«Διεστραμμένη» ηλεκτρονική απάτη στο Facebook εκμεταλλεύεται την αυτοκτονία του Robin Williams

22 Αυγούστου 2014

Η ESET εξέδωσε σήμερα μία προειδοποίηση σχετικά με μια ευρέως διαδεδομένη ηλεκτρονική απάτη (scam) στο Facebook , η οποία εκμεταλλεύεται την τραγική αυτοκτονία του κωμικού ηθοποιού Robin Williams.

Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική απάτη η οποία διαδόθηκε σε όλο το Facebook, ισχυρίζεται ότι προβάλλει το αποχαιρετιστήριο βίντεο που κατέγραψε ο ίδιος ο Robin Williams πριν αυτοκτονήσει την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, όταν οι χρήστες του Facebook κάνουν κλικ στο σύνδεσμο, ενημερώνονται ότι πρέπει να κάνουν κοινή χρήση (share) του συνδέσμου με τους online φίλους τους και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο πριν μπορέσουν να δουν το βίντεο. Κάθε φορά που συμπληρώνεται το σχετικό ερωτηματολόγιο, οι απατεώνες κερδίζουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.
Το πρώτο μήνυμα που εμφανίζεται είναι ένα post που έχει κοινοποιηθεί από κάποια επαφή σας με τίτλο, “ROBIN WILLIAMS SAYS GOODBYE WITH HIS PHONE VIDEO BEFORE SUICIDE” [Ο ROBIN WILLIAMS ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ].Ακολουθεί ένα δείγμα του μηνύματος που ενδεχομένως να εμφανιστεί στο newsfeed σας στο Facebook.
robin williams scam 2
Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο του Facebook μεταφέρεστε σε διαδικτυακό τόπο τρίτου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το υποτιθέμενο βίντεο που μαγνητοσκόπησε ο ίδιος ο Williams στο κινητό του λίγα λεπτά πριν το θάνατο του.  Εάν κάνετε κλικ για να παρακολουθήσετε το βίντεο, εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο σας ενημερώνει ότι πρέπει πρώτα να κοινοποιήσετε το σύνδεσμο στον τοίχο σας. Οι απατεώνες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ενθαρρύνουν όσους περισσότερους χρήστες να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.
Αντί να προβληθεί το βίντεο, εμφανίζεται στην οθόνη σας ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο κερδίζουν χρήματα όσοι κρύβονται πίσω από αυτήν την ηλεκτρονική απάτη του Facebook.
robin williams scam
«Ο σκοπός των απατεώνων είναι να κερδίζουν ένα άγνωστο χρηματικό ποσό κάθε φορά που κάποιος συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο» δήλωσε ο Peter Stancik, υψηλόβαθμο στέλεχος θεμάτων ασφαλείας της ESET. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο θάνατος κάποιας διασημότητας γίνεται αντικείμενο απάτης στο Facebook ως ‘δόλωμα’ για περισσότερα κλικ. Όσο περισσότερα θύματα συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι απατεώνες. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε: μόλις ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική απάτη με τον Robin Williams στο Facebook δεν προβάλλεται κανένα βίντεο.»
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger