Samsung Gear Fit Review

26 Μαΐου 2014

Μια κατηγορία gadget η οποία δείχνει να προκαλεί αρκετό ενδιαφέρον στο αγοραστικό κοινό, είναι τα wristbands, τα ειδικά ηλεκτρονικά βραχιόλια τα οποία αναλαμβάνουν κυρίως τη γυμναστική σας αλλά και μια σειρά από άλλες δυνατότητες, πολλές φορές σε συνεργασία με το smartphone σας.

Η Samsung ως γνωστόν, της αρέσει να πειραματίζεται με διαφόρων ειδών gadget και form factors, με το Galaxy Note να είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τέτοιων κινήσεων. Φυσικά η Κορεατική εταιρεία δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη συγκεκριμένη αγορά η οποία δεν προσελκύει ακόμα το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν τα έξυπνα ρολόγια, με την προοπτική αυτό όμως να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Το Gear Fit παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Βαρκελώνη μαζί με τα δύο νέα smartwatches της εταιρείας, και αμέσως συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα. Είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε για αρκετές ημέρες το Gear Fit και να δούμε όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του αλλά κυρίως το τι θέση έχουν τέτοιου είδους gadget στη ζωή μας.


Σχεδιασμός

Το Gear Fit τραβάει τα βλέμματα εξαιτίας του πολύ όμορφου σχεδιασμού του ο οποίος στηρίζεται στην κυρτή Super AMOLED οθόνη αφής 1.84 ιντσών που βλέπουμε για πρώτη φορά σε wristband. Το σχήμα της όπως θα περιμένατε είναι αρκετό άνετο για το χέρι και βολεύει αρκετά στο χειρισμό της συσκευής και ειδικότερα σε συγκεκριμένες λειτουργίες όπως αυτή της μέτρησης καρδιακών παλμών.


Δημοσιευμένη Εικόνα

Σε συνδυασμό με το ελάχιστο βάρος (μόλις 27 γραμμάρια), το Gear Fit μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα και στο αριστερό και στο δεξί χέρι ενώ υποστηρίζει το πρότυπο IP67 κάτι που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό και στη σκόνη. Όσον αφορά το νερό όπως ισχύει κάθε φορά, αναφερόμαστε σε γλυκό νερό αφού η αδιαβροχοποίηση του Fit αφορά πιο «ελαφριές» καταστάσεις και σε καμία περίπτωση θαλασσινό νερό αφού ως γνωστόν το αλάτι δεν αγαπά τα gadgets. Έτσι θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς φόβο κάτω από βροχή και να ξεπεράσετε εύκολα το σοκ αν πέσει νερό πάνω του ή σας πέσει στην τουαλέτα, κάτι που είναι σύνηθες όπως αναφέρουν τελευταίες έρευνες.


Το λουράκι έχει ικανοποιητικό σχεδιασμό χωρίς να εντυπωσιάζει, ενώ μπορείτε εύκολα να το αλλάξετε με ένα άλλο διαφορετικού χρώματος, με τη Samsung να υπόσχεται ακόμα περισσότερα σχέδια.


Στα πλάγια της συσκευής βρίσκεται και το μοναδικό πλήκτρο, το οποίο μπορούμε να «προγραμματίσουμε» ώστε να ανοίγει συγκεκριμένη εφαρμογή στο Gear Fit μας όταν το πατήσουμε δύο φορές. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε με διπλό πάτημα να ανοίγουμε πολύ γρήγορα την εφαρμογή για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών η άλλη λειτουργία της συσκευής.

Specs

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία gadget, τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία εκτός και αν επηρεάζουν την εμπειρία χρήσης. Η Samsung μπόρεσε πάντως να κάνει το Gear Fit ένα αρκετά δυνατό wristband αφού μπόρεσε να χωρέσει στο εσωτερικό του μονοπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στο 1 GHz.

Κάτω από το Gear Fit βλέπουμε τις επαφές, πάνω στις οποίες συνδέεται ένα ειδικό αξεσουάρ που υπάρχει στη συσκευασία, προσθέτοντας μια microUSB θύρα, μέσω της οποίας μπορούμε να φορτίσουμε τη συσκευή ή να τη συνδέσουμε με τον υπολογιστή. Σίγουρα πάντως ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι και ο πιο πρακτικός, και θα προτιμούσαμε είτε να υπήρχε εξ’ αρχής η microUSB θύρα πάνω στο Fit (κάτι που θα επηρέαζε όμως σημαντικά τον όμορφο σχεδιασμό) ή ακόμα καλύτερα η όλη διαδικασία φόρτισης να γίνεται ασύρματα.


Δημοσιευμένη Εικόνα

Εκεί δίπλα βρίσκεται και ο αισθητήρας μέτρησης καρδιακών παλμών, ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας. Όσον αφορά τους αισθητήρες έχουμε ακόμα επιταχυνσιόμετρο αλλά και γυροσκόπιο.


Ο αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται στα 4 GB (ενώ υπάρχει ακόμα υποστήριξη Bluetooth 4.0 LE για σύνδεση του Gear Fit με το smartphone σας, φτάνει αυτό να είναι ένα από τα υποστηριζόμενα μοντέλα της Samsung και όχι κάποιας άλλης εταιρείας.

Συγκεκριμένα το Gear Fit είναι σε θέση να συνδεθεί με τα εξής μοντέλα κινητών τηλεφώνων της Samsung: Galaxy S5, Galaxy Grand 2, Galaxy Note 3, Galaxy Note 3 Neo, Galaxy Note 2, Galaxy S4, Galaxy S3. Galaxy S4 Zoom, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 mini, Galaxy Mega 6.3, Galaxy Mega 5.8, Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Galaxy NotePRO (12.2) και Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4)

Χρήση

Οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ότι στην ονομασία της συσκευής δεν περιλαμβάνεται η λέξη Galaxy, λέξη που χρησιμοποιεί η Samsung για όλα τα προϊόντα της που στηρίζονται στην πλατφόρμα του Android. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού το λογισμικό του Gear Fit στηρίζεται στο Tizen, την πλατφόρμα που έχει κατασκευάσει η Samsung σε συνεργασία με την Intel, με το συγκεκριμένο gadget να είναι ένα από τα πρώτα στα οποία βλέπουμε μια από τις μορφές που μπορεί να πάρει ανάλογα την κατηγορία που ανήκει η συσκευή.

Πρακτικά δεν βλέπουμε κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα από την υιοθέτηση αυτής της λύσης πάντως τα μενού με βάση και τον περιορισμό του μεγέθους είναι εύκολα στην ανάγνωση ενώ η απόκριση κατά την πλοήγηση στα μενού είναι απροβλημάτιστη.


Δημοσιευμένη Εικόνα

Στα βασικά χαρακτηριστικά της συσκευής περιλαμβάνεται βεβαίως η εμφάνιση της ώρας και της ημερομηνίας, με το χρήστη να μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση αλλά και των στοιχείων που παρουσιάζονται στην οθόνη μέσα από την αντίστοιχη ρύθμιση. Για παράδειγμα μπορεί να προσθέσει την εμφάνιση του επόμενου ραντεβού του ή την μέτρηση των καρδιακών παλμών καθ’ όλη τη διάρκεια της γυμναστικής του.


Πολύ σημαντική αλλαγή η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσε σημαντικό μειονέκτημα χρήσης της συσκευής, είναι η δυνατότητα εμφάνισης των περιεχομένων της οθόνης σε κάθετη θέση και όχι οριζόντια όπως ίσχυε τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας της συσκευής. Όπως είχαμε δει και στη Βαρκελώνη, το να στρίβεις το χέρι σου για να διαβάσεις αλλά και να χειριστείς την οθόνη αφής, ήταν αρκετά δύσχρηστο, κάτι που η Samsung έλυσε πολύ γρήγορα με firmware update. Υπάρχει πάντα η ρύθμιση για επαναφορά σε οριζόντια εμφάνιση αλλά δύσκολα κάποιος θα τη χρησιμοποιήσει.

Στις ρυθμίσεις ακόμα βλέπουμε επιλογή για το αν ο χρήστης θα φορέσει το Gear Fit στο δεξί ή το αριστερό του χέρι, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η εμπειρία χρήστης του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δε συναντήσαμε πρόβλημα κατά την ανάγνωση της οθόνης σε εξωτερικό χώρο, όπως γίνεται στα περισσότερα smarpthones.

Σε περίπτωση που συνδέσετε το Gear Fit με το smartphone σας, έχετε στη διάθεση σας μια ακόμη επιλογή μέσω της οποίας σε περίπτωση που χάσετε το κινητό σας, μπορείτε να στείλετε εντολή από το Fit έτσι ώστε αυτό να ξεκινήσει να «χτυπάει» αρκετά δυνατά, κάνοντας πιο εύκολο τον εντοπισμό του

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τη συσκευή αφορούσε το πότε ακριβώς η οθόνη θα ανάβει και πότε θα κλείνει. Με βάση τις υποσχέσεις της Samsung, θα έπρεπε να ανάβει αυτόματα όταν θα γυρνούσαμε τον καρπό μας για να διαβάσουμε την οθόνη και να κλείνει όταν κάνουμε την αντίστροφη κίνηση. Στις δοκιμές μας αυτή η διαδικασία μας έδωσε την εντύπωση ότι γινόταν τυχαία και ελάχιστες φορές φτάσαμε στο σημείο να κλειδώσουμε την οθόνη όταν εμείς το θελήσαμε.


Αν αποφασίσετε να συνδέσετε το Gear Fit με το κινητό σας, τότε έχετε στη διάθεση σας μια σειρά από επιπλέον ενέργειες όπως την εμφάνιση συγκεκριμένων ειδοποιήσεων, e-mail, ραντεβού αλλά και την αποδοχή/απόρριψη μιας τηλεφωνικής κλήσης. Βέβαια η πολύ μικρή οθόνη της συσκευής δε βολεύει καθόλου στην ανάγνωση μεγάλων κειμένων, κάτι που με το smartphone είναι πολύ πιο άνετο.

Επίσης μπορούμε να το χειριστούμε ως χειριστήριο για τη μουσική που έχουμε αποθηκευμένη στο κινητό μας και να αλλάζουμε τα κομμάτια πατώντας τα κατάλληλα πλήκτρα ελέγχου στην οθόνη του, χωρίς να χρειάζεται να βγάλουμε το κινητό από τη τσέπη μας, κάτι που σίγουρα μας βολεύει αρκετά.


Γυμναστική

Όπως με τα περισσότερα αν όχι όλα τα Wristbands, έτσι και το Gear Fit προορίζεται κυρίως για τη γυμναστική σας, παρέχοντας μια σειρά από λειτουργίες οι οποίες επεκτείνονται σημαντικά όταν το συνδέσετε με το Samsung smartphone/tablet σας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δε μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα.

Κοιτώντας τις διαθέσιμες επιλογές άσκησης, βλέπουμε το γνωστό βηματόμετρο το οποίο όπως φανερώνει και η ονομασία του, μπορεί να μετράει τα βήματά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αν και με απόκλιση από τον πραγματικό αριθμό. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης, το Gear Fit σας ενημερώνει παράλληλα και για την απόσταση που έχετε διανύσει αλλά και το πόσες θερμίδες έχετε «κάψει», δίνοντας ένα καλό έναυσμα για ακόμα περισσότερο περπάτημα.


Δημοσιευμένη Εικόνα

Αντίστοιχα, το ίδιο μπορεί να γίνει και αν αποφασίσετε να τρέξετε, με το Gear Fit να αναλαμβάνει το ρόλο του προπονητή μέσω του coach mode με βάση την μέτρηση των καρδιακών σας παλμών, δίνοντας μια εικόνα για το πώς τα πάτε κάνοντας χρήση της δόνησης. Σε αντίθεση με το Galaxy S5 το οποίο διαθέτει παρόμοιο αισθητήρα, το Gear Fit μπορεί να μετρήσει τους καρδιακούς μας παλμούς κατά τη διάρκεια της άσκησής μας χωρίς να χρειάζεται να τη διακόψετε Πάντως ακόμα και έτσι δε θα πρέπει να στηριχτείτε απόλυτα στα αποτελέσματα αφού αυτά θα λέγαμε αποτελούν μια αρκετά κοντινή αλλά όχι ακριβή ένδειξη των καρδιακών σας παλμών.




Η τελευταία αναβάθμιση λογισμικού, έφερε και τη λειτουργία ύπνου η οποία μόλις ενεργοποιηθεί, μπορεί να εμφανίσει στοιχεία για τη διάρκεια του ύπνου σας αλλά και πόση ώρα ήσασταν ακίνητοι φανερώνοντας έναν «ήσυχο» η όχι ύπνο. Μάλιστα αντίστοιχες προτάσεις άλλων εταιρειών προτείνουν διάφορες λύσεις για καλύτερο ύπνο, αναλαμβάνοντας μάλιστα να σας ξυπνήσουν την καλύτερη ώρα.Στο Gear Fit δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες κάτι που δεν εμποδίζει τη Samsung να τις προσθέσει με μελλοντική αναβάθμιση λογισμικού.

Σε όλα τα παραπάνω, η σύνδεση με το smartphone ή το tablet σας κατασκευής Samsung δεν είναι υποχρεωτική όμως κάτι τέτοιο επεκτείνει σημαντικά τη δυνατότητα ανάλυσης και παρακολούθησης της δραστηριότητας σας μέσω του ανανεωμένου S-Health 3.0. Με το συγχρονισμό δεδομένων, έχετε μια καλύτερη εμφάνιση των στατιστικών που αφορούν την άσκηση σας και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που μπορείτε να περάσετε στην εφαρμογή όπως τη διατροφή σας, να σας προτείνει διαφορετικούς τρόπους άσκησης.

Συμπεράσματα

Το Gear Fit έρχεται να ανταγωνιστεί άλλες δημοφιλείς προτάσεις στην αγορά όπως το Jawbone και το Fitbit που όμως και αυτές έχουν περάσει δύσκολες περιόδους με την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων λειτουργίας στα πρώτα μοντέλα που παρουσίασαν. Η εξέλιξη του ανταγωνισμού τον τελευταίο χρόνο είναι αρκετά σημαντική και όχι τόσο στον τομέα του hardware αλλά κυρίως στο λογισμικό και τις δυνατότητες που αυτό δίνει για ανάλυση των δεδομένων.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η πρώτη προσπάθεια της Samsung στα «ηλεκτρονικά βραχιόλια γυμναστικής» κρίνεται επιτυχημένη με βάση τον πολύ όμορφο σχεδιασμό και τις δυνατότητες του Gear Fit που όμως δε φτάνουν ακόμα στο επίπεδο του ανταγωνισμού.

Σημαντική θεωρείται η απουσία υποστήριξης σύνδεσης με συσκευές πέρα της Samsung, κάτι που περιορίζει σημαντικά το διαθέσιμο κοινό το οποίο μπορεί να προμηθευτεί τη συσκευή. Έτσι πολύ δύσκολα κάποιος που δεν διαθέτει κάποιο από τα υποστηριζόμενα tablets ή smartphone, θα προχωρήσει στο να καταβάλει τα €199 τα οποία ζητά η Samsung, ξέροντας ότι δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του.

Αντιθέτως, ο κάτοχος μιας από τις υποστηριζόμενες συσκευές που θέλει να πειραματιστεί με τη συγκεκριμένη κατηγορία gadget, το πιθανότερο είναι να επιλέξει το Gear Fit εξαιτίας της άριστης συνδεσιμότητας και υποστήριξης που προσφέρει με τη συσκευή του.


Μας άρεσε

  • Σχεδιασμός
  • Άνετο στο φόρεμα
  • Πλοήγηση
  • Αδιάβροχο
  • Αποσπώμενο λουράκι
Δε μας άρεσε
  • Αυτονομία
  • Φόρτιση μέσω σύνδεσης με αντάπτορα
  • Τιμή
  • Περιορισμένες δυνατότητες λογισμικού
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger