Το Xposed Framework παρέχει σε χρήστες που έχουν κάνει Root τις συσκευές τους εκατοντάδες νέες δυνατότητες, χαρακτηριστικά, και features παραμετροποίησης.
Τι είναι το Xposed Framework
Το Xposed είναι ένα Framework το οποίο επιτρέπει να κάνουμε αλλαγές στο σύστημα και σε εφαρμογές, χωρίς όμως να χρειάζεται να κάνουμε decompile-recompile τα .apk. (Το οποίο όχι μόνο είναι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί "πρόβλημα" με τα signatures).
Γενικά το Xposed λύνει τα χέρια σε χρήστες που έχουν κάνει Root της συσκευή τους, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνεται/θέλουν/υπάρχει κάποια ROM με τα χαρακτηριστικά που θέλουν.
Ό,τι αλλαγή κάνουμε μέσω του Framework γίνεται "on the fly" στην μνήμη, οπότε ξε-τσεκάροντάς την και κάνοντας επανεκκίνηση, η αλλαγή αυτή αναιρείται.
Κατεβάζουμε τον Xposed Installer και εγκαθιστούμε το Framework
Το GreeceAndroid.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε αρνητικό προκληθεί από την προσπάθειά σας να ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό. Πάντα προτείνω να έχετε ένα λειτουργικό Nandroid Backup από Recovery, αλλά και να γνωρίζετε πώς να το επαναφέρετε πριν δοκιμάσετε το οτιδήποτε.
Έχοντας κάνει root την συσκευή μας, κατεβάζουμε το .apk του Xposed Installer (απαιτεί Android 4.0.3 και άνω), το οποίο θα εγκαταστήσει το Framework στην συσκευή μας. Προτείνω να κατεβάσετε την τελευταία σταθερή έκδοση (την στιγμή που γράφω το άρθρο είναι η 2.6.1, de.robv.android.xposed.installer_v32_de4f0d.apk).
Μετά επιλέγουμε Framework, Install/Update και τέλος -αφού αποδεχθούμε τις προειδοποιήσεις- Reboot.
Χρήσιμα Xposed Modules
Υπάρχουν εκατοντάδες Xposed Moduels για να καλύπτουν όλες τις "αλλαγές" που μπορεί να θέλουμε στις συσκευές μας. Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια που χρησιμοποιώ εγώ, αν και σίγουρα θα προτείνω να κοιτάξετε και εσείς την κατηγορία Modules και σίγουρα θα βρείτε κάποια που θα ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες/προτιμήσεις.
Force Translucent KitKat
Το Android 4.4 KitKat έδωσε την δυνατότητα στους προγραμματιστές εφαρμογών, να κάνουν την Notification Bar αλλά και την μπάρα πλήκτρων διάφανη. Το δυσάρεστο είναι ότι ελάχιστοι developers εκμεταλλεύτηκαν αυτή την δυνατότητα, και μέχρι και η ίδια η Google δεν το έχει κάνει σε πολλές εφαρμογές της.
(Μιας και είναι το πρώτο Module που σας παρουσιάζω θα δείξω την διαδικασία εγκατάστασης λίγο πιο αναλυτικά, ενώ στα επόμενα θα δείχνω μόνο την λειτουργία τους.) Ανοίγουμε το Xposed Installer, πηγαίνουμε στο Download, και Scrollάρουμε μέχρι να βρούμε το Module που θέλουμε (ή χρησιμοποιούμε την αναζήτηση στο πάνω μέρος).
Διαβάζουμε την περιγραφή του και τις απαιτήσεις του (π.χ. αυτό απαιτεί Android 4.4), και μετά πηγαίνουμε στο tab στα δεξιά (Versions) από όπου και το κατεβάζουμε.
Μόλις κατέβει θα μας εμφανιστεί οθόνη εγκατάστασης, ενώ έπειτα είτε από τον Launcher είτε από την κατηγορία Modules μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε και να επιλέξουμε τις ρυθμίσεις του. Π.χ. εδώ επιλέγουμε ποιες εφαρμογές θα "αναγκάσουμε" να έχουν διάφανες μπάρες (ενδεικτικά έβαλα τον Chrome). Μόλις ενεργοποιήσουμε ένα Module, απαιτείται Restart της συσκευής μας.
XPrivacy
Έχουμε μιλήσει ξανά και ξανά για τα Permissions που ζητάνε οι διάφορες εφαρμογές, αλλά και για την λεπτή γραμμή ιδιωτικότητας και χρηστικότητας. Το XPrivacy μας επιτρέπει να μην δίνουμε σε εφαρμογές τα Permissions που ζητάνε (ή να τους δίνουμε ψεύτικα/κενά δεδομένα).
Αν κόψουμε από την εφαρμογή Facebook την δυνατότητα να ξέρει την τοποθεσία μας, δεν θα μπορούμε να κάνουμε Check In σε τουαλέτες καφετερειών (συμφορά!)
XMulti Window
Παραδεχτείτε το, όλοι έχουμε ζηλέψει το MultiWindow της Samsung. (Αντίστοιχες υλοποιήσεις έχουν προσπαθήσει να προσφέρουνCustom ROMs όπως η Omni.) Μπορούμε όλοι να απολαύσουμε ένα βασικό "MultiWindow" μέσω του XMultiWindow.
Στην πλαϊνή μπάρα -η οποία εμφανίζεται με swipe- προσθέτουμε τις εφαρμογές που θέλουμε, και μετά επιλέγουμε Add to up WorkSpace και Add to down Workspace για να δουλέψουμε δύο apps ταυτόχρονα. Ενδεικτικά στα screenshots δείχνω χρήση Facebook και Youtube ταυτόχρονα, και Browser και G+.
CpuTemp in Statusbar
Το συγκεκριμένο Module προσωπικά το χρησιμοποιώ καθότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό της συσκευής μας παίζει ρόλο για την λειτουργία της
Από τις ρυθμίσεις μπορώ να ορίσω από ποιον αισθητήρα θέλω να παίρνω δεδομένα (στην περίπτωση του Nexus 4 που έχω, το Throttling σχετίζεται μόνο με την θερμοκρασία μπαταρίας), και έτσι πάντα έχω στην Notification Bar την συγκεκριμένη ένδειξη.
YouTube AdAway
Αφαιρεί τις διαφημίσεις στην επίσημη εφαρμογή του YouTube. Από τις ρυθμίσεις του μπορούμε να επιλέξουμε να εξαφανίσει μέχρι και τα Suggestions ή και το logo του καναλιού, τα οποία ο dev φαίνεται να θεωρεί και αυτά "διαφήμιση".
Αντί επιλογου
Οι δυνατότητες που προσφέρει το Xposed είναι κυριολεκτικά απεριόριστες και πάει την παραμετροποίηση στο Android όχι ένα, αλλά δέκα βήματα παραπέρα. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι "δεν αγγίζει" τα .apk των εφαρμογών μας, αλλά όλες οι αλλαγές γίνονται στην μνήμη RAM (οπότε με ένα ξετσεκάρισμα και reboot αναιρούνται), το κάνει ασφαλέστατο και ιδανικό για πειράματα.
Αν χρησιμοποιείτε ART θα πρέπει να γυρίσετε σε Dalvik, αλλά πιστεύω ότι θα εκτιμήσετε στο έπακρο τα θετικά που προσφέρει.
Πηγή : Greeceandroid.gr
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)