Το έχεις δει να γίνεται επιτυχημένα σε διάφορες σειρές και ταινίες –με κορυφαία όλων το The Italian Job. Το hacking στα φανάρια είναι θέμα που σηκώνει πολλή κουβέντα σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει και αν όντως η απάντηση είναι
θετική, τότε σε τι βαθμό. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο Αργεντίνος Cesar Cerrudo, αναλυτής ασφαλείας της IoActiveκαι… επενδύοντας μερικές χιλιάδες δολάρια είπε να ξεβρακώσει το οδικό δίκτυο των ΗΠΑ!
θετική, τότε σε τι βαθμό. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο Αργεντίνος Cesar Cerrudo, αναλυτής ασφαλείας της IoActiveκαι… επενδύοντας μερικές χιλιάδες δολάρια είπε να ξεβρακώσει το οδικό δίκτυο των ΗΠΑ!
Ο τύπος, που λες, αυτός ο Αργεντίνος ο Cesar Cerrudo, κατ’ αρχάς βρήκε την εταιρεία που ασχολείται με τα φανάρια στις ΗΠΑ: πρόκειται για τη Sensys, τα συστήματα της οποίας είναι εγκατεστημένα σε 40 Πολιτείες –συν άλλες εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και του Καναδά. Χωρίς να μπούμε σε τρελές τεχνικές λεπτομέρειες, ο Cerrudo ανακάλυψε πως τα συστήματα της Sensys στερούνται βασικών μέτρων ασφαλείας όπως κρυπτογράφηση και πιστοποίηση και παρ’ ότι κάποιος hacker δεν θα μπορούσε να αποκτήσει απ’ ευθείας πρόσβαση σε αυτά, θα ήταν ωστόσο σε θέση να τα ξεγελάσει τροφοδοτώντας τα με λανθασμένες πληροφορίες.
Ο Cerrudo μάλιστα έγραψε στις αρμόδιες Αρχές για το κενό ασφαλείας για το οποίο ενημερώθηκε και η Sensys, ωστόσο κανείς δεν φάνηκε να αγχώνεται. Έτσι, ο τύπος παρήγγειλε ένα access point της εταιρείας πληρώνοντας 4.000 δολάρια (και παρ’ ότι αυτά δεν διατίθενται στο κοινό, με μπόλικο… πίτσι-πίτσι κατάφερε να τσιμπήσει ένα και να το στείλει στοPuerto Rico κι από ‘κει στην Αργεντινή που ήταν η βάση του), το έβαλε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του και… βγήκε παγανιά στις ΗΠΑ! Το εργαλείο του ήταν συμβατό με όλους τους αισθητήρες της εταιρείας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παγκοσμίως, οπότε καθώς εκείνος κυκλοφορούσε αμέριμνος, θα μπορούσε κάλλιστα να γεμίζει τα φανάρια με λανθασμένες πληροφορίες.
Όπως επισημαίνει στο blog του, κάποιος κακόβουλος, έχοντας κάνει κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να σπείρει το χάος στους δρόμους μιας πόλης, αφού θα αποσυντόνιζε τα φανάρια, θα μπορούσε να στέλνει τα αυτοκίνητα προς όποια κατεύθυνση ήθελε, θα προκαλούσε τροχαία ατυχήματα και, το κυριότερο, θα εμπόδιζε πυροσβεστική, ασθενοφόρα και αστυνομία να φτάσουν στον προορισμό τους το ταχύτερο δυνατόν. Αν ενδιαφέρεσαι για την ακριβή μέθοδο του Cerrudo με πάσα λεπτομέρεια, τσέκαρε τις πηγές μας από κάτω.
Το παρήγορο είναι ότι τα νέα αυτά δεν αφορούν εμάς στην Ελλάδα. Πόσο πιο ασυντόνιστα να γίνουν τα φανάρια δηλαδή…;
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)