Patriot Stellar 32GB USB 3.0/OTG Review

23 Ιουνίου 2014

Άλλο ένα USB stick περνάει σήμερα από τον πάγκο δοκιμών του TechinPro (Insomnia). Στη σημερινή μας παρουσίαση θα δούμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση από την Patriot, το Stellar USB 3.0 32GB το οποίο έρχεται με διπλό interface, γεγονός που του επιτρέπει
να συνδέεται άμεσα πέρα από τους ηλεκτρονικούς μας υπολογιστές και με smartphones τα οποία προσφέρουν υποστήριξη USB OtG (On the Go) εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για επιπλέον καλώδια με αντάπτορα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση του προϊόντος της σημερινής μας δοκιμής καθώς και των τεχνικών του χαρακτηριστικών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά-Φωτογραφίες

Η οιικογένεια των USB sticks Stellar αποτελείται από τρία μοντέλα με χωρητικότητες 16, 32 και 64Gb. Στην παρουσίασή μας θα εξετάσουμε το μοντέλο των 32Gb, το οποίο όπως και τα υπόλοιπα της σειράς έχει διαστάσεις 0.48cm (D) x 3.66cm (W) x 1.22cm, βάρος μόλις 3 γραμμάρια και συνοδεύεται από διετή εγγύηση.

Συμβατό με συσκευές που διαθέτουν θύρα micro-USB και λειτουργικό συστημα Android 4.0 ή νεότερο (με την προϋπόθεση φυσικά να υποστηρίζεται και από τη συσκευή η λειτουργία ΟTG) το εν λόγω USB stick εκμεταλλεύεται το πρότυπο USB 3.0 και προσφέρει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής που φτάνουν σύμφωνα με την εταιρεία έως τα 140ΜΒ/s ενώ φυσικα είναι πλήρως συμβατο με όλα τις σύγχρονες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows, Linux, & Mac OS X.

To φλασάκι μας, έρχεται όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων αυτής της κατηγορίας σε μια απλή και μικρών διαστάσεων συσκευασία χωρίς παρελκόμενα ενώ πάνω σε αυτή υπάρχουν σύντομες αναφορές γύρω από τη χρήση του αλλά και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.



Συνέχεια ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από USB Stick όπου μπορείτε να διακρίνετε την κανονικού μεγέθους υποδοχή USB αλλά και τη micro-USB η οποία διαθέτει και ένα μικρό πλαστικό κάλυμμα προς αποφυγή φθοράς ή χτυπημάτων





Και κλείνουμε την ενότητα αυτή με δύο φωτογραφίες από το Stellar σε λειτουργία, κουμπωμένο πάνω σε ένα smartphone Samsung Galaxy Note.

 


Σύστημα μετρήσεων και μεθοδολογία

Για τη δοκιμή του USB stick της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε το παρακάτω σύστημα, στο οποίο πριν την έναρξη των δoκιμών είχαν εγκατασταθεί οι πιο πρόσφατοι οδηγοί για τις θύρες USB 3.0 της μητρικής.

Eπεξεργαστής: AMD Phenom II x6 1090T 3.2GHz
Mητρική: Gigabyte GA990FXA-UD5
Κάρτα γραφικών: AMD Radeon 5970
SSD 1: OCZ Vertex 4 120GB
SSD 2: OCZ Vertex 2 60GB
RAM: Corsair XMS 1333MHz 3GB

Για να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε έγκυρα αποτελέσματα αλλά και για να αποφύγουμε τυχόν σφάλματα εκτελέσαμε διάφορα benchmarks, από τρεις φορές το καθένα και βγάλαμε το μέσο όρο κάθε μέτρησης.

Επίσης εκτελέσαμε δύο σειρές μετρήσεων με το stick συνδεδεμένο σε θύρα USB 3.0, μια με τη συσκευή απολύτως άδεια και μια ακόμη έχοντας περάσει διάφορα αρχεία συνολικού όγκου περίπου 20GB ώστε να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές στην απόδοση ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης.

Φυσικά δεν μπορούσαμε να μην πραγματοποιήσουμε και ένα τεστ "καθημερινή ς χρήσης" στο οποίο θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα παρακάτω.

Τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα ακόλουθα :

-Anvil's Storage Utilities

-Crystal Disk Mark

-AS SSD Benchark

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις πρώτες μετρήσεις σε USB 3.0 όπου το USB stick μας ήταν άδειο.

Mετρήσεις-Μέρος 1ο

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Μετρήσεις-Μέρος 2ο

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα
Δημοσιευμένη Εικόνα
Δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες

Όπως συνηθίζουμε σε δοκιμές τέτοιων προϊόντων, πραγματοποιήσαμε και ορισμένες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, μεταφέροντας δηλαδή αρχεία από το PC στο USB stick και αντίστροφα καθώς θελήσαμε να εξάγουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα σε συνδυασμό φυσικά με τα αποτελέσματα των benchmarks.

Για αρχή λοιπόν έχοντας περάσει στον Vertex 4 120 GB (για να αποφύγουμε τυχόν bottleneck) ένα φάκελο με 4.978 αρχεία ΜΡ3 συνολικού όγκου 24.5GB χρησιμοποιήσαμε το TeraCopy για να τα μεταφέρουμε στο φλασάκι της δοκιμής.

Σε ό,τι αφορά τον SSD που χρησιμοποιήσαμε ένα γρήγορο benchmark μας έδειξε τα παρακάτω αποτελέσματα

Δημοσιευμένη Εικόνα


Η μεταφορά των αρχείων από τον SSD στο USB stick ολοκληρώθηκε σε 30 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα με την μέση ταχύτητα να είναι με μικρές διακυμάνσεις γύρω από τα 19MB/s. 

Στην αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή την αντιγραφή των ίδιων αρχείων από το USB stick χρειάστηκε σημαντικά λιγότερος χρόνος, και συγκεκριμένα 5 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, με τη μέση ταχύτητα να κυμαίνεται γύρω από τα 112 MB/s

Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε μια ακόμη δοκιμή μεταφέροντας από και προς το usb stick ένα αρχείο ISO μεγέθους 3.69 GB.
Στο πρώτο βήμα της δοκιμής, δηλαδή στη μεταφορά από τον SSD προς το Stellar χρειάστηκαν 3 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ταχύτητα να μένει σχεδόν σταθερή στα 21MB/s. 
Όταν κατόπιν μεταφέραμε το ίδιο αρχείο από το Stellar στον Vertex 4 η μεταφορά ολοκληρώθηκε σε 32.8 δευτερόλεπτα, ενώ η ταχύτητα παρέμεινε και πάλι σχεδόν σταθερή στα 115MB/s. 

Tελικές σκέψεις-Συμπεράσματα

Kαι κάπου εδώ ήρθε η στιγμή, όπως πάντα άλλωστε να αξιολογήσουμε το πρϊόν που είχαμε στα χέρια μας και με το οποίο περάσαμε μαζί κάτι περισσότερο από 10 ημέρες σχεδόν καθημερινής χρήσης και δοκιμων.

Eίναι γεγονός πως ένα USB που παρέχει εγγενώς την δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με smartphones δεν μπορεί παρά να είναι μια εξαιρετικά βολική συσκευή που ιδιαίτερα σε ορισμένους επαγγελματίες αλλά και απαιτητικούς χρήστες θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η ποιότητα κατασκευής του αποδείχθηκε αρκετά καλή και υφή "βουρτσιμένου" μετάλλου που έχει δοθεί από την εταιρεία προσδίδει σίγουρα θετικά στη γενικότερη εικόνα του προϊόντος.

Η ταχύτητα ανάγνωσής που προσφέρει το συγκεκριμένο USB stick είναι τουλάχιστον ικανοποητική (δεδομένης και της τιμής του η οποία αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι περίπου στα 25€), σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του, όμως εκεί που θα περιμέναμε κάτι παραπάνω είναι η ταχύτητα εγγραφής.

Και μπορεί μεν τα περίπου 20MB/s να είναι ενδεχομένως αρκετά στις περιπτώσεις που κάποιος θα γράψει δεδομένα από το smartphone του στο στικάκι (καθώς μάλλον δεν ειναι και πολλές οι πιθανότητες κάποια συσκευή να μπορέσει να δώσει θεαματικά μεγαλύτερη ταχύτητα), όμως από μια εταιρεία όπως η Patriot, και δεδομένης της επιλογής του προτύπου USB 3.0 θα περιμέναμε κάτι αρκετά καλύτερο καθώς ειναι προφανές ότι ο οποιοσδήποτε θα το χρησιμοποιήσει και για μεταφορές δεδομένων από υπολογιστή.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε στα θετικα του και το γεγονός πως αν και η ταχύτητα εγγραφής ειναι αρκετά χαμηλή (έως πολύ για τα δεδομενα του προτύπου) παρέμεινε ανεπηρρέαστη καθ'ολη τη διάρκεα των δοκιμών χωρίς να παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη πτώση, ακομη και όταν το USB stick είχε πάνω από 90% της χωρητικότητάς του γεμάτο.


Συνοψίζοντας λοιπόν από όλα τα παραπάνω, ας δούμε τι μας άρεσε και τι όχι από το Patriot Stellar USB 3.0 32GB:

Μας άρεσε: 

-Η καλή ποιότητα κατασκευής του
-Η ταχύτητα ανάγνωσης
-Το διπλό interface (USB 3.0 + Micro USB)
-To ιδιαίτερα μικρό και διακριτικό του μέγεθος

Δεν μας άρεσε: 

Η ταχύτητα εγγραφής
-Η κατά περίπτωση μείωση των ταχυτήτων ανάγνωσης σε πραγματικές συνθήκες


[via]
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger