Sony Xperia Z2 Review

21 Μαΐου 2014

Η πρώτη μας επαφή με το Sony Xperia Z2 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη. Τότε διαπιστώσαμε ότι σε σχέση με το Xperia Z1, τη ναυαρχίδα της εταιρείας, τουλάχιστον για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δεν έφερνε πολλά νέα πράγματα από άποψη σχεδιασμού.


Κοιτάζοντας όμως τώρα τη συσκευή με μεγαλύτερη προσοχή, διαπιστώσαμε ότι οι όποιες αλλαγές κάνουν τη διαφορά στα σημεία, ενώ συντελούν και στο στοιχείο που για χάρη ευκολίας ονομάζουμε “future-proof”, και έχει να κάνει με τις δυνατότητες της συσκευής να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος -σε κάποιο βαθμό- όπως για παράδειγμα είναι η δυνατότητα λήψης video 4K αλλά και τα 3GB RAM.

Η εταιρεία έχει κάνει βελτιώσεις από το λογισμικό έως στο σασί, και από τον τομέα του ήχου στον τομέα της οθόνης, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιεί διαφορετικής τεχνολογίας panel. Το Sony Xperia Z2, δείχνει όμοιο με το Z1, είναι όμως στην ουσία μία άλλη συσκευή.




Αισθητική – Ποιότητα κατασκευής

Όπως κάθε ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας που παρουσιάστηκε μετά το επιτυχημένο Xperia Z, έτσι και το Xperia Z2 βασίζεται στον γνωστό OmniBalance σχεδιασμό της Sony. Σε αντίθεση με το Xperia Z, και ακολουθώντας τη λογική της εταιρείας με το Xperia Z1, το Z2 είναι κατασκευασμένο από δύο βασικά υλικά, τουλάχιστον όσο αφορά στο εξωτερικό. Μέταλλο και γυαλί. Ο συνδυασμός είναι αρτιότερος από ποτέ, και θα τολμούσαμε να πούμε ότι η Sony έχει τελειοποιήσει την συναρμολόγηση και τον τρόπο που τα δύο υλικά, συναντούν το ένα το άλλο στην περίπτωση του Xperia Z2. Δεν βρήκαμε σχεδόν κανένα ψεγάδι.

Στην περίμετρο της συσκευής, υπάρχει αλουμίνιο του οποίου το φινίρισμα μοιάζει πολύ με αυτό στο Sony Xperia Z1, ωστόσο χαρακτηρίζεται από μία διαφορά που αφορά στη “διχρωμία”. Τώρα, το ασημί χρώμα βρίσκεται στο κέντρο -στο γέμισμα- με το σκούρο χρώμα να μετακομίζει από το κέντρο, που το είχαμε γνωρίσει στο Xperia Z1, στο πάνω και κάτω μέρος του αλουμινένιου πλαισίου, και στα σημεία που συναντιέται με το γυαλί. Η αλλαγή δεν είναι κάτι το σημαντικό, απλώς είναι ένα σημείο διαφοροποίησης σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Τόσο στη πρόσοψη όσο και στο πίσω μέρος έχουμε ανθεκτικό, scratch-proof γυαλί, το οποίο συντελεί θετικά στην γενικότερη αίσθηση ποιότητας που το διακρίνει.



Δημοσιευμένη Εικόνα

Είναι ένα υλικό που μας αρέσει πολύ όταν χρησιμοποιείται στο πίσω μέρος, ωστόσο έχει και αυτό αρνητικά, όπως ότι γεμίζει δαχτυλιές και… σπάει (παρόλο που είναι πολύ ανθεκτικό σε πτώσεις, τύπου Gorilla Glass ή DragonTrail, είναι εύκολα κατανοητό ότι αν το κινητό πέσει σε ακανόνιστη επιφάνεια στο έδαφος, το πιθανότερο είναι να δείτε το γυαλί να σπάει). Πρόκειται για μία πολύ ωραία σε αίσθηση συσκευή όταν τη κρατάς, ωστόσο η σχεδίαση δεν είναι τόσο φιλική με το σχήμα της παλάμης όσο αυτή που προσφέρει το HTC One (M8). Παρόλα αυτά, αν και με το HTC One (M8) παίζει… ξύλο σε ποιότητα κατασκευής ή σε αισθητική, σε σχέση με το Galaxy S5 προτιμούμε κατά πολύ το Xperia Z2.

Όπως αναφέραμε, το μεταλλικό πλαίσιο συνδυάζεται εξαιρετικά με το γυαλί ωστόσο ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το Xperia Z2 –όπως και το Z1- σε σχέση με την πλεινότητα του ανταγωνισμού είναι ότι ικανοποιεί τις προδιαγραφές IP58, και αυτό σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στη σκόνη και στο νερό, σε βάθος έως και 1 μέτρο για 30 λεπτά περίπου (αν τύχει να το βάλετε στο νερό, να σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει τα καπάκια πολύ, πολύ καλά). Όλες οι υποδοχές, εκτός από μία, καλύπτονται από ειδικά flaps που εμποδίζουν το νερό να εισέλθει στο εσωτερικό της κατασκευής. Στην αριστερή πλευρά έχουμε ένα μεγάλου μεγέθους καπάκι για την υποδοχή microUSB και την υποδοχή για τη κάρτα microSIM.


Στην περίπτωση του Xperia Z1, είχαμε δύο μικρότερου μεγέθους καπάκια ή καλύμματα, ωστόσο ο τρόπος που άνοιγαν δεν ήταν και ο καλύτερος –οι εγκοπές ήταν δίπλα ή μία στην άλλη- με αποτέλεσμα όταν ήθελες να ανοίξεις το ένα καπάκι, για να φορτίσεις για παράδειγμα το κινητό, να τύχαινε πολλές φορές να ανοίξεις και το… διπλανό. Οπότε η Sony, τοποθέτησε ένα μεγαλύτερου μεγέθους καπάκι. Ούτε αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός, με την έννοια ότι έχεις πρόσβαση και στις δύο υποδοχές πάντα, ωστόσο δεν νομίζουμε ότι είναι κάτι που αξίζει να επικεντρωθούμε αφού έχει μικρή σημασία.


Στη δεξιά πλευρά, υπάρχει ένα ακόμη καπάκι για την υποδοχή microSD. Πιο κάτω, έχουμε το κλασσικό, στρογγυλό πλήκτρο –σήμα κατατεθέν- των συσκευών Xperia, τον volume rocker και πιο κάτω το πλήκτρο για το κλείστρο της κάμερας. Όσο αφορά στο πλήκτρο για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, σε σχέση με αυτό του Xperia Z1 είναι κάπως ασαφές σε αίσθηση, ενώ δεν έχει και το ανάλογο feedback. Στο Xperia Z1 μας άρεσε πολύ περισσότερο η αίσθηση του και η Sony πρέπει να το επαναφέρει κατά την άποψη μας.

Στο κάτω μέρος, παρατηρούμε δύο οπές για να περάσετε… κάποιο κορδόνι ή λουράκι καθώς και τρεις πόρους, που αφορούν στο μικρόφωνο. Να σημειώσουμε ότι η συσκευή υποστηρίζει τεχνολογία Noise Cancelling, και η εμπειρία με ένα ζευγάρι ακουστικών της εταιρείας που υποστηρίζει τη τεχνολογία είναι σχεδόν άριστη. Εκεί λοιπόν που στο Xperia Z1 είχαμε το ηχείο της συσκευής, κάτω από ένα ωραίας αίσθησης πλέγμα στη περίπτωση του Z2 έχουμε τρεις μικρές οπές, αφού τα ηχεία –ναι σωστά διαβάσατε, είναι δύο σε αριθμό- βρίσκονται κατά τα πρότυπα του HTC One, στην πρόσοψη, ένα πάνω και ένα κάτω από την οθόνη, προσφέροντας στερεοφωνικό ήχο. Δεν είναι τόσο δυνατά όσο αυτά του HTC One (M8) -ούτε όσο αυτά του One Max ή του περσινού One- είναι όμως το επόμενο καλύτερο σύστημα ήχου σε απόδοση που έχουμε συναντήσει σε συσκευή του είδους.



Στην πρόσοψη, πέρα από τους διάφορους αισθητήρες, έχουμε μία κάμερα για βιντεοκλήσεις στα 2 Megapixels που προσφέρει δυνατότητα λήψης video ανάλυσης 1080p. Στο πάνω μέρος της κατασκευής, έχουμε ακάλυπτη την υποδοχή για τα ακουστικά/ hands-free ενώ παραδίπλα παρατηρούμε ένα ακόμη πόρο μικροφώνου. Μέσα στο ηχείο/ ακουστικό υπάρχει ένα LED flash επίσης, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα το είδος της ειδοποίησης.

Στο πίσω μέρος, στο οποίο όπως αναφέραμε κυριαρχεί το γυαλί, βρίσκουμε τη βασική κάμερα, η οποία συνοδεύεται από LED flash, και της οποίας οι προδιαγραφές είναι όμοιες με εκείνης που εντοπίζεται στα Xperia Z1 ή Xperia Z1 Compact. Παρόλα αυτά, μόνο το Xperia Z2 προσφέρει δυνατότητα λήψης video ανάλυσης 4K.

Όσο αφορά στις διαστάσεις, το Sony Xperia Z2 δεν διαφέρει πολύ από το Xperia Z1, παρόλο που ενσωματώνει οθόνη μεγαλύτερη κατά 0.2 ίντσες. Οι διαστάσεις του είναι 146.8 x 73.3 x 8.2 χιλιοστά και ζυγίζει 163 γραμμάρια. Το Xperia Z1 είχε διαστάσεις 144 x 74 x 8.5 χιλιοστά και το βάρος του ήταν 170 γραμμάρια. Οι διαφορές είναι λοιπόν ανεπαίσθητες και δεν φαίνονται, ιδιαίτερα στο… χέρι. Παρόλα αυτά στο μάτι, η μεγαλύτερη οθόνη κάνει τη διαφορά προς το καλύτερο, διαφορά που γίνεται εντονότερη κατά την παρακολούθηση ταινιών ή κατά το gaming. Είναι κατά πολύ ανώτερη από αυτή του Z1.

Οθόνη

Στην πρόσοψη, κυριαρχεί η οθόνη Triluminos των 5.2 ιντσών ανάλυσης Full HD (1080 x 1920 pixels). H τεχνολογία του panel είναι LCD IPS, αλλαγή σημαντική σε σχέση το panel τεχνολογίας TFT που χρησιμοποιεί η εταιρεία στο Z1. Η πυκνότητα των εικονοστοιχείων ανά ίντσα είναι 424ppi, επομένως σε σχέση με το Z1 παρουσιάζεται ελαφρώς μειωμένη (441ppi), ωστόσο με γυμνό μάτι η διαφορά είναι ακατόρθωτο να διαπιστωθεί. Όπως αναφέραμε χρησιμοποιείται η τεχνολογία Triluminos αλλά και η τεχνολογία X-Reality for Mobile ενώ για πρώτη φορά σε κινητό η Sony, χρησιμοποιεί και τη τεχνολογία Live Color LED, με τη βοήθεια της οποίας τα χρώματα παρουσιάζονται ακόμα πιο κορεσμένα, πιο ζωντανά.

Η χρήση της τεχνολογίας X-Reality for Mobile αν και δεν επιβάλλεται -μπορείτε να την απενεργοποιήσετε από τις γενικές ρυθμίσεις- συντελεί ώστε τα χρώματα να είναι πιο ζωντανά όταν βλέπετε ταινίες ή βίντεο ή ακόμα και όταν βλέπετε φωτογραφίες στο κινητό. Προσφέρεται η δυνατότητα να αυξήσετε την ευαισθησία της για να λειτουργεί καλύτερα όταν φοράτε γάντια ενώ δεν απουσιάζει η δυνατότητα επέμβασης στην ισορροπία λευκού.



Δημοσιευμένη Εικόνα

Η οθόνη είναι πολύ καλή, με χτυπητά χρώματα και σχετικά καλή αντίθεση, αλλά θα θέλαμε να είναι λίγο τουλάχιστον πιο φωτεινή, ώστε η εργασία υπό το φως του ήλιου να είναι πιο άνετη. Το μαύρο είναι αρκετά καλό ενώ και το λευκό χρώμα παρουσιάζεται όπως πρέπει, αν και λίγο πιο ζεστό από το φυσιολογικό. Όσο αφορά στις αντανακλάσεις, παρουσιάζονται έντονες υπό ορισμένες συνθήκες και αυτό εν' μέρη οφείλεται και στην φωτεινότητα της οθόνης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μετράει είναι ότι η Sony, όσο αφορά στην οθόνη έκανε ένα σημαντικό βήμα με το Xperia Z2, αφού τα περισσότερα από τα προβλήματα του παρελθόντος, τα οποία παρέμεναν έως στο Z1, έχουν εξαλειφθεί. Η οθόνη είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα στοιχεία της ναυαρχίδας της Ιαπωνικής εταιρείας και τολμούμε να πούμε ότι είναι από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε δει φέτος σε κινητό και θα λέγαμε ότι είναι ένας αξιόλογος εκπρόσωπος της τεχνολογίας LCD απέναντι στην πολύ καλή οθόνη AMOLED του Galaxy S5 (στο video που παραθέτουμε, βάλαμε την οθόνη του Z2 δίπλα στου S5 και δεν το πιστεύαμε ότι η χρωματική απόδοση ήταν σχεδόν εφάμιλλη, επειδή προφανώς και η Samsung κινήθηκε προς τον... ρεαλισμό, περιορίζοντας τις υπερβολές του παρελθόντος). Πιστεύουμε πάντως, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης από πλευράς Sony.

Hardware – Επιδόσεις

Το Sony Xperia Z2 βασίζεται στο Qualcomm Snapdragon 801 system-on-chip (MSM8974AB), που αποτελεί μία ταχύτερη έκδοση του γνωστού SoC Snapdragon 800, το οποίο διαθέτει τέσσερις πυρήνες Krait 400 χρονισμένους στα 2.3GHz και μεταξύ άλλων διαθέτει και υψηλότερα χρονισμένο υποσύστημα γραφικών (Adreno 330). To chipset είναι ταχύτατο, ωστόσο όχι τόσο γρήγορο όσο το MSM8974AC που “φοράει” το Samsung Galaxy S5 που χρονίζεται στα 2.5GHz. Η διαφορά πάντως στην πράξη είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή.

Σε αντίθεση με τις ναυαρχίδες με παρόμοιο μέγεθος οθόνης, το Xperia Z2 έχει 3GB RAM και όχι 2GB, όπως έχει το HTC One (M8) ή το Galaxy S5, χαρακτηριστικό που είναι μάλλον προτιμότερο από την υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας (και για λόγους που αφορούν στο “future-proof” στοιχείο). Ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος 16GB ωστόσο με τη χρήση κάρτας μνήμης microSD, ο χρήστης μπορεί να τον επεκτείνει έως και κατά 128GB, πράγμα πολύ σημαντικό. Κατά τα άλλα, το Xperia Z2 έχει WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 4.0, NFC, DLNA, WiFi Direct, WiFi hotspot, MHL 3.0, GPS (A-GPS και Glonass), υποστηρίζει USB on-the-go και USB host και διαθέτει ραδιόφωνο. Φυσικά, είναι συμβατό με την πλειονότητα των δικτύων 4G LTE.


Δημοσιευμένη Εικόνα    Δημοσιευμένη Εικόνα


Η απόδοση του Sony Xperia Z2, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αψεγάδιαστη, χωρίς lag και χωρίς καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, αν φορτώσετε το UI με widgets στις “οθόνες” και χρησιμοποιήσετε “ζωντανή ταπετσαρία” το πιθανότερο είναι να διαπιστώσετε μικρή υστέρηση, εδώ και εκεί. Όχι τίποτα το σπουδαίο, που θα σας “χαλάσει” πάντως. Η πλοήγηση στο Internet είναι ταχύτατη και στρωτή, η αναπαραγωγή ακόμα και video… 4Κ ομαλή ενώ το gaming είναι απλώς απολαυστικό με το μηχανάκι της Sony.

Στον τομέα του ήχου, η Sony έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι έπρεπε τα ηχεία να αδιαβροχοποιηθούν. Προσφέρουν αρκετά ποιοτικό ήχο, με επαρκή ένταση –δεν είναι τόσο δυνατά όσο του HTC One (M8) ή του απλού HTC One- ενώ κάποιο ελαφρύ «μπούκωμα» μάλλον οφείλεται σε λόγους αδιαβροχοποίησης. Η πλειονότητα των χρηστών δεν θα παραπονεθούν πιστεύουμε στον συγκεκριμένο τομέα. Ο ήχος είναι στερεοφωνικός και έρχεται απευθείας στο… πρόσωπο με αποτέλεσμα η εμπειρία κατά την ακρόαση μουσικής ή κατά την αναπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών να ανεβαίνει επίπεδο. Με κορυφαίο στο συγκεκριμένο τομέα το HTC One (M8) και τα... αδέρφια του, το Xperia Z2 είναι το αμέσως… επόμενο αν θέλετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία από το σύστημα ήχου σε μία τέτοια συσκευή.



Όσο αφορά στην αυτονομία, το Sony Xperia Z2 εξοπλίζεται με μπαταρία 3200mAh. Με την λειτουργία STAMINA ενεργοποιημένη και με το κινητό σε λειτουργία ανά τακτά διαστήματα - με συνεχείς ειδοποιήσεις, με YouTube video, με ολοήμερο έλεγχο σε email, με συχνές επισκέψεις στο Facebook – θα σας βγάλει σίγουρα τη μέρα. Αν είστε περισσότερο συντηρητικοί –και βάλετε στο αυτόματο την οθόνη επίσης- τότε θα σας κρατήσει αρκετά περισσότερο, μιάμιση μέρα, ίσως και δύο. Στο τομέα της αυτονομίας, το Xperia Z2, δεν διαφέρει και πολύ από τα LG G2 ή Samsung Galaxy S5.

Κάμερα

Η κάμερα, όσο αφορά στις προδιαγραφές δεν διαφέρει, τουλάχιστον στα… χαρτιά, σε σχέση με αυτή που διαθέτει το Xperia Z1 ή το Xperia Z1 Compact. Επομένως έχουμε να κάνουμε με τον γνωστό αισθητήρα Exmor RS ανάλυσης 20.7 Megapixels, ο οποίος συνεπικουρείται από σύστημα φακών G Lens και τον επεξεργαστή BIONZ ενώ προσφέρεται σταθεροποιητής εικόνας, αν και ψηφιακός, καθώς και δυνατότητα χρήσης HDR. Η κάμερα συνοδεύεται από LED flash, καλής σχετικά απόδοσης. Η διαφορά εντοπίζεται κυρίως στο ότι με το Xperia Z2 υπάρχει η δυνατότητα να τραβήξετε video ανάλυσης 1080p στα 60fps, 720p στα 120fps (ότι πρέπει για slo-mo videos) αλλά και 2160p (4K) με 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Η ποιότητα video σε όλες τις περιπτώσεις είναι πολύ καλή, αλλά σε ανάλυση 2160p περνάμε σε άλλο… επίπεδο.



Δημοσιευμένη Εικόνα

Όσο αφορά στα αποτελέσματα των φωτογραφιών, θα λέγαμε ότι συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα που μπορείτε να έχετε με μία συσκευή του είδους. Οι φωτογραφίες διακρίνονται από ωραία χρώματα, είναι αρκετά φωτεινές (όχι τόσο φωτεινές σε κάποιες περιπτώσεις όσο αυτές του Galaxy S5, ενώ παρατηρήσαμε ότι στο S5 είναι περισσότερο "crisp"), προσφέρουν αρκετή λεπτομέρεια ενώ και ο θόρυβος παρουσιάζεται μειωμένος. Δεν παρατηρήσαμε κάποια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα αρχεία που έχουμε λάβει στο παρελθόν από το Xperia Z1 και Xperia Z1 Compact πάντως. Έχουμε να κάνουμε με φωτογραφίες ίδιου επιπέδου, αν και μία προσεκτικότερη ματιά δείχνει ότι η Sony βελτίωσε ελαφρώς κάποια πράγματα, με το “image processing” να είναι λιγότερο επιθετικό και επομένως τα αρχεία να έχουν λίγη περισσότερη πληροφορία, λίγο καλύτερη αντίθεση και ανεπαίσθητα πιο ζωντανά χρώματα.



Στο λογισμικό της κάμερας παρατηρούνται ορισμένες διαφορές, ωστόσο περιορίζονται σε δύο αποκλειστικές εφαρμογές, που έχει το Xperia Z2 σε σχέση με το Z1, και αυτές δεν είναι άλλες από την εφαρμογή λήψης video ανάλυσης 4K και την εφαρμογή Video Timeshift. Κατά τα άλλα έχουμε το ίδιο ακριβώς μενού και δυνατότητες. Υπάρχει δυνατότητα χρήσης της λειτουργίας SuperiorAuto+, με τη βοήθεια της οποίας αυτοματοποιείται η διαδικασία λήψης.



Το λογισμικό επιλέγει αυτόματα τις διάφορες ρυθμίσεις που απαιτούνται ανάλογα τις συνθήκες φωτισμού ή το είδος του αντικειμένου (π.χ αν κινείται, αν πρόκειται για έγγραφο κ.λπ) ώστε να προσφέρει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η χρήση της τεχνολογίας συστήνεται για όσους δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με τις πολλές ρυθμίσεις. Το αρνητικό είναι ότι με τη χρήση της λειτουργίας SuperiorAuto+, οι λήψεις σας περιορίζονται στα 8.0 Megapixels. Επίσης μόνο σε αυτή την ανάλυση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πολλές επιλογές σκηνής που προσφέρει η Sony (συνολικά μαζί με τις επιλογές σκηνής για video πρέπει να είναι πάνω από 30). Μόνο εφόσον ενεργοποιήσετε την χειροκίνητη λειτουργία μπορείτε να απολαμβάνεται όλη την ανάλυση του αισθητήρα (20.7 Megapixels σε κάδρο 4:3 ή 15.5 Megapixels σε κάδρο 16:9).

Επίσης μόνο εφόσον επιλέξετε ανάλυση 8.0 Megapixels μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον σταθεροποιητή εικόνας ή τη λειτουργία HDR, πράγμα που εν’ μέρη είναι απογοητευτικό. Όσο αφορά στη λειτουργία video μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σταθεροποιητή εικόνας, ωστόσο η χρήση της λειτουργίας HDR δεν είναι δυνατή στα 1080p με 60fps.


Όσο αφορά στις εφαρμογές που έχετε στη διάθεση σας, υπάρχουν οι Βίντεο TimeShift (τραβάει video στα 720p/120fps για την εφαρμογή αργής κίνησης), Βίντεο 4K (video σε ανάλυση 2160p), Αποεστίαση Φόντου (για να πετύχετε θόλωμα φόντου), Εφέ AR (εφέ επαυξημένης πραγματικότητας με πεταλούδες, δεινόσαυρους, ενυδρείο κ.ά), Δημιουργικό εφέ (εφέ σε πραγματικό χρόνο τύπου… Instagram), Info-Eye (τραβάτε φωτογραφία μίας ετικέτας κρασιού ή ενός μνημείου, και έχετε πληροφορίες σχετικά από το Internet), Λήψη TimeShift Burst (μπορεί να τραβήξει πολλές συνεχόμενες φωτογραφίες, 30 πριν το πάτημα του κλείστρου και 30 μετά το πάτημα του κλείστρου για να διαλέξετε τη καλύτερη), Social Live (μπορείτε να μεταδώσετε απευθείας video στο προφίλ σας στο Facebook), Sweep Panorama (για να δημιουργήσετε πανοραμικές φωτογραφίες) κ.ά.





Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να επισημάνουμε το εξής. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, το είχαμε διαπιστώσει στο Sony Xperia Z και τώρα το ξανασυναντούμε και στο Xperia Z2: το κινητό υπερθερμαίνεται όταν ενεργοποιείται η κάμερα με στόχο να τραβήξετε video 4Κ μετά από λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα να κλείνει την εφαρμογή. Όπως είπαμε το έχουμε ξανασυναντήσει, και το πρόβλημα διορθώθηκε πολύ απλά και εύκολα με μία αναβάθμιση στο λογισμικό.



Λογισμικό και δυνατότητες

Στον τομέα του λογισμικού, έχουμε το γνωστό περιβάλλον χρήσης της Sony, προσαρμοσμένο στο Android 4.4.2 KitKat. Πρόσφατα το Xperia Z1 αναβαθμίστηκε σε αυτή την έκδοση, οπότε δεν έχουμε πολλά διαφορετικά πράγματα να αναφέρουμε. Από την οθόνη κλειδώματος ο χρήστης έχει πρόσβαση στη λειτουργία της κάμερας ή στο Google Now. Επίσης, με διπλό tap στην οθόνη, και εφόσον το κινητό είναι σε stand-by mode, ο χρήστης μπορεί να το ενεργοποιήσει (αυτό το χαρακτηριστικό δεν προσφέρεται στο Z1).

Η εμφάνιση του UI δεν έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο η Sony έχει βελτιστοποιήσει λειτουργίες και έχει προσθέσει μικρά πραγματάκια εδώ και εκεί για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Μπορείτε να προσθέσετε πολύ εύκολα “οθόνες” στο UI, να προσθέσετε εφαρμογές ή widgets, ενώ παρέχεται η δυνατότητα να αλλάξετε ταπετσαρίες ή ακόμα και themes. Μάλιστα η Sony δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να κατεβάσει περισσότερα themes στο κινητό του, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή. Το status bar έχει αλλάξει, με την έλευση του Android 4.4.2 KitKat, και ο χρήστης μπορεί να προσθέσει έως και 16 γρήγορες ρυθμίσεις (Quick Toggles), που με παρατεταμένο πάτημα σε κάθε εικονίδιο, του δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να επέμβει στη ρύθμιση.


Στο περιβάλλον εργασίας με τις εφαρμογές, το οποίο αποτελείται από πάνελ που το καθένα έχει πέντε σειρές από τέσσερα εικονίδια, με swipe προς τα δεξιά –σε οποιοδήποτε πάνελ και αν βρίσκεστε- εμφανίζεται ένα μενού στα αριστερά της οθόνης με διάφορες επιλογές, όπως η αναζήτηση εφαρμογών, η δυνατότητα κατάργησης εφαρμογών, η ταξινόμηση τους με διάφορους τρόπους (π.χ αλφαβητικά) ενώ υπάρχουν και δύο συντομεύσεις για τα Google Play και Sony Select. Με τον ίδιο τρόπο – με swipe προς τα δεξιά – εμφανίζεται ένα panel στις εφαρμογές Άλμπουμ, Ταινίες και Walkman με διάφορες επιλογές (Αρχική Σελίδα, Φάκελοι, Κάμερα, Συσκευές στην περίπτωση του Άλμπουμ, Αρχική Σελίδα, Καλλιτέχνες, Άλμπουμ, Τραγούδια στην περίπτωση της εφαρμογής Walkman κ.ά).

Υπάρχει η δυνατότητα multitasking χρησιμοποιώντας τα Small Apps της Sony (μπορείτε να “σηκώσετε” όσα θέλετε και μπορείτε να λειτουργήσετε παράλληλα, όπως 2ο browser, αριθμομηχανή, σημειώσεις κ.ά). Αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο για τον Task Manager για να αποκτήσετε πρόσβαση στα Small Apps. Από εκεί, έχετε πρόσβαση και στις ανοιχτές εφαρμογές, τις οποίες μπορείτε να κλείσετε και όλες μαζί με το πάτημα ενός πλήκτρου (παράδοξο, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στο Xperia Z1 με την ίδια έκδοση Android).

Στo μενού με τις ρυθμίσεις μπορείτε να επέμβετε σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες τομείς, όπως στον ήχο (έχετε ισοσταθμιστή, διάφορες τεχνολογίες), στην οθόνη (ευαισθησία, ισορροπία λευκού, X-Reality for Mobile), στη διαχείριση ενέργειας (Stamina mode κ.λπ), στη τοποθεσία και στην ασφάλεια, στις επιλογές συνδεσιμότητας (Throw, κατοπτρισμός οθόνης, σύνδεση με χειριστήριο DualShock 3, MirroLink, Windows tethering, NFC, VPN) κ.ά. Γενικώς έχετε πολλές επιλογές για να φέρετε το κινητό στα γούστα και στα μέτρα σας.

Συμπεράσματα

Το Sony Xperia Z2 αποτελεί σίγουρα μία από τις καλύτερες αυτή την εποχή συσκευές από το στρατόπεδο του Android και φλερτάρει με την κορυφή. Στον τομέα της ποιότητας κατασκευής και της επιλογής υλικών, κατά την άποψη μας, μαζί με το νέο HTC One (M8) είναι τα δύο κορυφαία Android smartphones αυτή τη περίοδο. Το πλεονέκτημα, σε σχέση με το HTC One (M8) είναι ότι το Sony επιπλέον είναι και αδιάβροχο. Το μειονέκτημα είναι ότι σε σχέση με το One (M8) δεν "βολεύεται" τόσο ωραία στη παλάμη.

Από άποψη επιδόσεων τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά, και βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες συσκευές του είδους. Επίσης η ύπαρξη 3GB RAM, λειτουργεί θετικά και στον… ψυχολογικό τομέα, όσο αφορά στο στοιχείο «future-proof» ενώ το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη συμβατότητα με κάρτες μνήμης microSD έως και 128GB.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Είναι θετικό το ότι εξοπλίζεται με Android 4.4.2, ωστόσο θα θέλαμε από τη Sony να γίνει λίγο πιο τολμηρή όσο αφορά στη σχεδίαση του UI, το οποίο αν και όμορφο και ωραία στυλιζαρισμένο, έχει μείνει στην ουσία απαράλαχτο εδώ και πολύ καιρό. Παρόλα αυτά, τα εργοστασιακά themes, που μπορεί κάποιος να κατεβάσει, νομίζουμε ότι “γεμίζουν” κατά κάποιο τρόπο το συγκεκριμένο κενό.

Εμφανισιακά σίγουρα διαφοροποιείται από άλλες κατασκευές, ωστόσο θα λέγαμε –όπως αποδείχτηκε και με την έλευση του Xperia ZL2 στην Ιαπωνική αγορά, το οποίο είναι και αυτό αδιάβροχο- ότι η Sony οφείλει να μειώσει το μέγεθος των περιθωρίων γύρω από την οθόνη –ειδικά στα σημεία πάνω και κάτω από αυτή- αφού είναι ένα χαρακτηριστικό που το ζητούν οι χρήστες. Το κινητό, παρά την ύπαρξη της οθόνη των 5.2 ιντσών, όπως απέδειξε η LG, μπορεί να μαζευτεί αρκετά σε διαστάσεις και η Sony έχει την τεχνογνωσία να το κάνει.

Είναι παράδοξο που επιμένει σε μία λογική, που δεν είναι τόσο ελκυστική για τους περισσότερους χρήστες. Ακόμα πάντως και με αυτού του μεγέθους τα περιθώρια, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το Sony Xperia Z2 είναι μία πολύ όμορφη κατασκευή και εξαιρετικά ποιοτική, που θα αναμετρηθεί με τον ανταγωνισμό έχοντας αιχμές του δόρατος τις κορυφαίες επιδόσεις, το μέταλλο, το γυαλί, τον στερεοφωνικό ήχο και την καλύτερη οθόνη σε κινητό που έχει παρουσιάσει η Ιαπωνική εταιρεία έως σήμερα.

Το κόστος της συσκευής είναι €749, όσο δηλαδή περίπου κοστίζουν και οι υπόλοιπες ναυαρχίδες. Μάλλον είναι δύσκολο για τον κάτοχο του Xperia Z1 να βρει λόγους για να δικαιολογήσει την αναβάθμιση της συσκευής του με το Xperia Z2 (ακόμα και αν η οθόνη από μόνη της αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός), ωστόσο οι χρήστες με το Xperia Z ή κάποιες άλλες παρόμοιας απόδοσης συσκευές, μπορούν να έχουν πολύ ψηλά στη λίστα τους το Xperia Z2, αν έχουν στόχο την αναβάθμιση. Είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Sony αυτή τη στιγμή στη κατηγορία, και σίγουρα μία από τις κορυφαίες συσκευές αυτή τη στιγμή στην αγορά. Είναι killer λέμε!


Μας άρεσε
  • Πολύ καλή οθόνη
  • Δύο ηχεία στη πρόσοψη και στερεοφωνικός ήχος
  • Υψηλή ποιότητα κατασκευής
  • Κορυφαίες επιδόσεις, 3GB RAM και συμβατότητα με 128GB microSD
  • Πολύ καλή κάμερα με δυνατότητα video 4Κ
  • Αδιάβροχο
Δε μας άρεσε
  • Μεγάλα περιθώρια γύρω από την οθόνη
  • Υπερθερμαίνεται σε περιπτώσεις (4K video)

Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger