Η NASA με το πρόγραμμα SOFIA, τοποθετεί ένα τηλεσκόπιο σε ένα Boeing 747 και το στέλνει στη στρατόσφαιρα

06 Ιουλίου 2014

Οι φακοί των επίγειων τηλεσκοπίων μπορεί να είναι τεράστιοι αλλά οι εικόνες που μας προσφέρουν πολλές φορές είναι παραμορφωμένες εξαιτίας της ατμόσφαιρας.
Τα τηλεσκόπια σαν το Hubble δεν έχουν αυτό το πρόβλημα καθώς βρίσκονται σε δορυφορική τροχιά και δεν επηρεάζονται από την ατμόσφαιρα (σύννεφα, ρύπους κ.ά), συνεπώς μπορούν και προσφέρουν πολύ πιο καθαρές εικόνες.
Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος προκειμένου να μπορούμε να τα εκτοξεύσουμε στο διάστημα, ενώ και η συντήρηση ή η επισκευή τους είναι επικίνδυνη και πολυέξοδη διαδικασία.

Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα μπορεί να δώσει το πρόγραμμα SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) της NASA, με τη τοποθέτηση ενός τηλεσκοπίου (19-ton, γερμανικής κατασκευής) σε ένα Boeing 747 το οποίο θα πετάει στα 45.000 πόδια, αφήνοντας "από κάτω του" το 99% των υδρατμών της ατμόσφαιρας, που απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία.

Με αυτόν τον τρόπο οι αστρονόμοι του προγράμματος SOFIA θα μπορούν να ανιχνεύουν υπέρυθρα σήματα για να μελετήσουν μεταξύ άλλων τη χημεία διαστρικών αστεριών, την ατμόσφαιρα πλανητών, κομήτες κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της NASA για την αποστολή της SOFIA.

 Site: Engadget via insomnia
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger