Μύθοι και αλήθειες για τις μπαταρίες

09 Οκτωβρίου 2014

Αν ένας τομέας στην εξέλιξη των smartphones έχει μείνει στάσιμος, αυτός είναι οι μπαταρίες. Και επειδή η αυτονομία, και η ποιότητα των μπαταριών ήταν πάντα ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι καταναλωτές, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι, οι
οποίοι, πλέον τουλάχιστον, δεν ισχύουν καθώς η τεχνολογία των μπαταριών έχει εξελιχθεί. Η ιστοσελίδα Mashable, σε ένα πρόσφατο αφιέρωμά της, απομυθοποιεί κάποιους «κανόνες» που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς για την σωστή τους λειτουργία και συντήρηση, δίνοντας φυσικά τις κατάλληλες εξηγήσεις. 

Μύθος 1: Η χρήση μη αυθεντικών φορτιστών καταστρέφει τις μπαταρίες
Η αλήθεια: Οι μη αυθεντικοί φορτιστές, αν και δεν είναι οι ιδανικοί, δεν προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Πρέπει όμως να αποφεύγεται η χρήση απομιμήσεων. Όπως έδειξε και ένα αναλυτικό πείραμα της ιστοσελίδας Lifehacker, οι αυθεντικοί φορτιστές είναι οι ιδανικοί, οι φορτιστές τρίτων κατασκευαστών, όπως είναι η εταιρεία Belkin ή η KMS λειτουργούν σωστά, ενώ οι φτηνές απομιμήσεις όχι μόνο δεν είναι καλοί για τις συσκευές μας, αλλά μπορεί να αποτελέσουν και πηγή κινδύνου.

Μύθος 2: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς την συσκευή ενώ φορτίζει, αρκεί να χρησιμοποιείται κατάλληλος φορτιστής
Η αλήθεια: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρήσης του smartphone/tablet ενώ φορτίζεται.
Υπάρχουν διάφορες ιστορίες γύρω από αυτόν τον μύθο, με πιο πρόσφατη την ιστορία μιας αεροσυνοδού από την Κίνα, η οποία σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία όταν χρησιμοποίησε το iPhone της ενώ αυτό φορτιζόταν. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο φορτιστής της ήταν μια φτηνή απομίμηση. 
Αν η μπαταρία και ο φορτιστής είναι εγκεκριμένοι από τον κατασκευαστή και πληρούν τις προδιαγραφές των Επίσημων Αρχών, τότε δεν συντρέχει κάποιος κίνδυνος. 

Μύθος 3: Η ολονύκτια φόρτιση βλάπτει την μπαταρία
Η αλήθεια: Οι σημερινές συσκευές είναι αρκετά πιο έξυπνες σε σχέση με το παρελθόν, και έτσι όταν φορτίσει πλήρως σταματάει η φόρτιση, το οποίο σημαίνει ότι η μπαταρία δεν χρησιμοποιείται. 
Όμως, καλό είναι να αποφεύγετε την φόρτιση όλο το βράδυ, και να διατηρείτε την συσκευή σας φορτισμένη μεταξύ του 40% και 80%, έτσι ώστε να βελτιστοποιήσετε την διάρκεια της ζωής της. 

Μύθος 4: Δεν χρειάζεται να κλείνεις το smartphone σου
Η αλήθεια: Μπορεί το smartphone να είναι ένα μηχάνημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται «ξεκούραση».
Οι ειδικοί της Apple, «Apple geniuses» όπως αποκαλούνται, προτείνουν να κλείνουμε τις συσκευές μας τελείως για μερικές ώρες, μια φορά την εβδομάδα. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στη ζωή της μπαταρίας, και φυσικά δεν ισχύει μόνο για τις iOS συσκευές. 

Μύθος 5: Μην αποφορτίζεις την συσκευή σου μέχρι να κλείσει
Η αλήθεια: Είναι καλύτερα να πραγματοποιείται μια φόρτιση την ημέρα, παρά να αφήνουμε την μπαταρία να εξαντληθεί. 
Οι Lithium-ion μπαταρίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στις μέρες μας, συμπεριφέρονται καλύτερα όταν είναι φορτισμένες. Αν εξαντλήσουν την ενέργεια που έχουν αποθηκευμένη, τότε αποσταθεροποιούνται. Κάθε μπαταρία έχει έναν συγκεκριμένο, πεπερασμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, και κάθε φορά που φτάνει στο 0% ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος.

Συμβουλή bonus
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή με τη θερμοκρασία, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις μπαταρίες. Επίσης, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η ενέργεια των μπαταριών εξαντλείται με γρηγορότερο ρυθμό. Για τις θερμοκρασίες που αντέχει η κάθε συσκευή, αλλά και για τις βέλτιστες θερμοκρασίες λειτουργίας, υπάρχουν πληροφορίες στα manual κάθε συσκευής. 

[via] - [via]
Μοιραστοίτε το :

1 σχόλιο:

  1. Επισης αυτο που αμα το αγορασεις πρεπει να το αφησεις να φορτισει για να "στρωσει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger