Βιοτεχνολογική θεραπεία με αντισώματα από ποντικούς, που έγιναν ανθρώπινα και καλλιεργήθηκαν σε... καπνό, αντιμέτωπη με τον Ebola

07 Αυγούστου 2014

Σύμφωνα με το CNN, τη Δευτέρα δύο πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεψαν στη χώρα τους άρρωστοι από τον ιό Ebola για να λάβουν μία πειραματική θεραπεία, η οποία
βρίσκεται ακόμα σε δοκιμές σε ζώα.
Παρόλο που η θεραπεία περιλαμβάνει αντισώματα, δεν είναι εμβόλιο, και μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμα και μετά τη μόλυνση από τον ιό. Ο ιός Ebola, γνωστός για τα έντονα συμπτώματα και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, δεν έχει κάποια θεραπεία. Οι εργαζόμενοι στη περίθαλψη που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό - και άρα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν και οι ίδιοι- το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απομονωθούν και να κάνουν ότι μπορούν για να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκαλεί ο ιός. Αυτή ήταν και η κατάσταση των δυο Αμερικανών που προσβλήθηκαν από τον ιό ενώ εργάζονταν στη Λιβερία.

Η θεραπεία που τους δόθηκε αναπτύχθηκε από την εταιρεία Mapp Biopharmaceutical, η οποία και κατέγραφε σε πρακτικά τη πρόοδο για τη θεραπεία του ιού. Η εταιρεία αυτή εξουσιοδοτεί τα ευρήματά της για διανομή και παραγωγή στην LeafBio, η οποία με τη σειρά της έχει λάβει θεραπεία για τον Ebola από την Defyrus και σκοπεύει στο συνδυασμό των δύο. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο ποια θεραπεία έλαβαν οι δύο νοσούντες ωστόσο βασίζονται στην ίδια λο.

Παρά την επίφοβη συμπεριφορά απέναντι στον ιό, ο Ebola είναι ένας σχετικά απλός ιός, με μόνο εφτά γονίδια. Το γονίδιο που στοχεύει στα ανθρώπινα κύτταρα λέγετε Ebola glycoprotein και έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν. Αντισώματα που επιδρούν στη πρωτεΐνη θα έπρεπε να αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού σε άλλα κύτταρα αλλά μια αποτελεσματική αντίδραση των αντισωμάτων φτάνει πολύ αργά στους ασθενείς.

Για να πάρουν το υλικό που χρειάζονταν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία με την ονομασία "παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων". Εισήγαγαν το γονίδιο Ebola glycoprotein σε ποντίκια και μετά τροφοδότησαν αντισώματα με ένα καρκινικό κύτταρο. Αυτή η διαδικασία παρήγαγε ένα κύτταρο το οποίο συνέχιζε να διαιρείται, φτιάχνοντας ένα είδος αντισώματος. Μερικά αντισώματα αναγνώριζαν το ιό της γρίπης, οπότε οι ερευνητές έπρεπε να διαχωρίσουν τα τρία κύτταρα που προκαλούσαν τα αντισώματα Ebola.

Τα αντισώματα όμως ήταν των ποντικιών και αν τοποθετούνταν σε ανθρώπους τότε το ανοσοποιητικό θα τα αναγνώριζε ως ξένα με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να ενεργούσε ενάντια στη θεραπεία. Οπότε η Mapp κλωνοποίησε τα γονίδια για αυτά τα αντισώματα και μετά αντικατέστησε τα γονίδια του ποντικιού με ανθρώπινα.

Για να παράγουν τα αντισώματα σε μεγάλες ποσότητες, εισήγαγαν τα γονίδια σε κύτταρα καπνού (ναι, καλά διαβάσατε, για το γνωστό φυτό μιλάμε)!

Η Mapp υποστηρίζει πως η θεραπεία είναι αποτελεσματική και στα πρωτεύοντα θηλαστικά. Στη πιο πρόσφατη δημοσίευση της, πριν ένα χρόνο, η εταιρεία, αναφέρει πως το χρησιμοποίησαν σε μαϊμούδες που είχαν ήδη τα συμπτώματα του ιού. Τα μισά περίπου ζώα επέζησαν ενώ η μόλυνση ήταν θανατηφόρα στην ομάδα ελέγχου.

Μεταξύ των συγγραφέων των πρακτικών βρίσκονται και μέλη του US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases, δηλαδή η θεραπεία θα λάβει περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με το CNN, δεν είναι γνωστό το πότε άρχισαν οι δοκιμές και αν τελικά βοήθησαν τους δυο κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν η παραπάνω διαδικασία με τη μίξη γονιδίων από διαφορετικά είδη και η μαζική παραγωγή σε φυτικά κύτταρα ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, δε θα έπρεπε. Κάθε μια από αυτές τις διαδικασίες είναι καλά εδραιωμένη και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά βιοτεχνολογικά ξεκινήματα μέχρι τώρα. Η βιοτεχνολογία δε σκοπεύει να λάβει την ίδια προσοχή από αυτούς που κατασκευάζουν επεξεργαστές και μπαταρίες, αλλά είναι η πιο εντυπωσιακή τεχνολογία στο πλανήτη.

 Site: arstechnica via insomnia
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger