Η Κινέζικη Huawei δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Τη γκάμα των smartphones της εταιρείας μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν μοντέλα που είχαν να επιδείξουν περισσότερα αρετές στο τομέα της
τιμής, και λιγότερο στο τομέα της ποιότητας κατασκευής ή της απόδοσης. Αυτό πάντως, φαίνεται πως έχει ήδη αλλάξει.
Από την περσινή χρονιά κυρίως, η Huawei αποφάσισε να δώσει έμφαση στην υψηλή κατηγορία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων που κατασκευάζει, παρουσιάζοντας το Ascend P6, το οποίο απέσπασε πολλές θετικές κριτικές, μεταξύ των οποίων και τη δική μας. Ένα χρόνο μετά ο διάδοχος του βρίσκεται και στην Ελληνική αγορά και το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να σταθεί ανάμεσα στους τιτάνες των άλλων μεγάλων εταιρειών, σε μια μάχη όπου υπάρχουν λίγοι νικητές και πολλοί χαμένοι.
Το Ascend P7 θεωρείται ως το κύριο παράδειγμα για τις δυνατότητες της Huawei στην κατασκευή ενός smartphone και αποδεικνύει, τουλάχιστον εκ' πρώτης όψεως, ότι έχει τα εχέγγυα να ανταγωνιστεί επάξια τα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας, ενώ επιπλέον θέτει τις βάσεις για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον δεδομένου και των υποσχέσεων που έχουν δώσει κατά καιρούς τα στελέχη της εταιρείας.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Ascend P7, τα οποία θα καθορίσουν και την ετυμηγορία μας, για το αν όντως πρόκειται για μία αξιόλογη πρόταση στην high-end κατηγορία των συσκευών του είδους.
Σχεδιασμός
Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μόλις ακούμε Κινέζο κατασκευαστή, δε θέτουμε ψηλά τον πήχη στους τομείς του σχεδιασμού και της ποιότητας κατασκευής. Με το περσινό μοντέλο, η Huawei μας απέδειξε περίτρανα το αντίθετο, παρουσιάζοντας ένα smartphone το οποίο και στους δύο παραπάνω τομείς μπορούσε να σταθεί επάξια ανάμεσα σε άλλα δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας όπως τα iPhone 5, Galaxy S4 και HTC One.
Δύσκολα αλλάζεις μια επιτυχημένη συνταγή και το Ascend P7 έρχεται να βελτιώσει τα λίγα -ομολογουμένως- κακώς κείμενα του προκατόχού του κάνοντας για ακόμη μια χρονιά επιβλητική τη παρουσία του. Ενδεικτικό είναι ότι η Huawei έχει χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο το γυαλί, το αλουμίνιο και το πολυανθρακικό πλαστικό στη κατασκευή του Ascend P7, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σχεδόν από κάθε άποψη σύνολο.
Το μπροστινό αλλά και το πίσω μέρος, προστατεύονται από Gorilla Glass 3, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του στο χρόνο, παρέχοντας πολύ καλή προστασία απέναντι σε διάφορες... κακουχίες, όπως είναι η γρατσουνιές, και η αντοχή σε -μικρού ύψους- πεσίματα. Περιμετρικά της συσκευής, η χρήση αλουμινίου είναι μια επιλογή την οποία υποστηρίζουμε αφού δίνει ένα όμορφο, και πιο πολυτελή χαρακτήρα στη συσκευή. Στο κάτω μέρος, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει πλαστικό, το οποίο σχηματίζει την ίδια χαρακτηριστική καμπύλη του περσινού μοντέλου. Όπως είχαμε αναφέρει και πέρσι, έτσι και φέτος ο περιμετρικός σχεδιασμός μας θυμίζει αρκετά το iPhone 5/5s, με τα κουμπιά ελέγχου να είναι και αυτά αλουμινένια.
Δεν είναι πολλές οι εταιρείες που μπορούν να υπερηφανευτούν για τη δημιουργία ενός smartphone με πάχος μικρότερο των 7 χιλιοστών, και μάλιστα μπορούμε να τις μετρήσουμε στο ένα χέρι. Η Huawei είναι πάντως σίγουρα μια από αυτές αφού καταφέρνει και πάλι να εντυπωσιάσει δημιουργώντας ένα πλαίσιο για το Ascend P7 με πάχος που δεν ξεπερνάει τα 6.5 χιλιοστά και το οποίο μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του περσινού μοντέλου, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την σημαντική αύξηση στις διαστάσεις της οθόνης. Το συγκεκριμένο πάχος, σε συνδυασμό με το βάρος των 123 γραμμαρίων, το φέρνουν σε πλεονεκτική θέση, σε σχέση με τα υπόλοιπα smartphones που επιδεικνύουν οθόνη 5 ιντσών και άνω, αποτελώντας δείγμα της κατασκευαστικής αρτιότητας της Huawei. Επιπλέον δε συναντήσαμε κανένα πρόβλημα στο κράτημα της συσκευής με το ένα χέρι.
Κοιτώντας τη συσκευή από την αριστερή της πλευρά, δε θα εντοπίσουμε κάτι αφού είναι εντελώς άδεια από θύρες ή πλήκτρα, τα οποία βρίσκονται όλα στο δεξί μέρος. Εκεί συγκεκριμένα θα βρούμε την υποδοχή microSIM, την υποδοχή microSD καθώς και ένα κυκλικό πλήκτρο το οποίο ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τη συσκευή. Τέλος, υπάρχει ένα ενιαίο μεταλλικό πλήκτρο, το οποίο αν το πατήσουμε στις άκρες του, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση του ήχου.
Στο πάνω μέρος υπάρχει η θύρα για τα ακουστικά, μια θέση πολύ πιο ορθολογική από την περσινή απόφαση της Huawei όχι μόνο να την τοποθετήσει στα πλάγια της συσκευής, αλλά και να την καλύψει με ένα δύσκολο στο άνοιγμα μεταλλικό καπάκι (ουσιαστικά είχε και το ρόλο του... εξολκέα για να απασφαλίζετε τις υποδοχές microSIM/ microSD).
Η χαρακτηριστική καμπύλη στο κάτω μέρος του Ascend P6 κατασκευασμένη από πλαστικό, κάνει την εμφάνισή της και στο Ascend P7 με ελάχιστες αλλαγές στο σχεδιασμό, δίνοντας ένα πολύ όμορφο τόνο στη συσκευή.
Το πίσω μέρος όπως είπαμε που καλύπτεται από Gorilla Glass 3, κρύβει ένα μοτίβο, το οποίο αλλάζει εμφάνιση ανάλογα με τη γωνία που πέφτει το φως στο πίσω μέρος της συσκευής. Η θέση της κάμερας αλλά και του flash μας θύμισε αρκετά τα Xperia Z1/Z2 ενώ το λογότυπο της Huawei δεσπόζει ακριβώς στη μέση.
Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε το Ascend P7 ένα από τα πιο όμορφα σχεδιασμένα smartphone της αγοράς, το οποίο μαγνητίζει τα βλέμματα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη για τους αντιπάλους του.
Τεχνικά
Ξεκινώντας την εξερεύνηση στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ascend P7, θα πρέπει να εστιάσουμε στην οθόνη των 5.0 ιντσών, τεχνολογίας IPS LCD, η οποία όπως είπαμε είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του περσινού μοντέλου, το οποίο διέθετε οθόνη 4.7 ιντσών.
Εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση στην υποστηριζόμενη ανάλυση, η οποία από HD (720p) γίνεται πλέον Full HD (1080p), συμβαδίζοντας έτσι με τις αντίστοιχες κορυφαίες προτάσεις άλλων εταιρειών. Η πυκνότητα των εικοστοιχείων ανά ίντσα, διαμορφώνεται στο αρκετά υψηλό νούμερο των 445ppi, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να διακρίνεται τα pixels, με το περιεχόμενο στην οθόνη να δείχνει πεντακάθαρο. Κοιτώντας την οθόνη, μην περιμένετε τα έντονα χρώματα που βλέπουμε σε άλλα smartphones (όπως π.χ στο Xperia Z2 ή στο Galaxy S5). Τα χρώματα δείχνουν πιο «γήινα», ενώ η οθόνη γενικώς χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική γωνία θέαση και επαρκή φωτεινότητα και κοντράστ.
Στο εσωτερικό υπάρχει ο τετραπύρηνος επεξεργαστής HiSilicon Kirin 910T, χρονισμένος στο 1.8GHz, συνοδευόμενος από 2GB RAM αλλά και το υποσύστημα γραφικών Mali-450. Όπως κάνουμε πάντα, τρέξαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα μέτρησης επιδόσεων με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. Κρατήστε το αυτό, αλλά περισσότερα θα αποκαλύψουμε παρακάτω στην ενότητα "Χρήση".
Ο αποθηκευτικός χώρος είναι στα 16GB με τον διαθέσιμο χώρο να υπολογίζεται περίπου στα 11GB. Αν δε σας είναι αρκετά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού μπορείτε να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιώντας μία κάρτα μνήμης microSD.
Το Ascend P7 σε αντίθεση με το περσινό μοντέλο υποστηρίζει κανονικά LTE συνδέσεις και μάλιστα κατηγορίας 4, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να στηριχθείτε πάνω του για πλήρη χρήση της σύνδεσης σας φτάνει να το υποστηρίζει ο πάροχός σας.
Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία GPS δέκτη, NFC, Bluetooth 4.0 αλλά και ραδιοφωνικού δέκτη, με τα ακουστικά να παίζουν το ρόλο της κεραίας. Στο πίσω μέρος εντοπίζουμε και το ηχείο το οποίο έχει ικανοποιητική απόδοση, αν και βεβαίως δεν μπορεί να συγκριθεί σε απόδοση με τη διάταξη ηχείων στο HTC One (M8) ή στο Sony Xperia Z2. Η πλειονότητα των χρηστών πάντως, δεν θα έχει θέμα με το ηχείο.
Κάμερα
Από τα σημαντικότερα σημεία σε ένα smartphone είναι φυσικά η κύρια κάμερα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος μαζί με το LED flash και η οποία στη περίπτωση του Ascend P7 βασίζεται σε αισθητήρα με ανάλυση 13.0 Megapixels. Η Huawei έχει επιλέξει να στηριχτεί στον Exmor RS αισθητήρα της Sony, με διάφραγμα φακού f/2.0 και με τα αποτελέσματα να τη δικαιώνουν αφού όπως μπορείτε να δείτε, η ποιότητα των φωτογραφιών είναι αρκετά καλή, με το θόρυβο να μένει σε ανεκτά επίπεδα. Η εστίαση γίνεται αρκετά γρήγορα (αν και όχι πάντα επιτυχημένα) ενώ αρκετά χρήσιμη είναι η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας ή Full HD video πατώντας δύο φορές στην μία άκρη του πλήκτρου για το volume down. Σημειώστε ότι η λήψη φωτογραφίας στα 13.0 Megapixels γίνεται μόνο σε αναλογία διαστάσεων 4:3.
Κάθε καλό smartphone που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει και δεύτερη κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος για τη διεξαγωγή βιντεοσυζητήσεων ή τη λήψη selfies, που αποτελούν πια και... trend στην εποχή μας. Η ανάλυση της εμπρόσθιας κάμερας ξεπερνά κάθε άλλη που έχουμε δει μέχρι σήμερα αφού για πρώτη φορά βλέπουμε να επιστρατεύεται αισθητήρας 8.0 Megapixels στο εμπρόσθιο μέρος. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υποστήριξη φακού ευρείας γωνίας, η Huawei παρουσιάζει τη δυνατότητα λήψης πανοραμικών selfie φωτογραφιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Και η δεύτερη κάμερα είναι ικανή για Full HD εγγραφή βίντεο και όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω δείγμα, προχωρήσαμε σε ένα συγκριτικό με την κάμερα του Nexus 5, τα αποτελέσματα του οποίου μας εξέπληξαν θετικά. Συγκεκριμένα η αποτύπωση των χρωμάτων θα λέγαμε ότι είναι καλύτερη στο Ascend P7 αν και η απουσία οπτικού σταθεροποιητή δε βοηθά στην απρόσκοπτη λήψη.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα συγκριτικό βίντεο της ποιότητας βίντεο του Ascend P7 δίπλα στο Nexus 5 της LG.
Χρήση
Ως ένα από τα κορυφαία android smartphones της Huawei, το Ascend P7 δε θα μπορούσε να μην ενσωματώνει τη τελευταία έκδοση της πλατφόρμας της Google, Android 4.4.2 KitKat, πάνω από το οποίο η Κινέζικη εταιρεία έχει προσαρμόσει το δικό της γραφικό περιβάλλον.
Το Emotion UI 2.0 όπως το ονομάζει η εταιρεία έρχεται σημαντικά ανανεωμένο, με νέα εικονίδια σε παστέλ χρώματα και όμορφα μενού που είναι εύκολα στην ανάγνωση αλλά και στην πλοήγηση όπου το Ascend P6 μας είχε δημιουργήσει μικρά προβλήματα.
Η Huawei έχει προχωρήσει πάντως σε σημαντικές αλλαγές και προσθήκες, οι οποίες απευθύνονται όχι μόνο για τους «σχετικούς» των smartphone αλλά και για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ενδεικτική είναι η λειτουργία Simply Home μέσω της οποία το περιβάλλον της συσκευής αλλάζει, δίνοντας τη θέση του σε μεγάλα εικονίδια τα οποία περιέχουν τις πιο δημοφιλείς λειτουργίες της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί να δηλώσει αυτός ποια εφαρμογή θα αντιστοιχεί σε κάθε μεγάλο εικονίδιο για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σ’ αυτή.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τις γρήγορες ρυθμίσεις, είναι το αιωρούμενο κουμπί το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή ενός μικρού κύκλου, και μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε πάνω στην οθόνη. Μόλις το πατήσετε μια σειρά από νέα πλήκτρα εμφανίζεται, κάθε ένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη λειτουργία ειδικών συνθηκών θα λέγαμε. Έτσι μπορούμε με το πάτημα της πρώτης επιλογής να καθαρίσουμε αμέσως τη μνήμη της συσκευής κλείνοντας παράλληλα όλες τις ανοιχτές εφαρμογές.
Μια δεύτερη επιλογή ενεργοποιεί τα widgets, μικρές δηλαδή εφαρμογές όπως αριθμομηχανή η οποία μπορεί να βρίσκεται στην επιφάνεια και εμείς να συνεχίζουμε την πλοήγηση στα μενού.
Από το κέντρο ειδοποιήσεων και τις γρήγορες ρυθμίσεις, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία Ultra μπαταρίας η οποία μας θύμισε αρκετά την αντίστοιχη δυνατότητα στο Galaxy S5. Μόλις την ενεργοποιήσουμε, η οθόνη του Ascend P7 γίνεται ασπρόμαυρη, με πολλές λειτουργίες όπως το Bluetooth ή η ασύρματη σύνδεση να απενεργοποιούνται αφού ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία της συσκευής.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που μας άρεσε ήταν η παρουσία του Swype ως το προκαθορισμένο πληκτρολόγιο στο Ascend P7. Για όσους δε γνωρίζουν, το Swype χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό τρόπο πληκτρολόγησης, με το χρήστη να μη σηκώνει το δάκτυλο του το οποίο πρέπει να «σέρνει» από το ένα γράμμα στο άλλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, το Swype μαντεύει συνήθως σωστά τη λέξη που προσπαθεί να πληκτρολογήσει ο χρήστης, κάνοντας πολύ πιο εύκολη και γρήγορη την πληκτρολόγηση σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, το browsing με τον Chrome browser είναι μια απροβλημάτιστη διαδικασία, με πολύ καλή ταχύτητα και απόκριση.
Το Ascend P7 υποστηρίζει και μια σειρά από «χειρονομίες» η αλλιώς gestures, οι οποίες έχουν την ονομασία Motion Control. Έτσι τοποθετώντας το στο τραπέζι με την οθόνη κάτω, το κινητό περνάει στη σίγαση χωρίς να ακουστεί κάποιος ήχος μόλις δεχθείτε κάποια κλήση. Όπως έχουμε δει και από άλλα smartphones, μόλις τοποθετήσουμε τη συσκευή στο αυτί μας κατά τη διάρκεια εισερχόμενης κλήσης, η γραμμή ανοίγει αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε κάτι.
Ρίχνοντας μια ματιά στην εφαρμογή η οποία είναι υπεύθυνη για τις τηλεφωνικές μας κλήσεις, αυτή βλέπουμε να υποστηρίζει τη δυνατότητα εισαγωγής ανεπιθύμητων τηλεφωνικών αριθμών.
Θα πρέπει τέλος να αναφερθούμε και στην αυτονομία της συσκευής με βάση τη μπαταρία των 2.500 mAh η οποία βρίσκεται στο μέσο όρο των περισσοτέρων συσκευών που έχουμε δοκιμάσει χωρίς να εντυπωσιάζει. Σε μια χρονιά όπου όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν να παρουσιάσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις ναυαρχίδες τους, το Ascend P7 μένει πιστό στο δόγμα «μπαταρία για 1 ημέρα» έχοντας ενεργοποιημένες όλες τις λειτουργίες του.
Συμπεράσματα
Το Ascend P7 της Huawei, είναι μια συσκευή που ξεχωρίζει στη κατηγορία τιμής που ανήκει, με την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τον πλούσιο εξοπλισμό, και τον άρτιο σχεδόν σχεδιασμό να κυριαρχούν.
Ο πήχης τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανέβει σημαντικά, με τον καταναλωτή να βομβαρδίζεται από προτάσεις εταιρειών που στη πλειονότητα των περιπτώσεων καλύπτουν και τις ανάγκες του, και τις απαιτήσεις του αλλά και το διαθέσιμο budget του.
Το Huawei Ascend P7 είναι μία ξεχωριστή πρόταση, που έχει πολύ ουσία και παράλληλα πανέμορφο "περιτύλιγμα" (επιβάλλεται η Huawei να βελτιώσει σύντομα το λογισμικό, ώστε η εμπειρία χρήσης να είναι πιο στρωτή πάντως). Αν θέλετε κάτι κομψό, ποιοτικό και συνάμα οικονομικό, είναι σίγουρα ένα κινητό που πρέπει να δείτε από κοντά. Κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, και με τιμή €399.
Μας άρεσε
τιμής, και λιγότερο στο τομέα της ποιότητας κατασκευής ή της απόδοσης. Αυτό πάντως, φαίνεται πως έχει ήδη αλλάξει.
Από την περσινή χρονιά κυρίως, η Huawei αποφάσισε να δώσει έμφαση στην υψηλή κατηγορία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων που κατασκευάζει, παρουσιάζοντας το Ascend P6, το οποίο απέσπασε πολλές θετικές κριτικές, μεταξύ των οποίων και τη δική μας. Ένα χρόνο μετά ο διάδοχος του βρίσκεται και στην Ελληνική αγορά και το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να σταθεί ανάμεσα στους τιτάνες των άλλων μεγάλων εταιρειών, σε μια μάχη όπου υπάρχουν λίγοι νικητές και πολλοί χαμένοι.
Το Ascend P7 θεωρείται ως το κύριο παράδειγμα για τις δυνατότητες της Huawei στην κατασκευή ενός smartphone και αποδεικνύει, τουλάχιστον εκ' πρώτης όψεως, ότι έχει τα εχέγγυα να ανταγωνιστεί επάξια τα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας, ενώ επιπλέον θέτει τις βάσεις για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον δεδομένου και των υποσχέσεων που έχουν δώσει κατά καιρούς τα στελέχη της εταιρείας.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Ascend P7, τα οποία θα καθορίσουν και την ετυμηγορία μας, για το αν όντως πρόκειται για μία αξιόλογη πρόταση στην high-end κατηγορία των συσκευών του είδους.
Σχεδιασμός
Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μόλις ακούμε Κινέζο κατασκευαστή, δε θέτουμε ψηλά τον πήχη στους τομείς του σχεδιασμού και της ποιότητας κατασκευής. Με το περσινό μοντέλο, η Huawei μας απέδειξε περίτρανα το αντίθετο, παρουσιάζοντας ένα smartphone το οποίο και στους δύο παραπάνω τομείς μπορούσε να σταθεί επάξια ανάμεσα σε άλλα δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας όπως τα iPhone 5, Galaxy S4 και HTC One.
Δύσκολα αλλάζεις μια επιτυχημένη συνταγή και το Ascend P7 έρχεται να βελτιώσει τα λίγα -ομολογουμένως- κακώς κείμενα του προκατόχού του κάνοντας για ακόμη μια χρονιά επιβλητική τη παρουσία του. Ενδεικτικό είναι ότι η Huawei έχει χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο το γυαλί, το αλουμίνιο και το πολυανθρακικό πλαστικό στη κατασκευή του Ascend P7, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σχεδόν από κάθε άποψη σύνολο.
Το μπροστινό αλλά και το πίσω μέρος, προστατεύονται από Gorilla Glass 3, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του στο χρόνο, παρέχοντας πολύ καλή προστασία απέναντι σε διάφορες... κακουχίες, όπως είναι η γρατσουνιές, και η αντοχή σε -μικρού ύψους- πεσίματα. Περιμετρικά της συσκευής, η χρήση αλουμινίου είναι μια επιλογή την οποία υποστηρίζουμε αφού δίνει ένα όμορφο, και πιο πολυτελή χαρακτήρα στη συσκευή. Στο κάτω μέρος, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει πλαστικό, το οποίο σχηματίζει την ίδια χαρακτηριστική καμπύλη του περσινού μοντέλου. Όπως είχαμε αναφέρει και πέρσι, έτσι και φέτος ο περιμετρικός σχεδιασμός μας θυμίζει αρκετά το iPhone 5/5s, με τα κουμπιά ελέγχου να είναι και αυτά αλουμινένια.
Δεν είναι πολλές οι εταιρείες που μπορούν να υπερηφανευτούν για τη δημιουργία ενός smartphone με πάχος μικρότερο των 7 χιλιοστών, και μάλιστα μπορούμε να τις μετρήσουμε στο ένα χέρι. Η Huawei είναι πάντως σίγουρα μια από αυτές αφού καταφέρνει και πάλι να εντυπωσιάσει δημιουργώντας ένα πλαίσιο για το Ascend P7 με πάχος που δεν ξεπερνάει τα 6.5 χιλιοστά και το οποίο μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του περσινού μοντέλου, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την σημαντική αύξηση στις διαστάσεις της οθόνης. Το συγκεκριμένο πάχος, σε συνδυασμό με το βάρος των 123 γραμμαρίων, το φέρνουν σε πλεονεκτική θέση, σε σχέση με τα υπόλοιπα smartphones που επιδεικνύουν οθόνη 5 ιντσών και άνω, αποτελώντας δείγμα της κατασκευαστικής αρτιότητας της Huawei. Επιπλέον δε συναντήσαμε κανένα πρόβλημα στο κράτημα της συσκευής με το ένα χέρι.
Κοιτώντας τη συσκευή από την αριστερή της πλευρά, δε θα εντοπίσουμε κάτι αφού είναι εντελώς άδεια από θύρες ή πλήκτρα, τα οποία βρίσκονται όλα στο δεξί μέρος. Εκεί συγκεκριμένα θα βρούμε την υποδοχή microSIM, την υποδοχή microSD καθώς και ένα κυκλικό πλήκτρο το οποίο ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τη συσκευή. Τέλος, υπάρχει ένα ενιαίο μεταλλικό πλήκτρο, το οποίο αν το πατήσουμε στις άκρες του, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση του ήχου.
Στο πάνω μέρος υπάρχει η θύρα για τα ακουστικά, μια θέση πολύ πιο ορθολογική από την περσινή απόφαση της Huawei όχι μόνο να την τοποθετήσει στα πλάγια της συσκευής, αλλά και να την καλύψει με ένα δύσκολο στο άνοιγμα μεταλλικό καπάκι (ουσιαστικά είχε και το ρόλο του... εξολκέα για να απασφαλίζετε τις υποδοχές microSIM/ microSD).
Η χαρακτηριστική καμπύλη στο κάτω μέρος του Ascend P6 κατασκευασμένη από πλαστικό, κάνει την εμφάνισή της και στο Ascend P7 με ελάχιστες αλλαγές στο σχεδιασμό, δίνοντας ένα πολύ όμορφο τόνο στη συσκευή.
Το πίσω μέρος όπως είπαμε που καλύπτεται από Gorilla Glass 3, κρύβει ένα μοτίβο, το οποίο αλλάζει εμφάνιση ανάλογα με τη γωνία που πέφτει το φως στο πίσω μέρος της συσκευής. Η θέση της κάμερας αλλά και του flash μας θύμισε αρκετά τα Xperia Z1/Z2 ενώ το λογότυπο της Huawei δεσπόζει ακριβώς στη μέση.
Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε το Ascend P7 ένα από τα πιο όμορφα σχεδιασμένα smartphone της αγοράς, το οποίο μαγνητίζει τα βλέμματα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη για τους αντιπάλους του.
Τεχνικά
Ξεκινώντας την εξερεύνηση στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ascend P7, θα πρέπει να εστιάσουμε στην οθόνη των 5.0 ιντσών, τεχνολογίας IPS LCD, η οποία όπως είπαμε είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του περσινού μοντέλου, το οποίο διέθετε οθόνη 4.7 ιντσών.
Εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση στην υποστηριζόμενη ανάλυση, η οποία από HD (720p) γίνεται πλέον Full HD (1080p), συμβαδίζοντας έτσι με τις αντίστοιχες κορυφαίες προτάσεις άλλων εταιρειών. Η πυκνότητα των εικοστοιχείων ανά ίντσα, διαμορφώνεται στο αρκετά υψηλό νούμερο των 445ppi, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να διακρίνεται τα pixels, με το περιεχόμενο στην οθόνη να δείχνει πεντακάθαρο. Κοιτώντας την οθόνη, μην περιμένετε τα έντονα χρώματα που βλέπουμε σε άλλα smartphones (όπως π.χ στο Xperia Z2 ή στο Galaxy S5). Τα χρώματα δείχνουν πιο «γήινα», ενώ η οθόνη γενικώς χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική γωνία θέαση και επαρκή φωτεινότητα και κοντράστ.
Στο εσωτερικό υπάρχει ο τετραπύρηνος επεξεργαστής HiSilicon Kirin 910T, χρονισμένος στο 1.8GHz, συνοδευόμενος από 2GB RAM αλλά και το υποσύστημα γραφικών Mali-450. Όπως κάνουμε πάντα, τρέξαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα μέτρησης επιδόσεων με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. Κρατήστε το αυτό, αλλά περισσότερα θα αποκαλύψουμε παρακάτω στην ενότητα "Χρήση".
Ο αποθηκευτικός χώρος είναι στα 16GB με τον διαθέσιμο χώρο να υπολογίζεται περίπου στα 11GB. Αν δε σας είναι αρκετά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού μπορείτε να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιώντας μία κάρτα μνήμης microSD.
Το Ascend P7 σε αντίθεση με το περσινό μοντέλο υποστηρίζει κανονικά LTE συνδέσεις και μάλιστα κατηγορίας 4, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να στηριχθείτε πάνω του για πλήρη χρήση της σύνδεσης σας φτάνει να το υποστηρίζει ο πάροχός σας.
Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία GPS δέκτη, NFC, Bluetooth 4.0 αλλά και ραδιοφωνικού δέκτη, με τα ακουστικά να παίζουν το ρόλο της κεραίας. Στο πίσω μέρος εντοπίζουμε και το ηχείο το οποίο έχει ικανοποιητική απόδοση, αν και βεβαίως δεν μπορεί να συγκριθεί σε απόδοση με τη διάταξη ηχείων στο HTC One (M8) ή στο Sony Xperia Z2. Η πλειονότητα των χρηστών πάντως, δεν θα έχει θέμα με το ηχείο.
Κάμερα
Από τα σημαντικότερα σημεία σε ένα smartphone είναι φυσικά η κύρια κάμερα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος μαζί με το LED flash και η οποία στη περίπτωση του Ascend P7 βασίζεται σε αισθητήρα με ανάλυση 13.0 Megapixels. Η Huawei έχει επιλέξει να στηριχτεί στον Exmor RS αισθητήρα της Sony, με διάφραγμα φακού f/2.0 και με τα αποτελέσματα να τη δικαιώνουν αφού όπως μπορείτε να δείτε, η ποιότητα των φωτογραφιών είναι αρκετά καλή, με το θόρυβο να μένει σε ανεκτά επίπεδα. Η εστίαση γίνεται αρκετά γρήγορα (αν και όχι πάντα επιτυχημένα) ενώ αρκετά χρήσιμη είναι η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας ή Full HD video πατώντας δύο φορές στην μία άκρη του πλήκτρου για το volume down. Σημειώστε ότι η λήψη φωτογραφίας στα 13.0 Megapixels γίνεται μόνο σε αναλογία διαστάσεων 4:3.
Και η δεύτερη κάμερα είναι ικανή για Full HD εγγραφή βίντεο και όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω δείγμα, προχωρήσαμε σε ένα συγκριτικό με την κάμερα του Nexus 5, τα αποτελέσματα του οποίου μας εξέπληξαν θετικά. Συγκεκριμένα η αποτύπωση των χρωμάτων θα λέγαμε ότι είναι καλύτερη στο Ascend P7 αν και η απουσία οπτικού σταθεροποιητή δε βοηθά στην απρόσκοπτη λήψη.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα συγκριτικό βίντεο της ποιότητας βίντεο του Ascend P7 δίπλα στο Nexus 5 της LG.
Ως ένα από τα κορυφαία android smartphones της Huawei, το Ascend P7 δε θα μπορούσε να μην ενσωματώνει τη τελευταία έκδοση της πλατφόρμας της Google, Android 4.4.2 KitKat, πάνω από το οποίο η Κινέζικη εταιρεία έχει προσαρμόσει το δικό της γραφικό περιβάλλον.
Το Emotion UI 2.0 όπως το ονομάζει η εταιρεία έρχεται σημαντικά ανανεωμένο, με νέα εικονίδια σε παστέλ χρώματα και όμορφα μενού που είναι εύκολα στην ανάγνωση αλλά και στην πλοήγηση όπου το Ascend P6 μας είχε δημιουργήσει μικρά προβλήματα.
Η Huawei έχει προχωρήσει πάντως σε σημαντικές αλλαγές και προσθήκες, οι οποίες απευθύνονται όχι μόνο για τους «σχετικούς» των smartphone αλλά και για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ενδεικτική είναι η λειτουργία Simply Home μέσω της οποία το περιβάλλον της συσκευής αλλάζει, δίνοντας τη θέση του σε μεγάλα εικονίδια τα οποία περιέχουν τις πιο δημοφιλείς λειτουργίες της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί να δηλώσει αυτός ποια εφαρμογή θα αντιστοιχεί σε κάθε μεγάλο εικονίδιο για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σ’ αυτή.
Μια δεύτερη επιλογή ενεργοποιεί τα widgets, μικρές δηλαδή εφαρμογές όπως αριθμομηχανή η οποία μπορεί να βρίσκεται στην επιφάνεια και εμείς να συνεχίζουμε την πλοήγηση στα μενού.
Από το κέντρο ειδοποιήσεων και τις γρήγορες ρυθμίσεις, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία Ultra μπαταρίας η οποία μας θύμισε αρκετά την αντίστοιχη δυνατότητα στο Galaxy S5. Μόλις την ενεργοποιήσουμε, η οθόνη του Ascend P7 γίνεται ασπρόμαυρη, με πολλές λειτουργίες όπως το Bluetooth ή η ασύρματη σύνδεση να απενεργοποιούνται αφού ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία της συσκευής.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που μας άρεσε ήταν η παρουσία του Swype ως το προκαθορισμένο πληκτρολόγιο στο Ascend P7. Για όσους δε γνωρίζουν, το Swype χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό τρόπο πληκτρολόγησης, με το χρήστη να μη σηκώνει το δάκτυλο του το οποίο πρέπει να «σέρνει» από το ένα γράμμα στο άλλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, το Swype μαντεύει συνήθως σωστά τη λέξη που προσπαθεί να πληκτρολογήσει ο χρήστης, κάνοντας πολύ πιο εύκολη και γρήγορη την πληκτρολόγηση σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, το browsing με τον Chrome browser είναι μια απροβλημάτιστη διαδικασία, με πολύ καλή ταχύτητα και απόκριση.
Το Ascend P7 υποστηρίζει και μια σειρά από «χειρονομίες» η αλλιώς gestures, οι οποίες έχουν την ονομασία Motion Control. Έτσι τοποθετώντας το στο τραπέζι με την οθόνη κάτω, το κινητό περνάει στη σίγαση χωρίς να ακουστεί κάποιος ήχος μόλις δεχθείτε κάποια κλήση. Όπως έχουμε δει και από άλλα smartphones, μόλις τοποθετήσουμε τη συσκευή στο αυτί μας κατά τη διάρκεια εισερχόμενης κλήσης, η γραμμή ανοίγει αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε κάτι.
Ρίχνοντας μια ματιά στην εφαρμογή η οποία είναι υπεύθυνη για τις τηλεφωνικές μας κλήσεις, αυτή βλέπουμε να υποστηρίζει τη δυνατότητα εισαγωγής ανεπιθύμητων τηλεφωνικών αριθμών.
Θα πρέπει τέλος να αναφερθούμε και στην αυτονομία της συσκευής με βάση τη μπαταρία των 2.500 mAh η οποία βρίσκεται στο μέσο όρο των περισσοτέρων συσκευών που έχουμε δοκιμάσει χωρίς να εντυπωσιάζει. Σε μια χρονιά όπου όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν να παρουσιάσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις ναυαρχίδες τους, το Ascend P7 μένει πιστό στο δόγμα «μπαταρία για 1 ημέρα» έχοντας ενεργοποιημένες όλες τις λειτουργίες του.
Συμπεράσματα
Το Ascend P7 της Huawei, είναι μια συσκευή που ξεχωρίζει στη κατηγορία τιμής που ανήκει, με την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τον πλούσιο εξοπλισμό, και τον άρτιο σχεδόν σχεδιασμό να κυριαρχούν.
Ο πήχης τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανέβει σημαντικά, με τον καταναλωτή να βομβαρδίζεται από προτάσεις εταιρειών που στη πλειονότητα των περιπτώσεων καλύπτουν και τις ανάγκες του, και τις απαιτήσεις του αλλά και το διαθέσιμο budget του.
Το Huawei Ascend P7 είναι μία ξεχωριστή πρόταση, που έχει πολύ ουσία και παράλληλα πανέμορφο "περιτύλιγμα" (επιβάλλεται η Huawei να βελτιώσει σύντομα το λογισμικό, ώστε η εμπειρία χρήσης να είναι πιο στρωτή πάντως). Αν θέλετε κάτι κομψό, ποιοτικό και συνάμα οικονομικό, είναι σίγουρα ένα κινητό που πρέπει να δείτε από κοντά. Κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, και με τιμή €399.
- Οθόνη
- Εμπρόσθια κάμερα
- Σχεδιασμός και ποιότητα κατασκευής
- Swype
- Μικρά κολλήματα
- Αυτονομία
Review By Insomnia
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)