια πραγματική υπηρεσία διαχείρισης και αποθήκευσης φωτογραφιών, διατηρώντας όλα μας τα δεδομένα αποθηκευμένα στο iCloud. Έτσι το Mac δε θα αποτελεί πια το μοναδικό σημείο της μακροχρόνιας αποθήκευσης - με κάθε κίνδυνο απώλειας ή αποτυχίας - και θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε όποια φωτογραφία ή βίντεο χρειαζόμαστε οποιαδήποτε στιγμή.

Healthbook

Τα προηγούμενα χρόνια η Apple επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκπαίδευση και στην ενεργειακή απόδοση. Φέτος, φαίνεται πως η υγεία και η ευημερία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της. Αυτό ξεκινά με το Healthbook, έναν τρόπο για τη συλλογή διαφόρων πληροφοριών σε ένα μέρος, όπως τα βήματα που κάνουμε ή τις θερμίδες που καίμε αλλά και ιατρικών πληροφοριών όπως το σάκχαρο του αίματος μας ή τον καρδιακό μας παλμό. Σχεδιασμένο με βάση τις καρτέλες, όπως το Passbook, θα στηρίζεται σε άλλες εφαρμογές και περιφερειακές συσκευές για να συλλέγει τις παραπάνω πληροφορίες, λειτουργώντας όμως ως κεντρικός κόμβος ώστε να είναι πιο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες.




Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Healthbook θα μπορούσε να είναι μια κάρτα έκτακτης ανάγκης, που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις πρώτες βοήθειες και τους γιατρούς, καθώς και ένας τρόπος για την πληροφόρισή τους σχετικά με αλλεργίες, φαρμακευτική αγωγή και άλλα ζωτικής σημασίας δεδομένα.

Εφαρμογή iTunes Radio

Το iTunes Radio, που εισήχθη ως μέρος της εφαρμογής Μουσικής στο iOS 7, θα μπορούσε να αποκτήσει τη δική του ξεχωριστή εφαρμογή στο iOS 8. Όπως τα Βίντεο στο iPhone και τα Podcasts και iTunes U σε όλες τις συσκευές iOS χωρίστηκαν από την εφαρμογή iPod/Μουσικής στο παρελθόν, η νέα εφαρμογή θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του iTunes Radio, τραβώντας μεγαλύτερη προσοχή στην υπηρεσία.

Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όμως η Apple θα συνεχίσει τη διάθεσή του σε όλο και περισσότερες χώρες ανεξάρτητα από το iOS 8.

Εφαρμογές TextEdit και Preview

Οι εφαρμογές του OS X, TextEdit και Preview, πιθανόν να έρχονται στο iPhone και το iPad με το iOS 8. Δεδομένου ότι το iCloud είναι κλειδωμένο για συγκεκριμένες εφαρμογές, η πρόσβαση σε έγγραφα που δημιουργήθηκαν στις Mac εκδόσεις του TextEdit ή του Preview είναι αδύνατη στο iOS. Χρειάζονται, λοιπόν, ειδικές εφαρμογές για iPhone και iPad, προκειμένου να έχουμε αυτή τη δυνατότητα.


Το TextEdit και το Preview για iOS μπορεί να μην παρέχουν δυνατότητες επεξεργασίας, αλλά να επιτρέπουν τους χρήστες να δουν τα iCloud έγγραφά τους και να τα ανοίξουν στο Pages ή το iBooks για περαιτέρω επεξεργασία.

Επικοινωνία μεταξύ των εφαρμογών

Η Apple μελετάει το ενδεχόμενο της επικοινωνίας μεταξύ των εφαρμογών στο iOS εδώ και χρόνια. Στο iOS 6 χώρισε το Springboard σε Springboard και Backboard και μετέφερε την τεχνολογία ενδοεπικοινωνίας XPC από το OS X, ενώ με το iOS 7 εισήχθη η επικοινωνία μεταξύ των εφαρμογών όσον αφορά στον ήχο.

Με το iOS 8, η Apple ίσως επιτρέψει επιτέλους στις εφαρμογές να επικοινωνούν πλήρως μεταξύ τους και να μοιράζονται δεδομένα, διατηρώντας φυσικά την ασφάλεια.

Κέντρο Γνωστοποιήσεων

Το Κέντρο Γνωστοποιήσεων έκανε το ντεμπούτο του με το iOS 5 και απέκτησε - εκτός από ένα ριζικό επανασχεδιασμό - με το iOS 7 τις καρτέλες Σήμερα και Αναπάντητα.

Η καρτέλα Αναπάντητα είναι υπερβολικά πολύπλοκη, ίσως και περιττή και οι φήμες υποστηρίζουν πως θα απαλειφθεί πλήρως με την έλευση του iOS 8, παρέχοντας μια πιο σύγχρονη και απλή εμπειρία στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων.

Μηνύματα

Ένα από τα προβλήματα με το τρέχον σύστημα των iMessages είναι ότι οι εικόνες και τα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιούν πολύ χώρο στο iPhone ή το iPad μας. Είναι συχνά εξοργιστική η έλλειψη οποιουδήποτε γρήγορου τρόπου διαγραφής των αρχείων πολυμέσων, ακόμη κι αν αυτά έχουν ήδη αποθηκευτεί στην Άλμπουμ Κάμερας ή στο iCloud.

Με το iOS 8, η Apple θα μπορούσε να ορίζει μια ημερομηνία λήξης για τα μηνύματα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για αυτόματη διαγραφή τους με την πάροδο κάποιων εβδομάδων ή μηνών, ώστε να ελευθερωθεί επιπλέον αποθηκευτικός χώρος.

Μαγνητόφωνο

Ο επανασχεδιασμός που συνόδευσε το iOS 7 δεν είχε και τόσο θετική επίδραση στην εφαρμογή του Μαγνητοφώνου, κάνοντάς το πιο "ακατάστατο" και δυσνόητο στη χρήση του. Το iOS 8 πρέπει να επαναφέρει τη χρηστικότητα και την ευκολία πίσω στη συγκεκριμένη εφαρμογή.


Game Center

Ενώ το iOS 7 "ξήλωσε" επιτέλους την πράσινη τσόχα, το iOS 8 ίσως "ξηλώσει" ολόκληρη την εφαρμογή του Game Center. Το κοινωνικό δίκτυο παιχνιδιών της Apple θα εξακολουθήσει να υπάρχει φυσικά στο εσωτερικό των επιμέρους παιχνιδιών και ρυθμίσεων, αλλά η ξεχωριστή εφαρμογή θα μπορούσε να ακολουθήσει το δρόμο της τσόχας. Μια κίνηση λογική, αφού η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμη.

CarPlay

Το CarPlay που εισήχθη με το iOS 7.1, είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμο μόνο με σύνδεση με το καλώδιο Lightning. Αυτό έχει βέβαια νόημα, αφού ελάχιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα διαθέτουν το δικό τους δίκτυο Wi - Fi.

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ξεκινούν την προσθήκη Wi - Fi (τουλάχιστον στις ΗΠΑ), έτσι το iOS 8 θα μπορούσε να αναβαθμίσει και το CarPlay ώστε να λειτουργεί ασύρματα σαν το AirPlay, από όπου πιθανότατα προέρχεται και το όνομά του.


Συμπέρασμα

Ο μεγάλος επανασχεδιασμός έχει γίνει και πολλές νέες τεχνολογίες είναι στη θέση τους. Αυτή τη στιγμή, η Apple οριστικοποιεί τις τελευταίες λεπτομέρειες και εργάζεται πυρετωδώς για την πρώτη παρουσίαση του iOS 8 στη WWDC 2014, καθώς και για την πρώτη iOS 8 beta που πιθανότατα θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά. Ορισμένα χαρακτηριστικά ίσως δεν έχουν αποκαλυφθεί ή ανακοινωθεί ακόμη, ενώ κάποια από τα παραπάνω μπορεί να μη φτάσουν στην τελική έκδοση, αναβάλλοντας την εμφάνισή τους για κάποια μελλοντική αναβάθμιση του iOS. Ίσως, βέβαια, να μην τα δούμε και ποτέ.

Όπως πάντα, θα σας ενημερώνουμε για ο,τι νεότερο. Περιμένουμε τις απόψεις σας!


[via]
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger